Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Исус — патот, вистината и животот

 ДЕЛ 3

Исусовата обемна служба во Галилеја

‚Исус почнал да проповеда: „Се приближи царството“‘ (Матеј 4:17)

Исусовата обемна служба во Галилеја

ВО ОВОЈ ДЕЛ

ПОГЛАВЈЕ 20

Второто чудо во Кана

Исус излекувал едно дете иако бил на оддалеченост од околу 25 километри од него.

ПОГЛАВЈЕ 21

Во синагогата во Назарет

Што им кажал Исус на луѓето од неговиот роден град поради што се обиделе да го убијат?

ПОГЛАВЈЕ 22

Првите четворица ученици

Исус повикал четворица ученици да станат рибари на луѓе.

ПОГЛАВЈЕ 23

Чудата на Исус во Капернаум

Кога Исус ги истерувал демоните од луѓето, им забранувал да кажуваат дека тој е Божји Син. Зошто?

ПОГЛАВЈЕ 24

Исус проповедал низ Галилеја

Луѓето доаѓале кај Исус за да ги излекува, но тој им кажал дека неговата служба вклучувала нешто поважно.

ПОГЛАВЈЕ 25

Сочувствително излекувал лепрозен човек

Со неколку едноставни но силни зборови, Исус покажал колку му било жал за оние што ги лекувал.

ПОГЛАВЈЕ 26

„Простени ти се гревовите“

Како Исус покажал каква е поврзаноста меѓу гревот и болестите?

ПОГЛАВЈЕ 27

Матеј станал ученик на Исус

Зошто Исус јадел со грешници?

ПОГЛАВЈЕ 28

Зошто учениците на Исус не постеле

Исус кажал споредба со мешини за вино.

ПОГЛАВЈЕ 29

Исус лекувал во сабота

Зошто Евреите го обвиниле Исус поради тоа што излекувал еден човек кој бил болен 38 години?

ПОГЛАВЈЕ 30

Во каков однос бил Исус со Бог

Евреите сметале дека Исус се изедначувал со Бог, но Исус јасно кажал дека Бог е поголем од него.

ПОГЛАВЈЕ 31

Учениците кинеле класје во сабота

Зошто Исус се нарекол „Господар на саботата“?

ПОГЛАВЈЕ 32

Што било дозволено да се прави во сабота

Садукеите и фарисеите, меѓу кои обично владеело соперништво, се здружиле против Исус.

ПОГЛАВЈЕ 33

Се исполнило едно пророштво на Исаија

Зошто Исус им наредил на оние што ги излекувал никому да не кажуваат кој е тој и што направил?

ПОГЛАВЈЕ 34

Исус избрал дванаесет апостоли

Која е разликата меѓу апостол и ученик?

ПОГЛАВЈЕ 35

Проповедта на гората

Прочитај што значеле некои од поважните поуки што Исус ги кажал во својата проповед.

ПОГЛАВЈЕ 36

Големата вера на еден воен заповедник

Кои зборови на воениот заповедник го восхитиле Исус?

ПОГЛАВЈЕ 37

Исус го воскреснал синот на една вдовица

Оние што го виделе тоа чудо веднаш го сфатиле неговото значење.

ПОГЛАВЈЕ 38

Јован ги испратил учениците кај Исус

Зошто Јован Крстител го прашал Исус дали тој е Месијата? Дали Јован имал сомнежи?

ПОГЛАВЈЕ 39

Тешко на превртливото поколение

Исус рекол дека во Судниот ден ќе ѝ биде полесно на содомската земја отколку на Капернаум, градот во кој живеел некое време.

ПОГЛАВЈЕ 40

Поука за простувањето

Кога ѝ рекол на една жена која можеби била проститутка дека ѝ биле простени гревовите, дали Исус сакал да каже дека било во ред да се прекршува Божјиот закон?

ПОГЛАВЈЕ 41

Со чија моќ Исус правел чуда

Браќата на Исус помислиле дека се мрднал од умот.

