Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Разбудете се!  |  јули 2014

 ТЕМА ОД НАСЛОВНАТА | КАКО ДА ПРЕБРОДИШ НЕМИЛ НАСТАН

Како да пребродиш немил настан

Како да пребродиш немил настан

КОГА-ТОГАШ, сите ќе се соочиме со некој немил настан. Тоа не ги одминува ни оние што навидум имаат сѐ.

БИБЛИЈАТА ВЕЛИ:

„Трката не ја добиваат брзите, ни битката силните, ниту лебот го имаат мудрите, ни богатството разборитите, ниту се во милост оние што имаат знаење; зашто, времето и непредвидените настани го снаоѓаат секого од нив“ (Проповедник 9:11).

Значи, не се работи за тоа дали ќе те снајде неволја, туку што ќе правиш кога ќе се случи тоа. На пример:

  • Што ако во некоја катастрофа изгубиш сѐ?

  • Што ако тешко се разболиш?

  • Што ако ти почине некој близок?

Јеховините сведоци, кои го издаваат ова списание, веруваат дека Библијата може да ни помогне кога ќе ни се случи некој немил настан, но и да ни даде вистинска надеж (Римјаните 15:4). Ова го потврдуваат искуствата на многу луѓе. Еве што велат некои од нив.