Префрли се на текстот

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

Select language македонски

Библијата — која е нејзината порака?

Која е главната порака на Библијата?

Зошто да се интересираме за Библијата?

Прочитај некои корисни информации за најпознатата книга во светот — Библијата.

ДЕЛ 1

Творецот го сместува човекот во рај

Како Библијата го опишува создавањето на првите луѓе? Кои заповеди му ги дал Бог на првиот човечки пар?

ДЕЛ 2

Рајот е изгубен

Каква надеж им дал Бог на луѓето кога ги повикал Адам и Ева на одговорност?

ДЕЛ 3

Некои луѓе го преживуваат Потопот

Како злобата се раширила по целата Земја? Како Ное покажал дека му е верен на Бог?

ДЕЛ 4

Бог склучува сојуз со Авраам

Зошто Авраам се преселил во Ханаан? Каков сојуз склучил Бог со Авраам?

ДЕЛ 5

Бог ги благословува Авраам и неговото семејство

Што открил Јехова кога побарал Авраам да го жртвува Исак? Што претскажал Јаков пред да почине?

ДЕЛ 6

Јов му останува верен на Бог

Како библиската книга Јов покажува дека сите суштества со разум можат да придонесат да се потврди правото на Бог да владее?

ДЕЛ 7

Бог ги ослободува Израелците од ропство

Како Бог го користел Мојсеј за да ги ослободи Израелците? Зошто почнала да се прославува Пасхата?

ДЕЛ 8

Израелците влегуваат во Ханаан

Зошто Јехова ги поштедил Раав и нејзиното семејство кога Израелците влегле во Ерихон?

ДЕЛ 9

Израелците бараат цар

Кога Израелците барале Јехова да им постави цар, бил избран Саул. Зошто подоцна го заменил со Давид?

ДЕЛ 10

Мудриот цар Соломон

Во кои прилики цар Соломон покажал мудрост? Што се случило кога му станал непослушен на Јехова?

ДЕЛ 11

Утешни и поучни песни вдахновени од Бог

Кои псалми покажуваат дека Бог им помага и ги теши оние што го сакаат? Што открил царот во Песна над Песните?

ДЕЛ 12

Мудри совети од Бог за секојдневниот живот

Дознај како советите од Бог запишани во Изреки и Проповедник може да ни помогнат во животот и да придонесат да имаме доверба во Бог.

ДЕЛ 13

Добри и лоши цареви

Зошто Израел бил поделен на две царства?

ДЕЛ 14

Бог зборува преку своите пророци

Какви пораки пренесувале Божјите пророци? Разгледај четири важни теми за кои зборувале тие.

ДЕЛ 15

Еден пророк во изгнанство добива виденија за иднината

Што сфатил Даниел за Месијата и за Божјето Царство?

ДЕЛ 16

Доаѓањето на Месијата

Како Јехова преку ангелите и преку Јован Крстител покажал дека Исус е Месијата? На кој начин самиот Јехова потврдил дека неговиот Син е Месијата?

ДЕЛ 17

Исус ги поучува луѓето за Божјето Царство

Која била главната тема за која поучувал Исус? На кој начин покажал дека неговото владеење ќе се темели на љубов и правда?

ДЕЛ 18

Исус прави чуда

Што откриваат чудата на Исус за неговата моќ и за времето кога тој ќе владее над целата Земја?

ДЕЛ 19

Пророштвото на Исус за светските настани

На што укажува знакот за кој зборувал Исус со апостолите?

ДЕЛ 20

Погубувањето на Исус Христос

Која нова прослава ја воспоставил Исус пред да биде предаден и прикован на столб?

ДЕЛ 21

Исус е жив!

Како учениците на Исус дознале дека Бог го воскреснал Исус?

ДЕЛ 22

Апостолите бестрашно проповедаат

Што се случило на празникот Педесетница? Како реагирале непријателите на проповедањето на учениците на Исус?

ДЕЛ 23

Добрата вест се шири

Што се случило откако Павле излекувал еден човек во Листра? Како Павле се нашол во Рим?

ДЕЛ 24

Павле испраќа посланија до собранијата

Какви упатства дал Павле во врска со организирањето на собранието? Што рекол тој во врска со ветеното потомство?

ДЕЛ 25

Совети за верата, исправното постапување и љубовта

Како може еден христијанин да ја покаже својата вера? Како може некој да покаже дека навистина го сака Бог?

ДЕЛ 26

Земјата станува рај!

Како книгата Откровение ја довршува библиската порака?

Пораката од Библијата — краток преглед

Како Јехова постепено открил дека Исус ќе биде Месијата кој ќе го обнови рајот на Земјата?

Хронолошки преглед на Библијата

Погледни го хронолошкиот преглед на библиската историја, почнувајќи од 4026 год. пр.н.е. па сѐ до околу 100 год. од н.е.