Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Разбудете се!  |  април 2014

 ТЕМА ОД НАСЛОВНАТА | ЗОШТО ДА ЖИВЕЕШ?

Има помош

Има помош

„Сите свои грижи фрлете ги на [Бог], зашто тој се грижи за вас“ (1. ПЕТРОВО 5:7)

Кога мислиш дека нема излез од твојата ситуација, смртта може да ти се чини подобра од животот. Но, еве неколку работи што можат да ти помогнат.

Молитва. Молитвата не е само „апче“ против проблемите ниту, пак, решение кон кое прибегнуваме само кога сме во очај. Таа е вистинска комуникација со Јехова Бог, кој се грижи за тебе. Јехова сака да му кажеш што те мачи. Всушност, Библијата нѐ поттикнува: „Фрли го своето бреме на Јехова, и тој ќе те поткрепи“ (Псалм 55:22).

Зошто не разговараш со Бог во молитва уште денес? Користи го неговото име, Јехова, и слободно кажи му за сѐ (Псалм 62:8). Јехова сака да ти биде пријател (Исаија 55:6; Јаков 2:23). Можеш да се молиш во секое време и на секое место.

Според Американската фондација за спречување самоубиства, „истражувањата одново и одново покажуваат дека повеќето од оние што извршиле самоубиство — 90% или повеќе — страдале од ментално нарушување кога си го одзеле животот. Меѓутоа, честопати овие нарушувања не биле препознати, дијагностицирани или соодветно лекувани“.

Луѓе што те сакаат. Твојот живот е вреден за другите — за твоето семејство и за пријателите кои можеби веќе ти кажале дека се загрижени за тебе. Твојот живот е скапоцен и за луѓе кои можеби никогаш не си ги ни запознал. На пример, додека проповедаат, Јеховините сведоци понекогаш наидуваат на очајни луѓе, а некои од нив дури и им признале дека им е неопходна помош и дека размислувале да си го одземат животот. Јеховините сведоци, кои одат кај сите луѓе, имаат можност да им помогнат на таквите лица. Исто како Исус, и тие се заинтересирани за доброто на своите ближни. Тие се заинтересирани и за тебе (Јован 13:35).

Стручна помош. Кога некој размислува за самоубиство, тоа честопати е показател за некакво растројство на расположението, како што е клиничката депресија. Не е срамота да имаш такво растројство, како што не е срамота ни да имаш физичка болест. Всушност, депресијата уште е наречена и „настинка на умот“. Секој може да фати ваква „настинка“, но таа може да се лекува. *

НЕ ЗАБОРАВАЈ: Кога си длабоко потонат во депресија како во некоја длабока бездна, обично не можеш сам да излезеш од неа. Но, со помош од некој друг, можеш.

ПРЕДЛОГ: Побарај добар лекар за растројства на расположението, како што е депресијата.

^ пас. 8 Ако во главата постојано ти се вртат мисли за самоубиство, дознај каде можеш да најдеш помош — можеби на СОС-линијата за кризни состојби или во некоја психијатриска установа. Таму работат луѓе што се обучени да пружат помош.

Нешто повеќе

ОДГОВОР НА БИБЛИСКИ ПРАШАЊА

Дали Бог ќе ги чуе моите молитви за помош?

Дали Бог навистина е заинтересиран за нашите проблеми?