Префрли се на текстот

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

Select language македонски

 ТЕМА ОД НАСЛОВНАТА | КАКО ДА ПРЕБРОДИШ НЕМИЛ НАСТАН

Смрт на близок

Смрт на близок

Роналдо од Бразил доживеал сообраќајна несреќа во која загинале петмина од неговото семејство, меѓу кои и мајка му и татко му. „Во болница бев два месеца и дури тогаш ми кажаа дека загинале во сообраќајката“, вели тој.

„Отпрвин не ми се веруваше дека веќе ги нема. Зарем е можно сите да се мртви? Кога сфатив дека тоа е вистината, бев во шок. Никогаш порано не сум почувствувал таква болка. Во еден период мислев дека нема зошто повеќе да живеам. Со месеци плачев секој ден! Се обвинував што дозволив друг да вози тој ден. Си мислев дека, ако возев јас, можеби сега ќе беа живи.

Оттогаш поминаа 16 години и некако успеав да се соземам. Меѓутоа, нивната трагична смрт остави голема празнина во моето срце.“

КАКО ДА ПРЕБРОДИШ

Не ја потиснувај тагата. Библијата кажува дека има „време за плачење“ (Проповедник 3:1, 4). Роналдо вели: „Кога и да ми дојдеше да плачам, плачев зашто и онака не успевав да ги задржам солзите. А и ми олеснуваше откако ќе се исплачев“. Се разбира, сите не жалат исто. Затоа, ако ти не ја искажуваш тагата со солзи, тоа не значи дека ги потиснуваш чувствата или дека треба насила да плачеш.

Не се изолирај (Изреки 18:1). „Ми доаѓаше да се изолирам од другите, но се борев против тоа“, вели Роналдо. „Ги примав сите што доаѓаа да ме видат. Исто така, отворено зборував со жена ми и блиските пријатели за тоа како се чувствував.“

Остани смирен ако некој каже нешто непромислено. На пример, некој би можел да рече: „Така требало да биде“. Роналдо раскажува: „Некои зборови што требаше да ме утешат, само ме дотолчија“. Но, наместо да се концентрираш на зборовите што те повредиле, послушај го овој мудар совет од Библијата: „Не земај го присрце секој збор што ќе го кажат луѓето“ (Проповедник 7:21).

Дознај ја вистината за состојбата на мртвите. Роналдо вели: „Во Проповедник 9:5, Библијата објаснува дека мртвите не страдаат и тој факт ми дава мир. Библијата уште кажува и дека ќе има воскресение и дека оние што умреле повторно ќе оживеат. Затоа, за моите блиски што починаа си мислам како да се на далечно патување“ (Дела 24:15).

Си знаел ли дека... Библијата ветува дека ќе дојде време кога Бог „ќе ја уништи смртта засекогаш“ * (Исаија 25:8).