Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

СОДРЖИНА

Јеховини сведоци

македонски

Пеј му од срце на Јехова

 ПЕСНА 96

Божјата сопствена книга — богатство

Select an Audio Recording
Божјата сопствена книга — богатство

(Изреки 2:1)

 1. 1. На светот има една стара книга

  што носи радост, утеха и мир.

  И само таа може да им даде

  на „мртви“ живот, а на „слепи“ вид.

  Се вика Свето писмо таа книга,

  а писателите ги избрал Бог.

  Му биле верни слуги што ги сакал.

  Со својот дух им давал водство тој.

 2. 2. А тие точен опис нам ни дале

  за тоа како создавал Бог сѐ,

  и што му дал на човекот во рајот

  но зошто после изгубил тој сѐ,

  за еден ангел бунтовник што станал

  и власта му ја оспорил на Бог.

  Тој бунт ни донел смрт и многу болки,

  но ќе му дојде крај на сето зло.

 3.  3. А ние денес може да сме среќни —

  Бог сета власт на Исус му ја дал.

  И нека сите луѓе чујат од нас

  што сѐ ќе смени Исус како Цар.

  Да, Речта Божја вистинска е гозба —

  ни нуди вкусно залче секој час.

  Во душа голем мир ни носи таа.

  Зар има нешто послатко за нас?