Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Кој ја врши Јеховината волја денес?

 ПОГЛАВЈЕ 6

Како ни користи дружењето со нашите соверници?

Како ни користи дружењето со нашите соверници?

Мадагаскар

Норвешка

Либан

Италија

Сеедно дали треба да се пробиеме низ густа џунгла или да излеземе надвор кога времето е лошо, ние редовно одиме на нашите состаноци. Зошто Јеховините сведоци вложуваат толкави напори за да се собираат со своите соверници и покрај тешкиот ден на работа и проблемите што ги носи животот?

Тоа е добро за нас. „Да размислуваме еден за друг“, напишал Павле во врска со оние што се во нашето собрание (Евреите 10:24). Овој израз значи „внимателно да се размислува“, т.е. добро да се запознаеме еден со друг. Значи, зборовите на апостол Павле нѐ поттикнуваат да се интересираме за другите. Кога се запознаваме со другите во собранието, сфаќаме дека некои од нив успеале да се изборат со проблеми слични на нашите и дека можат да ни помогнат и нам.

Тоа ни помага да изградиме трајни пријателства. На нашите состаноци се собираме со браќа и сестри што за нас не се само познајници, туку блиски пријатели. Има и прилики кога заедно се рекреираме. Како ни користи ваквото дружење? Учиме повеќе да се цениме еден со друг, а тоа ја зајакнува љубовта меѓу нас. Па така, кога некој наш соверник има проблеми, блискоста меѓу нас нѐ поттикнува да направиме сѐ за да му помогнеме (Изреки 17:17). Кога се дружиме со сите членови на нашето собрание, покажуваме дека се грижиме еден за друг (1. Коринќаните 12:25, 26).

Те поттикнуваме да си побараш пријатели меѓу оние што ја вршат Божјата волја. Такви пријатели можеш да најдеш меѓу Јеховините сведоци. Не дозволувај ништо да те спречи да се дружиш со нас.

  • Како ни користи тоа што сме заедно на состаноци?

  • Кога би сакал да дојдеш и да се запознаеш со членовите на нашето собрание?