Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Учи од Големиот Учител

Најдобрите совети што постојат се советите од Библијата. Книгата „Учи од Големиот Учител“ ќе им помогне на децата да научат што вели нивниот небесен Татко.

Што им е потребно на децата од родителите

Оваа книга може да им помогне на родителите да разговараат со своите деца за важни теми.

Зошто Исус бил голем учител

За што поучувал Исус? Од каде доаѓаат неговите поуки?

Писмо од еден Бог што те сака

Неговото писмо се наоѓа во една книга што е поскапоцена од сите други.

Оној што ги направил сите работи

Кој ги создал птиците и ги научил да пеат? Кој ја создал зелената трева? Кој те создал тебе?

Бог има име

Секој од нас си има свое име. Знаеш ли како се вика Бог? Зошто неговото име е посебно?

„Ова е мојот син“

Зошто Исус бил посебна личност?

Големиот учител им служел на другите луѓе

На луѓето им е убаво кога некој прави нешто добро за нив. И Големиот Учител бил свесен за тоа.

Послушноста те заштитува

Кога Бог ни кажува да направиме нешто, може да бидеме сигурни дека тоа е за наше добро.

Други се на повисока положба од нас

Некои од нив се добри, а некои лоши.

Треба да им се спротивставиме на искушенијата

Како треба да постапиш ако некој ти рече да направиш нешто што знаеш дека е погрешно?

Исус има моќ над демоните

Нема потреба да се плашиме од демоните, но мора да бидеме внимателни за да не нѐ измамат.

Помош од Божјите ангели

Божјите ангели им помагаат на луѓето што го сакаат Јехова и му служат.

Исус нѐ учи да се молиме

Можеш да зборуваш со Бог во секое време, и тој ќе ги слушне твоите молитви.

Зошто треба да простуваме

Исус раскажал една споредба за да ни помогне да разбереме зошто треба да простуваме.

Поука да бидеме љубезни

Извлечи поука од споредбата за љубезниот Самарјанин.

Што е навистина важно?

Како може да бидеме богати пред Бог?

Како да бидеме среќни

Големиот Учител ни ја открил тајната за тоа.

Дали не забораваш да кажеш „благодарам“?

Можеш многу да научиш од библискиот извештај за десетте лепрозни.

Дали е добро да се тепаш?

Што да правиш ако работата почнува да станува сериозна?

Дали секогаш сакаш да бидеш прв?

Каква поука им дал Исус на своите ученици кога тие се расправале кој од нив е најважен?

Треба ли да се фалиме за нешто?

Исус раскажал споредба за еден фарисеј и за еден даночник.

Зошто не треба да лажеме

Зошто Јехова ги казнил Ананија и Сапфира?

Зошто луѓето се разболуваат

Дали ќе дојде време кога луѓето повеќе нема да се разболуваат?

Немој никогаш да станеш крадец!

Разгледај ги примерите на четворица мажи кои го зеле она што не им припаѓало.

Можат ли да се променат оние што прават лоши работи?

Примерот на Савле и примерот на една блудница ни го даваат одговорот.

Зошто е тешко да се прави добро

Што мислиш, како ќе реагираат другите ако не ги послушаш кога те тераат да направиш нешто лошо?

Кој е твојот Бог?

Луѓето обожаваат многу богови. Дали тоа е исправно? Тројцата млади Евреи ни го даваат одговорот.

Од каде да знаеме на кого да му бидеме послушни

„Вратете му го цезаревото на цезарот, а Божјето на Бог.“

Дали сите забави му се допаѓаат на Бог?

Дали си знаел дека во Библијата се спомнати повеќе забави и прослави? Дознај што мислел Бог за нив.

Помош за да го победиме нашиот страв

Големиот Учител не рекол дека ќе ни биде лесно да му служиме на Јехова. Но, не сме оставени сами на себе.

Каде да се најде утеха

Што да правиш ако се чувствуваш тажно или осамено?

Како Исус бил заштитен

Дознај како Јехова го заштитил Исус од луѓето што сакале да го убијат кога бил мал.

Исус може да нѐ заштити нас

Кога бил на Земјата, тој покажал како може да ги заштити оние што го сакаат него.

Што ќе се случи ако умреме?

Треба ли да се плашиш од смртта или од луѓето што умреле?

Можеме да се разбудиме од смртта!

Бог му дал моќ на Исус да ги врати во живот луѓето, вклучувајќи ги и децата.

Кои ќе бидат воскреснати? Каде ќе живеат?

Што рекол Исус во врска со овие прашања?

Сеќавај се на Јехова и на неговиот Син

Исус им покажал на своите следбеници посебен начин на кој треба да се сеќаваат на она што го направиле тој и Јехова за нив.

Зошто треба да го сакаме Исус

Тој го дал својот совршен живот за да можеме ние да живееме вечно!

Како да го израдуваме Бог

Една библиска изрека вели: „Биди мудар, сине мој, и израдувај ми го срцето“.

Деца што го радуваат Бог

Со кои работи би можел ти да го радуваш Бог?

Зошто треба да работиме

Работата му користи и на умот и на телото. Можеш да научиш да уживаш во работата.

Кои се наши браќа и сестри?

Дали во нив спаѓаат и некои што не се деца на нашите родители?

Нашите пријатели треба да го сакаат Бог

„Не залажувајте се! Лошото друштво ги расипува добрите навики.”

Што е Божјето Царство? Како да покажеме дека сакаме да дојде

Кога Исус ќе добие власт над целата Земја, ќе следат огромни промени.

Еден свет е уништен со вода — ќе се случи ли тоа пак?

Праведниците ќе живеат засекогаш на Земјата.

Од каде знаеме дека Армагедон е близу

Знаците се насекаде околу нас.

Божјиот мирољубив нов свет — и ти можеш да живееш таму

Што треба да направиш за да уживаш таму засекогаш?