Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Запознај го Бог и живеј засекогаш

 ДЕЛ 4

Што се случило затоа што Адам и Ева го послушале Сатана?

Што се случило затоа што Адам и Ева го послушале Сатана?

Адам и Ева не го послушале Бог, и затоа умреле (1. Мојсеева 3:6, 23).

Ева ја послушала змијата и јадела од плодот. Потоа му дала и на Адам, па и тој јадел.

Она што го направиле било погрешно — било грев. Поради тоа, Бог ги истерал од рајската градина.

Надвор од градината, тие и нивните деца имале тежок живот. Почнале да стареат и на крајот умреле. Дали отишле некаде? Не, едноставно престанале да постојат.

 Мртвите не постојат — тие се враќаат во прав (1. Мојсеева 3:19).

Ние умираме бидејќи сите потекнуваме од Адам и Ева. Мртвите не можат да гледаат и да слушаат, и не можат да прават ништо (Проповедник 9:5, 10).

Јехова не сака луѓето да умираат. Наскоро тој ќе ги врати мртвите во живот. Ако му бидат послушни, ќе живеат засекогаш.

Нешто повеќе

ДОБРА ВЕСТ ОД БОГ!

Каква е Божјата намера со Земјата?

Библијата објаснува зошто Бог ја создал Земјата, кога ќе престанат страдањата и каква иднина ги чека Земјата и оние што ќе живеат на неа.

ДОБРА ВЕСТ ОД БОГ!

Има ли надеж за мртвите?

Што се случува со луѓето по смртта? Ќе ги видиме ли некогаш пак нашите блиски што починале?