Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Разбудете се!  |  април 2014

 ТЕМА ОД НАСЛОВНАТА | ЗОШТО ДА ЖИВЕЕШ?

Има надеж

Има надеж

„Кротките ќе ја поседуваат земјата и ќе уживаат во изобилен мир“ (ПСАЛМ 37:11)

Библијата отворено кажува дека животот е „полн е со немир“ (Јов 14:1). Денес нема човек без проблеми. Но, некои луѓе се чувствуваат толку безнадежно што сѐ им е црно во животот. Дали и ти се чувствуваш така? Ако да, можеш да бидеш уверен дека Библијата дава вистинска надеж — не само за тебе туку и за сите луѓе. На пример:

  • Библијата учи дека Јехова Бог имал намера да живееме многу подобро (1. Мојсеева 1:28).

  • Јехова Бог ветува дека ќе ја направи Земјата рај (Исаија 65:21-25).

  • Ова ветување сигурно ќе се исполни. Во Откровение 21:3, 4 пишува:

    „Еве го Божјиот шатор меѓу луѓето! Бог ќе живее со нив и тие ќе бидат негов народ и самиот Бог ќе биде со нив. И тој ќе ја избрише секоја солза од нивните очи и смрт нема да има веќе, ни тага, ни пискот, ниту болка. Сѐ што беше порано, помина“.

Оваа надеж не е само сон. Јехова Бог е решен да ја оствари, а освен тоа има и моќ и желба да го направи тоа. Надежта што ја наоѓаме во Библијата е сигурна надеж и ни дава силна мотивација да живееме.

НЕ ЗАБОРАВАЈ: Иако понекогаш твоите чувства ќе бидат како чамец фрлан од брановите на немирно море, надежта од Библијата може да ти биде како сигурна котва.

ПРЕДЛОГ: Почни да истражуваш каква надеж дава Библијата за иднината. Јеховините сведоци со задоволство ќе ти помогнат. Можеш да стапиш во контакт со Сведоците во твоето место или на нашата интернет-страница jw.org/mk. *

^ пас. 11 Предлог: Оди на jw.org/mk и кликни на ИЗДАНИЈА > БИБЛИОТЕКА. Таму можеш да најдеш повеќе информации ако ги внесеш зборовите „депресија“ и „самоубиство“.

Нешто повеќе

БИБЛИСКИ КУРС

Зошто да ја проучуваш Библијата?

Библијата им помогнала на милиони луѓе низ целиот свет да ги дознаат одговорите на најважните прашања. Дали би сакал да ги дознаеш и ти?

ОДГОВОР НА БИБЛИСКИ ПРАШАЊА

Може ли Бог да ми помогне ако имам депресија?

Бог може да им помогне на оние што се борат со депресија.

ДОБРА ВЕСТ ОД БОГ!

Која е добрата вест?

Дознај која е добрата вест од Бог, зошто е важна и што треба да правиме ние.