Префрли се на текстот

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

Select language македонски

 ДЕЛ 5

Исусовата подоцнежна служба источно од Јордан

„Мнозина таму поверуваа во него“ (Јован 10:42)

Исусовата подоцнежна служба источно од Јордан

ВО ОВОЈ ДЕЛ

ПОГЛАВЈЕ 82

Службата на Исус во Переја

Исус објаснил што било потребно за да се добие спасение. Како е денес?

ПОГЛАВЈЕ 83

Поканети на вечера

Кога бил кај еден фарисеј, Исус кажал споредба за една голема вечера. Тоа било важна поука за сите Божји слуги. Која била таа?

ПОГЛАВЈЕ 84

Што значело да се биде ученик на Христос

Да се биде Христов ученик било сериозна одговорност. Исус јасно кажал што значело да се биде негов ученик.

ПОГЛАВЈЕ 85

Радоста кога некој ќе се покае

Фарисеите и книжниците го критикувале Исус затоа што се дружел со обичниот народ. Исус им кажал две споредби за да им покаже како гледа Бог на грешниците.

ПОГЛАВЈЕ 86

Загубениот син се вратил

Што учиме од споредбата на Исус за загубениот син?

ПОГЛАВЈЕ 87

Мудро да се користат материјалните средства

Преку споредбата за еден снаодлив и неправеден управител, Исус кажал нешто што ги изненадило учениците.

ПОГЛАВЈЕ 88

Богаташот и Лазар доживеале промена

За да се разбере споредбата на Исус било потребно најпрво да се сфати кого го претставувале двата лика.

ПОГЛАВЈЕ 89

Исус поучувал во Переја на пат кон Јудеја

Истакнал една особина што ќе ни помогне да им простуваме дури и на оние што ни грешат повеќепати.

ПОГЛАВЈЕ 90

„Воскресението и животот“

Што сакал да каже Исус кога рекол дека оние што веруваат во него ,никогаш нема да умрат‘?

ПОГЛАВЈЕ 91

Лазар воскреснал

Поради две работи поврзани со овој настан, дури и противниците на Исус не можеле да одречат дека се случило тоа чудо.

ПОГЛАВЈЕ 92

Само еден лепрозен покажал благодарност

Еден од излекуваните покажал благодарност кон Исус, но и кон некој друг.

ПОГЛАВЈЕ 93

Денот кога ќе се појавел Синот човечки

Зошто присутноста на Христос ќе била како молња?

ПОГЛАВЈЕ 94

Колку биле важни молитвата и понизноста

Во споредбата за вдовицата и неправедниот судија, Исус истакнал една многу важна особина.

ПОГЛАВЈЕ 95

Совети за разводот и љубовта кон децата

Исус имал многу поинаков став кон децата од неговите ученици. Зошто?

ПОГЛАВЈЕ 96

Исус и богатиот млад поглавар

Зошто Исус рекол дека ќе било полесно камила да помине низ иглени уши отколку богат човек да влезе во Божјето Царство?

ПОГЛАВЈЕ 97

Споредбата за работниците на лозјето

Како првите ќе станеле последни, а последните, први?

ПОГЛАВЈЕ 98

Апостолите повторно барале истакната положба

Јаков и Јован барале истакната положба во Царството, но не биле единствените.

ПОГЛАВЈЕ 99

Исус излекувал двајца слепи и отишол кај Закхеј

Иако изгледа дека се контрадикторни, како се надополнуваат двата библиски извештаи за слепите питачи близу Ерихон?

ПОГЛАВЈЕ 100

Споредбата за десетте мини

На што мислел Исус кога рекол: „На секој што има, ќе му се даде уште, а на оној што нема, ќе му се одземе и она што го има“?