Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Младите прашуваат — 10 практични одговори

Прочитај практични совети и предлози кои ќе ти помогнат да имаш успешен живот.

ПРАШАЊЕ 1

Дали имам свое јас?

Тоа што ќе знаеш кои се твоите јаки и слаби страни, твоите вредности и цели ќе ти помогне да донесеш мудри одлуки кога ќе бидеш под притисок.

ПРАШАЊЕ 2

Зошто премногу се грижам за мојот изглед?

Дали си разочаран од она што го гледаш во огледало? Кои разумни чекори можеш да ги преземеш за да го подобриш својот изглед?

ПРАШАЊЕ 3

Како да најдам заеднички јазик со родителите?

Овие предлози ќе ти помогнат да имаш подобра комуникација со родителите.

ПРАШАЊЕ 4

Што треба да направам кога ќе згрешам?

Порано или подоцна, секој од нас ќе направи некоја грешка. Но, што тогаш?

ПРАШАЊЕ 5

Што да правам ако ме малтретираат на училиште?

Не си беспомошен. Можеш да ги победиш насилниците без тупаници.

ПРАШАЊЕ 6

Како да се справам со притисокот од врсниците?

Може да ти биде тешко да заземеш став за она што знаеш дека е исправно.

ПРАШАЊЕ 7

Што да правам ако некој ме наговара на секс?

Размисли за некои од последиците што ги претрпеле млади кои отишле предалеку во поглед на интимноста.

ПРАШАЊЕ 8

Што треба да знам за сексуалното насилство?

Младите се главна мета. Како можеш да се заштитиш од оваа опасност? Што може да ти помогне ако си бил жртва на сексуално насилство?

ПРАШАЊЕ 9

Треба ли да верувам во еволуција?

Кое објаснување е најлогично?

ПРАШАЊЕ 10

Како може да ми помогне Библијата?

Многу луѓе велат дека Библијата е книга со бајки и прикаски, дека е застарена или дека е тешко да се разбере. Но, тоа ни најмалку не е точно.