Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Кој ја врши Јеховината волја денес?

 ПОГЛАВЈЕ 11

Зошто одржуваме големи собири?

Зошто одржуваме големи собири?

Мексико

Германија

Боцвана

Никарагва

Италија

Зошто на лицата на луѓето на сликите се чита радост? Затоа што се на некој од нашите собири. Исто како Божјите слуги од минатото на кои им било кажано да се собираат трипати во годината, и ние се радуваме кога треба да се собереме во поголем број (5. Мојсеева 16:16). Секоја година имаме два покраински собира кои траат по еден ден и регионален конгрес кој трае три дена. Како ни користат овие собири?

Се зближуваме како братство. Исто како што Израелците се радувале кога можеле да го слават Јехова „среде насобраното мноштво“, и ние се радуваме кога можеме да го славиме на нашите собири (Псалм 26:12; 111:1). На овие собири имаме можност да се запознаеме и да се дружиме со нашите браќа и сестри од други собранија, па дури и од други земји. Напладне има пауза кога можеме заедно да јадеме, што уште повеќе придонесува за пријатната атмосфера на овие духовни гозби (Дела 2:42). На тие големи собири можеме да ја почувствуваме љубовта што нѐ обединува во едно меѓународно братство (1. Петрово 2:17).

Ни помагаат духовно да напредуваме. Кога се собирале заедно, Израелците можеле ‚да ги разберат зборовите‘ од Писмото што им биле објавувани (Неемија 8:8, 12). И ние ги цениме библиските поуки што ги добиваме на нашите собири. Програмата на секој собир се темели на некоја библиска тема. Преку интересни говори и прикази учиме како да ја вршиме Божјата волја во нашиот живот. Нѐ охрабруваат искуствата на оние што во овие тешки времиња успеваат да живеат како што им доликува на христијани. На регионалните конгреси, костимираните драми ни ги оживуваат библиските настани и ни помагаат да извлечеме практични поуки. На секој собир, оние што му се заветувале на Бог имаат можност да се крстат.

  • Зошто собирите се радосни настани?

  • Како може да ти помогне тоа што ќе одиш на некој собир?

Нешто повеќе

КОНГРЕСИ

Годишни конгреси на Јеховините сведоци

Дознај зошто милиони луѓе низ целиот свет присуствуваат на овие посебни настани.