Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Кој ја врши Јеховината волја денес?

 ПОГЛАВЈЕ 9

Како најдобро да се подготвиме за состаноците?

Како најдобро да се подготвиме за состаноците?

Камбоџа

Украина

Ако ја проучуваш Библијата со Јеховините сведоци, веројатно се трудиш секогаш однапред да се подготвиш за материјалот што ќе го проучувате. За да извлечеш најголема корист, добро е да го правиш тоа и пред да одиш на собраниските состаноци. Најдобри резултати се постигнуваат кога имаме добри навики за проучување.

Одреди кога и каде ќе проучуваш. Кога имаш најголема концентрација? Дали рано наутро, пред да почнеш со дневните обврски, или навечер, откако ќе си легнат децата? Дури и ако немаш можност долго да проучуваш, сепак одреди колку време можеш да одвоиш за проучување и не дозволувај други работи да ти го крадат тоа време. Седни на некое мирно место и гледај ништо да не ти го одвлекува вниманието, на пример, исклучи ги радиото, телевизорот и мобилниот телефон. Со тоа што ќе се помолиш пред да проучуваш ќе можеш да ги тргнеш од мислите грижите од тој ден и да се концентрираш на Божјата Реч (Филипјаните 4:6, 7).

Проучи го материјалот и подготви си коментари. Најпрво разгледај го материјалот за да имаш некаква претстава за што станува збор. Размисли за насловот на статијата или на поглавјето, види како секој поднаслов е поврзан со главната тема и разгледај ги сликите и прашањата за повторување кои ги истакнуваат главните мисли. Потоа прочитај го секој пасус и побарај го одговорот на прашањето за тој пасус. Отвори ги и прочитај ги наведените стихови и размисли како се поврзани со темата (Дела 17:11). На крајот, подвлечи си неколку клучни зборови или фрази во пасусот кои ќе ти помогнат да се сетиш на одговорот. Кога ќе отидеш на состанок, би можел да кренеш рака и кратко да коментираш со свои зборови.

Со тоа што ќе ги истражуваш темите што ги разгледуваме секоја седмица на состаноците ќе ја збогатиш „својата ризница“ со библиски мисли (Матеј 13:51, 52).

  • Каква навика треба да стекнеш во врска со подготовката за состаноците?

  • Како можеш да се подготвиш за да коментираш на состаноците?

Нешто повеќе

СОСТАНОЦИ

Како се одвиваат состаноците на Јеховините сведоци?

Дознај како изгледаат нашите состаноци.