ПОГЛАВЈЕ 42

Исус ги прекорил фарисеите

Што бил „знакот на пророкот Јона“?

ПОГЛАВЈЕ 43

Споредби за Царството

Исус кажал осум споредби за да објасни што претставувало небесното Царство.

ПОГЛАВЈЕ 44

Исус смирил силна бура

Со тоа што ги смирил ветрот и брановите, Исус покажал каков ќе биде животот на Земјата кога тој ќе владее како Цар.

ПОГЛАВЈЕ 45

Моќ над демоните

Дали човек можел да биде обземен од повеќе демони?

ПОГЛАВЈЕ 46

Ја допрела облеката на Исус и оздравела

Во таа прилика, Исус покажал колкава моќ и сочувство имал.

ПОГЛАВЈЕ 47

Едно девојче оживеало

Кога Исус рекол дека едно мртво девојче само спиело, луѓето му се смееле. Што знаел тој, а не знаеле тие?

ПОГЛАВЈЕ 48

Правел чуда, но бил отфрлен дури и во Назарет

Луѓето од Назарет го отфрлиле Исус, но не поради неговите учења или чуда.

ПОГЛАВЈЕ 49

Проповедал низ Галилеја и ги обучувал апостолите

Што значел изразот ‚се приближи царството небесно‘?

ПОГЛАВЈЕ 50

Подготвени да проповедаат и покрај противењето

Зошто Исус им рекол на учениците да бегаат кога ќе биле прогонувани, кога не требало да се плашат од смртта?

ПОГЛАВЈЕ 51

Убиство на роденденска прослава

Играњето на Салома толку го одушевило Ирод што ѝ ветил дека ќе ѝ даде што и да побара. Таа побарала нешто страшно.

ПОГЛАВЈЕ 52

Илјадници нахранети со неколку леба и две риби

Чудото што Исус го направил било толку значајно што е опишано во сите четири евангелија.

ПОГЛАВЈЕ 53

Владетел кој има моќ над природните сили

Какви поуки извлекле апостолите од тоа што Исус одел по водата и го смирил ветрот?

ПОГЛАВЈЕ 54

Исус — „лебот на животот“

Зошто Исус ги прекорил луѓето иако вложиле голем труд за да дојдат кај него?

ПОГЛАВЈЕ 55

Многумина се запрепастиле од зборовите на Исус

Исус кажал нешто што ги запрепастило луѓето кои го слушале, па мнозина од учениците го напуштиле.

ПОГЛАВЈЕ 56

Што го валка човекот

Дали она што влегува или, пак, она што излегува од устата?

ПОГЛАВЈЕ 57

Излекувал девојче и глув човек

Зошто една жена не се навредила кога Исус го споредил нејзиниот народ со кученца?

ПОГЛАВЈЕ 58

Чудото со лебовите и квасецот на фарисеите

Учениците конечно сфатиле за каков квасец зборувал Исус.

ПОГЛАВЈЕ 59

Кој бил Синот човечки

Што биле клучевите на Царството? Кој ги употребил, и како?

ПОГЛАВЈЕ 60

Преобразувањето на Исус во сета негова слава

Што било преобразувањето? Што значело?

ПОГЛАВЈЕ 61

Исус излекувал момче обземено од демон

Исус рекол дека учениците не можеле да го излекуваат момчето поради недостиг на вера. Кому му недостигало вера — на момчето, на таткото или на учениците?

ПОГЛАВЈЕ 62

Важна поука за понизноста

Возрасните можат да научат нешто важно од едно мало дете.

ПОГЛАВЈЕ 63

Исус им дал на апостолите и други важни поуки

Исус кажал три чекори за решавање на недоразбирањата меѓу браќата.

ПОГЛАВЈЕ 64

Колку треба да простуваме

Со споредбата за немилосрдниот роб, Исус покажал колку е важно спремно да им простуваме на другите.

ПОГЛАВЈЕ 65

Поуки додека оделе кон Ерусалим

Во три кратки разговори, Исус кажал кои ставови можат некого да спречат да биде негов следбеник.