Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Поучете ги своите деца

Родители, со помош на овие приказни помогнете им на своите деца да научат важни поуки од Библијата.

Увод

При воспитувањето на децата, од голема помош можe да ти бидат зборовите од 5. Мојсеева.

Една интересна тајна

Библијата зборува за една голема тајна, наречена света тајна. Сакаш ли да ја дознаеш?

Ревека го радувала Јехова

Како можеме да бидеме како Ревека? Прочитај ја приказната и научи повеќе за неа.

Раав верувала во Јехова

Дознај како биле спасени Раав и нејзиното семејство кога Ерихон бил уништен.

Таа ги израдувала Јехова и татко ѝ

Кое ветување го исполнила ќерката на Јефтај? Како можеме да бидеме како неа?

Самоил го правел она што е добро

Сакаш ли да бидеш како Самоил и да го правиш она што е добро дури и кога другите прават лоши работи?

Храбриот Давид

Прочитај зошто Давид бил толку храбар.

Дали понекогаш си осамен и уплашен?

Што му рекол Јехова на Илија кога тој се чувствувал осамен? Што учиш од она што му се случило на Илија?

Јосија имал добри пријатели

Библијата ни кажува дека на Јосија ич не му било лесно да го прави она што е добро. Дознај како му помогнале пријателите.

Еремија не престанал да зборува за Јехова

Зошто Еремија продолжил да зборува за Јехова и покрај тоа што другите му се смееле или му биле лути?

Исус секогаш бил послушен

Не е секогаш лесно да ги слушаш мама и тато. Учи од Исус како и ти да бидеш послушен.

Тие пишувале за Исус

Научи нешто за осумте писатели на Библијата кои живееле во исто време со Исус и кои пишувале за неговиот живот.

Едно храбро момче го спасило Павле

Ова момче го спасило својот вујко. Што направило?

Тимотеј сакал да им помага на луѓето

Како можеш и ти да бидеш радосен како Тимотеј?

Царство што ќе владее со целата Земја

Каков ќе биде животот на Земјата кога ќе владее Исус? Сакаш ли и ти да живееш таму?