Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Твоето семејство може да биде среќно

 ТЕМА 1

Барај совети од Бог за да имаш среќен брак

Барај совети од Бог за да имаш среќен брак

„Оној што ги создаде во почетокот, ги создаде машко и женско“ (Матеј 19:4)

Првиот брак го склучил Јехова * Бог. Од Библијата дознаваме дека тој ја создал првата жена и ‚му ја довел‘ на Адам. Како реагирал Адам? Тој бил толку среќен што рекол: „Најпосле, еве коска од моите коски и месо од моето месо“ (1. Мојсеева 2:22, 23). И денес, Јехова сака оние што се во брак да бидат среќни.

Кога стапуваш во брак, можеби си мислиш дека сѐ ќе оди како подмачкано. Но, реалноста е дека во секој брак ќе има проблеми, дури и кога мажот и жената многу се сакаат (1. Коринќаните 7:28). Во оваа брошура ќе најдеш библиски совети што ќе ти помогнат да имаш среќен брак (Псалм 19:8-11).

 1. ПРИФАТИ ЈА УЛОГАТА ШТО ТИ ЈА ДАЛ ЈЕХОВА

ШТО ВЕЛИ БИБЛИЈАТА: Глава на семејството е мажот (Ефешаните 5:23).

Ако си сопруг, Јехова очекува од тебе со љубов да се грижиш за својата жена (1. Петрово 3:7). Тој ја создал како твое дополнение и сака да се однесуваш кон неа со почит и со љубов (1. Мојсеева 2:18). Треба да ја сакаш толку многу што ќе бидеш спремен да ги ставиш нејзините потреби пред твоите (Ефешаните 5:25-29).

Ако си сопруга, Јехова очекува од тебе длабоко да го почитуваш твојот маж и да му помагаш успешно да ја извршува својата улога на сопруг (1. Коринќаните 11:3; Ефешаните 5:33). Поддржувај ги неговите одлуки и од сѐ срце соработувај со него (Колошаните 3:18). Ако го правиш тоа, ќе бидеш скапоцена и во очите на твојот сопруг и во очите на Јехова (1. Петрово 3:1-6).

ШТО МОЖЕШ ДА НАПРАВИШ:

  • Прашај го твојот брачен другар како би можел да бидеш подобар сопруг или сопруга. Слушај внимателно и направи сѐ што можеш за да се подобриш.

  • Биди стрплив. Ќе ви треба време за да научите што му носи радост на другиот.

2. ПОКАЖИ ВИСТИНСКА ГРИЖА ЗА ЧУВСТВАТА НА ТВОЈОТ СОПРУЖНИК

ШТО ВЕЛИ БИБЛИЈАТА: Треба да се грижиш за доброто на твојот брачен другар (Филипјаните 2:3, 4). Со твојот сопружник постапувај како со нешто скапоцено, и имај на ум дека Јехова бара да бидеме ‚благи кон сите‘ (2. Тимотеј 2:24). „Оној што зборува непромислено, како да прободува со меч, а јазикот на мудрите е лек.“ Затоа, внимавај какви зборови користиш (Изреки 12:18). Јехова ќе ти помогне да зборуваш благо и со љубов (Галатите 5:22, 23; Колошаните 4:6).

ШТО МОЖЕШ ДА НАПРАВИШ:

  • Пред да разговараш со твојот брачен другар за нешто посериозно, моли му се на Бог да ти помогне смирено да сослушаш.

  • Внимателно размисли што да кажеш и како да го кажеш тоа.

 3. РАЗМИСЛУВАЈТЕ ТИМСКИ

ШТО ВЕЛИ БИБЛИЈАТА: Кога стапувате во брак, станувате „едно тело“ (Матеј 19:5). Но, вие сепак сте две различни личности и за некои работи ќе имате различни гледишта. Затоа, треба да научите да ги земате предвид мислењата и чувствата на другиот и да најдете заеднички јазик (Филипјаните 2:2). Тоа е особено важно кога донесувате одлуки. Библијата вели: „Успешни замисли настануваат со советување“ (Изреки 20:18). Исто така, кога треба да донесете некоја важна одлука, послушајте ги библиските совети (Изреки 8:32, 33).

ШТО МОЖЕШ ДА НАПРАВИШ:

  • Кога зборуваш со сопружникот, не му кажувај само информации или лични гледишта, туку кажувај му ги и твоите чувства.

  • Пред да договориш нешто, разговарај со твојот сопружник.

^ пас. 4 Јехова е името на Бог, кое е запишано во Библијата.

Нешто повеќе

СТРАЖАРСКА КУЛА

Да се преживее првата година од бракот

Дали си венчан неодамна? Библијата може да ти помогне да си го зајакнеш бракот.

СТРАЖАРСКА КУЛА

Сопрузи — направете го вашиот дом сигурно катче

Едно семејство може да биде материјално обезбедено, а сепак да не биде емоционално исполнето.

ОДГОВОР НА БИБЛИСКИ ПРАШАЊА

Може ли Библијата да ми помогне да имам среќен семеен живот?

Советите од Библијата им помогнале на милиони лица да имаат среќен семеен живот.