Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Разбудете се!  |  октомври 2014

 СОВЕТИ ЗА СЕМЕЈСТВАТА | МЛАДИ

Бори се со искушенијата

Бори се со искушенијата

ПРЕДИЗВИК

„Некои девојки понекогаш ми го бараат бројот и отворено ми кажуваат дека сакаат да спијат со мене. Ги одбивам и си заминувам. Но, никако од глава да ја тргнам мислата: ‚А што ако ѝ го дадев бројот?‘ Да бидам искрен, некои од тие девојки се многу убави. Лесно е да си кажеш: ‚Зошто да не?‘“ (Кристијан, * 16).

Дали и ти, како Кристијан, се бориш со искушенија? Знај дека можеш да ги победиш!

ШТО ТРЕБА ДА ЗНАЕШ

Ако му подлегнеш на искушението, само ќе си наштетиш

Сите имаат искушенија — дури и возрасните. Тоа е така затоа што има најразлични искушенија. Апостол Павле не бил млад кога напишал: „Навистина уживам во Божјиот закон но во своите делови на телото гледам друг закон кој војува против законот на мојот ум и ме заробува со законот на гревот“ (Римјаните 7:22, 23). И покрај силниот притисок, Павле успеал во таа борба, а можеш и ти! Зошто да им бидеш роб на желбите? (1. Коринќаните 9:27). Ако уште како млад научиш да се бориш со искушенијата, ќе се поштедиш од многу грижи сега, а ќе се подготвиш и за искушенијата со кои ќе се соочиш како возрасен.

Медиумите ја отежнуваат борбата со искушенијата. Библијата зборува за „желбите на младоста“, кои и онака веќе се прилично силни (2. Тимотеј 2:22). Но, филмовите, телевизијата, музиката и книгите чија целна група се младите честопати им ги разгоруваат тие желби, оставајќи им впечаток дека е сосема во ред да му се препуштиш на искушението. На пример, ако два лика во некој филм се сакаат, речиси е сигурно дека во некој момент од приказната ќе спијат заедно. Меѓутоа, Библијата вели дека можеме ‚да се воздржуваме од желбите на телото‘ (1. Петрово 2:11). Ова значи дека можеш да им кажеш ‚не‘ на искушенијата. Но, како?

 ШТО МОЖЕШ ДА НАПРАВИШ

Биди свесен за своите слабости. Јажето се кине таму каде што е најтенко. Слично на тоа, најлесно може да попуштиме на искушение таму каде што сме најслаби. Кои се твоите слабости? (Библиско начело: Јаков 1:14.)

Подготви се за искушението. Размисли во кои ситуации би можел да се најдеш на искушение и како да реагираш во таков случај. (Библиско начело: Изреки 22:3.)

Изгради цврсти ставови. Библијата вели дека, кога бил на искушение да направи неморал, Јосиф рекол: „Како би можел да направам толку големо зло и да му згрешам на Бог?“ (1. Мојсеева 39:9). Зборовите „како би можел“ покажуваат дека Јосиф имал цврст став за тоа што е исправно, а што погрешно. Дали имаш и ти?

Дружи се со луѓе што ќе те поддржуваат. Ќе избегнеш многу искушенија ако имаш пријатели кои живеат според исти морални мерила како и ти. Библијата вели: „Кој оди со мудрите, ќе стане мудар“ (Изреки 13:20).

Избегнувај ситуации што ќе ти отежнат да му одолееш на искушението. На пример:

  • Не останувај сам со лице од спротивниот пол.

  • Труди се да не користиш Интернет во околности во кои може да паднеш на искушение да гледаш порнографија.

  • Немој да се дружиш со луѓе кои со своите зборови и постапки го прават престапувањето привлечно.

Какви правила би можел да си поставиш самиот себеси за да не дојдеш во искушение? (Библиско начело: 2. Тимотеј 2:22.)

Моли се за помош. Исус им рекол на своите ученици: „Бдејте и молете се, за да не паднете во искушение“ (Матеј 26:41). Факт е дека Јехова Бог сака да не им подлегнеш на искушенијата, и може да ти помогне во тоа. Библијата вели: „[Бог] нема да дозволи да бидете искушани повеќе отколку што можете да поднесете, туку ќе направи излез кога ќе дојде искушението за да можете да го издржите“ (1. Коринќаните 10:13).

^ пас. 4 Имињата се сменети.

Нешто повеќе

СТРАЖАРСКА КУЛА

Можеш да му одолееш на искушението!

Три чекори што ќе ти помогнат да имаш цврста волја.

МЛАДИТЕ ПРАШУВААТ

Дали пријателите те тераат да правиш лоши работи?

Дознај што можеш да направиш за да ги намалиш или сосема да ги избегнеш шансите да се најдеш на искушение.