Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Исус — патот, вистината и животот

 ДЕЛ 4

Исусовата подоцнежна служба во Јудеја

„Молете го Господарот на жетвата да испрати работници“ (Лука 10:2)

Исусовата подоцнежна служба во Јудеја

ВО ОВОЈ ДЕЛ

ПОГЛАВЈЕ 66

Во Ерусалим за Празникот на сениците

Зошто можеби оние што го слушале Исус помислиле дека е обземен од демон?

ПОГЛАВЈЕ 67

„Никој никогаш не зборувал така“

Целиот Судски совет бил против Исус, освен еден член кој се осмелил да зборува во негова одбрана.

ПОГЛАВЈЕ 68

Божјиот Син — „светлината на светот“

Исус рекол: „Вистината ќе ве ослободи“. Но, од што?

ПОГЛАВЈЕ 69

Кој бил нивниот татко — Авраам или Ѓаволот?

Исус кажал по што можеле да се препознаат децата на Авраам и истакнал кој бил неговиот Татко.

ПОГЛАВЈЕ 70

Излекувал човек кој бил слеп од раѓање

Учениците сакале да знаат зошто тој човек бил слеп. Дали згрешил тој или неговите родители? Кога Исус го излекувал, луѓето реагирале различно.

ПОГЛАВЈЕ 71

Фарисеите и човекот кој бил слеп

Логичниот начин на кој зборувал човекот кој претходно бил слеп ги разбеснил фарисеите. Токму како што се плашеле неговите родители, фарисеите го исклучиле од синагогата.

ПОГЛАВЈЕ 72

Седумдесет ученици почнале да проповедаат

Во Јудеја, Исус избрал 70 ученици, ги поделил во парови и ги испратил да проповедаат за Царството. Каде требало да ги бараат луѓето — во синагогите или по нивните домови?

ПОГЛАВЈЕ 73

Самарјанинот кој покажал дека е вистински ближен

Како Исус со помош на споредбата за ближниот Самарјанин дал една силна поука?

ПОГЛАВЈЕ 74

Поуки за гостољубивоста и за молитвата

Исус отишол кај Марија и Марта. Што ги поучил за гостољубивоста? Како подоцна ги поучил своите ученици за што да се молат?

ПОГЛАВЈЕ 75

Исус кажал што го прави човекот среќен

Исус им кажал на своите противници за „Божјиот прст“ и за тоа како Божјето Царство стигнало меѓу нив. Кажал и како можат луѓето да бидат вистински среќни.

ПОГЛАВЈЕ 76

На ручек кај еден фарисеј

Исус го разоткрил лецемерството на фарисеите и книжниците. Какви тешки товари морале да носат луѓето?

ПОГЛАВЈЕ 77

Исус дал совет за богатството

Исус кажал споредба за еден богат човек кој изградил поголеми амбари. Кој совет го повторил во врска со опасноста на богатството?

ПОГЛАВЈЕ 78

Биди подготвен, верен управителу!

На Исус му била важна духовноста на учениците. Која била улогата на управителот? Зошто бил важен советот да бидат подготвени?

ПОГЛАВЈЕ 79

Зошто народот го чекало уништување

Исус рекол дека оние на кои се обидувал да им помогне ќе биле уништени ако не се покаеле. Дали ја сфатиле важната поука за нивната вера во Бог?

ПОГЛАВЈЕ 80

Добриот пастир и трлата

Грижата на пастирот кон своите овци била добар опис за чувствата на Исус кон своите ученици. Дали ќе ги прифателе неговите поуки и дали ќе го следеле водството?

ПОГЛАВЈЕ 81

Во која смисла Исус и Таткото биле едно

Некои Евреи го обвиниле Исус дека се прави еднаков со Бог. Како им одговорил тој на нивните лажни обвиненија?