Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Кој ја врши Јеховината волја денес?

 ПОГЛАВЈЕ 8

Зошто се облекуваме убаво за на состанок?

Зошто се облекуваме убаво за на состанок?

Исланд

Мексико

Гвинеја Бисао

Филипини

Дали на сликите во оваа брошура забележа колку убаво се облечени Јеховините сведоци кога одат на нивните собраниски состаноци? Зошто обрнуваме толку внимание на облеката и изгледот?

За да покажеме почит кон нашиот Бог. Точно е дека на Бог не му е најважен надворешниот изглед (1. Самоилова 16:7). Меѓутоа, кога се собираме за да го славиме, ние од срце сакаме да покажеме почит и кон него и кон нашите соверници. Ако треба да излеземе пред судија, најверојатно, од почит кон неговата положба, ќе обрнеме внимание на сопствениот изглед. Слично на тоа, кога одиме на состанок, со нашиот изглед покажуваме почит кон „Судијата на целата земја“, Јехова Бог, и кон местото во кое учиме за него (1. Мојсеева 18:25).

За да покажеме според кои вредности живееме. Библијата ги советува христијаните во изборот на облеката да бидат „скромни и разборити“, како што им прилега на оние што „го почитуваат Бог“ (1. Тимотеј 2:9, 10). Да се облекуваме скромно значи да не носиме нападна облека што привлекува внимание и да не се облекуваме провокативно или разголено. Исто така, тоа што сме разборити ни помага да избереме убава облека што не е неуредна или претерано упадлива. Сепак, во рамките на овие начела имаме голем избор. Без да кажеме ниеден збор, со нашиот пријатен изглед може ‚да го украсиме учењето на нашиот Спасител‘ и ‚да го славиме Бог‘ (Тит 2:10; 1. Петрово 2:12). Кога убаво се облекуваме за нашите состаноци, придонесуваме другите да имаат добро мислење за Јехова Бог и за неговиот народ.

Но, немој да не одиш во Салата на Јеховините сведоци само затоа што мислиш дека немаш соодветна облека. Можеме да изгледаме убаво, чисто и пристојно дури и без да купуваме скапа или луксузна облека.

  • Колку е важно како се облекуваме кога одиме на состанок?

  • По кои начела се водиме кога станува збор за облеката и изгледот?