Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Кој ја врши Јеховината волја денес?

 ПОГЛАВЈЕ 12

Како е организирано проповедањето?

Како е организирано проповедањето?

Шпанија

Белорусија

Хонгконг

Перу

Кратко пред да умре, Исус рекол: „Оваа добра вест за царството ќе биде проповедана по целиот свет, за сведоштво на сите народи, и тогаш ќе дојде крајот“ (Матеј 24:14). Но, како ќе се постигне тоа? Така што ќе се следи примерот што Исус го оставил кога бил на Земјата (Лука 8:1).

Одиме кај луѓето дома. Исус ги поучил своите ученици да ја проповедаат добрата вест од куќа до куќа (Матеј 10:11-13; Дела 5:42; 20:20). Тие проповедници од првиот век добиле конкретни подрачја на кои требало да проповедаат (Матеј 10:5, 6; 2. Коринќаните 10:13). Слично и денес, нашето проповедање е добро организирано, а секое собрание има подрачје што треба да го обработи. Тоа ни помага да ја исполниме Исусовата заповед „да му проповедаме на народот и да сведочиме темелно“ (Дела 10:42).

Одиме секаде каде што можеме да најдеме луѓе. Исус ни дал пример и со тоа што им проповедал на луѓето на јавни места, на пример, покрај морето или покрај некој бунар (Марко 4:1; Јован 4:5-15). И ние разговараме со луѓето за Библијата на секое место — на улица, во деловни објекти, во паркови или на телефон. Им сведочиме и на нашите соседи, на колегите, соучениците и на роднините кога имаме можност за тоа. Сиот овој труд овозможува милиони луѓе низ целиот свет да ја чујат ‚добрата вест за спасение‘ (Псалм 96:2).

Размисли кому би сакал да му ја кажеш добрата вест за Божјето Царство и што би значела таа вест за неговата иднина. Немој да ја чуваш само за себе таа порака што влева надеж. Кажи му ја уште во следната прилика!

  • Која ‚добра вест‘ мора да се објавува?

  • Како Јеховините сведоци го следат примерот на Исус во поглед на проповедањето?