Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Кој ја врши Јеховината волја денес?

 ПОГЛАВЈЕ 16

Какви одговорности имаат слуга-помошниците?

Какви одговорности имаат слуга-помошниците?

Мјанмар

Точка на состанок

Состанок за проповедање

Одржување на салата

Во Библијата се опишани две групи христијани кои се грижат за собраниските одговорности — ,надгледниците и слуга-помошниците‘ (Филипјаните 1:1). Обично има повеќемина такви браќа што служат во секое собрание. Какви задачи извршуваат слуга-помошниците?

Му помагаат на старешинството. Слуга-помошниците се духовни, доверливи и совесни браќа, сеедно дали се помлади или постари. Тие се грижат за важни, но обично рутински организациски и технички задачи што мора да се завршат во собранието. Така старешините можат да се посветат на своите одговорности околу поучувањето и грижата за браќата.

Вршат практични задачи. Некои слуга-помошници служат како редари што имаат задача да ги пречекаат сите што доаѓаат на состанок. Други имаат задачи околу озвучувањето, делењето на литературата, се грижат за собраниските сметки и им даваат подрачја за сведочење на објавителите. Исто така, помагаат и околу одржувањето на салата. Старешините може да ги замолат да им помагаат на постарите во собранието. Каква задача и да добијат, слуга-помошниците спремно ја извршуваат, со што ја стекнуваат почитта на другите (1. Тимотеј 3:13).

Тие се добар пример во собранието. За некој да стане слуга-помошник, важно е да има убави христијански особини. Со своите точки на состаноците слуга-помошниците ни ја зајакнуваат верата. Тие предводат во проповедањето, а со тоа ја поттикнуваат и нашата ревност. Секогаш се спремни да соработуваат и така придонесуваат за радоста и единството во собранието (Ефешаните 4:16). Со текот на времето, и тие може да ги исполнат условите да служат како старешини.

  • Какви луѓе се слуга-помошниците?

  • Како слуга-помошниците помагаат сѐ во собранието да тече како што треба?