Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Твоето семејство може да биде среќно

 ТЕМА 2

Бидете верни еден на друг

Бидете верни еден на друг

„Бог што составил, човек да не разделува“ (Марко 10:9)

Јехова рекол: „Немојте да постапувате неверно“ (Малахија 2:16). Тоа е особено важно во бракот бидејќи без верност нема доверба, а довербата е неопходна за успешен брак.

Денес, верноста во бракот е на удар. За да го зачуваш својот брак, мора да бидеш решен да правиш две работи.

 1. БРАКОТ НЕКА ТИ БИДЕ ПОВАЖЕН ОД ДРУГИТЕ РАБОТИ

ШТО ВЕЛИ БИБЛИЈАТА: ‚Проценете што е најважно‘ (Филипјаните 1:10). Твојот брак е една од најважните работи во твојот живот. Затоа, заслужува целосно да му се посветиш.

Јехова сака твојот сопружник да биде во центарот на твојот живот и заедно да му се радувате на животот (Проповедник 9:9). Тој јасно кажува дека никогаш не треба да го запоставуваш својот брачен другар, туку дека двајцата треба да придонесувате за вашата среќа (1. Коринќаните 10:24). Покажувај му на твојот сопружник дека ти е потребен и дека го цениш.

ШТО МОЖЕШ ДА НАПРАВИШ:

  • Редовно одвојувај време да бидеш со твојот сопружник и посветувај му целосно внимание.

  • Мисли на тоа дека сте двајца — „јас“ замени го со „ние“.

 2. ЧУВАЈ СИ ГО СРЦЕТО

ШТО ВЕЛИ БИБЛИЈАТА: „Секој што гледа во жена со страст, веќе извршил прељуба со неа во своето срце“ (Матеј 5:28). Ако некој размислува за неморални работи, во извесна смисла му е неверен на својот брачен другар.

Јехова вели дека треба да си го ‚чуваш срцето‘ (Изреки 4:23; Еремија 17:9). За да успееш во тоа, мора да внимаваш што гледаш (Матеј 5:29, 30). Следи го примерот на верниот Јов од минатото, кој цврсто решил да не гледа во друга жена со неисправни желби (Јов 31:1). И ти цврсто одлучи никогаш да не гледаш порнографија. Исто така, не дозволувај да ти се јават романтични чувства кон некоја друга личност.

ШТО МОЖЕШ ДА НАПРАВИШ:

  • На другите јасно стави им до знаење дека си му верен на твојот брачен другар.

  • Мисли на чувствата на твојот сопружник и веднаш прекини секакво блиско пријателство на кое твојот сопружник има приговор.

Нешто повеќе

СТРАЖАРСКА КУЛА

Однесувај се со почит кон брачниот другар

Како можат брачните другари да разговараат со почит?

РАЗБУДЕТЕ СЕ!

Биди решен да го зачуваш бракот

Дали на брачниот завет гледаш како на синџири од кои не можеш да се ослободиш или како на котва која му дава стабилност на бракот?