Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Кој ја врши Јеховината волја денес?

 ПОГЛАВЈЕ 5

Како ќе ти користат нашите состаноци?

Како ќе ти користат нашите состаноци?

Аргентина

Сиера Леоне

Белгија

Малезија

Многу луѓе престанале да одат на богослужба затоа што тоа не ги исполнува духовно и не им носи никаква утеха. Тогаш, зошто да одиш на состаноците на Јеховините сведоци? Како може да ти користат?

Ќе бидеш радосен затоа што си опкружен со добри и грижливи луѓе. Во првиот век, христијаните биле организирани во собранија и одржувале состаноци на кои го славеле Бог, ги проучувале светите списи и се храбреле еден со друг (Евреите 10:24, 25). Собрани заедно во пријатна атмосфера, чувствувале дека се меѓу вистински пријатели — меѓу своите духовни браќа и сестри (2. Солуњаните 1:3; 3. Јованово 14). Ние го следиме нивниот пример и ја чувствуваме истата радост.

Ќе научиш како да ги применуваш библиските начела. Како што било случај во библиски времиња, и денес мажите, жените и децата се собираат заедно. Оние што се оспособени да поучуваат ја користат Библијата за да ни помогнат да сфатиме како да ги применуваме нејзините начела во секојдневниот живот (5. Мојсеева 31:12; Неемија 8:8). Секој од присутните може да дава коментари и да учествува во пеењето на песните, со што ја изразуваме својата надеж (Евреите 10:23).

Ќе ти се зајакне верата во Бог. На едно од собранијата во негово време, апостол Павле му напишал: „Копнеам да ве видам... заемно да се охрабриме, јас со вашата вера, а вие со мојата“ (Римјаните 1:11, 12). Времето што го минуваме заедно со нашите соверници на состаноците, ни ја зајакнува верата и ни помага да бидеме уште порешени да живееме според библиските начела.

Зошто не дојдеш на нашиот следен состанок и самиот да се увериш во тоа? Ќе ни биде мило ако дојдеш. Сите состаноци се бесплатни.

  • Чиј пример го следиме во поглед на нашите собраниски состаноци?

  • Каква корист можеме да имаме ако одиме на состаноците?