Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Исус — патот, вистината и животот

 ДЕЛ 6

Последните денови од Исусовата служба

„Доаѓа твојот Цар“ (Матеј 21:5)

Последните денови од Исусовата служба

ВО ОВОЈ ДЕЛ

ПОГЛАВЈЕ 101

На вечера кај Симон во Витанија

Марија, сестрата на Лазар, направила нешто што предизвикало бурна реакција, но Исус ја одбранил.

ПОГЛАВЈЕ 102

Царот влегол во Ерусалим на магаре

Исполнил пророштво запишано пред петстотини години.

ПОГЛАВЈЕ 103

Исус повторно го исчистил храмот

Изгледало дека трговците во Ерусалим чесно заработуваат, но Исус ги нарекол разбојници. Зошто?

ПОГЛАВЈЕ 104

Евреите го чуле гласот на Бог, но дали поверувале?

Дали има разлика во тоа да се верува во Исус и да се живее според верата во него?

ПОГЛАВЈЕ 105

Поука за верата од дрвото што се исушило

Исус ги поучил учениците колкава моќ има верата и објаснил зошто Бог го отфрлил израелскиот народ.

ПОГЛАВЈЕ 106

Две споредби со лозје

Дознај кое е значењето на споредбите за човекот кој им рекол на синовите да отидат на лозјето и за човекот кој им го дал лозјето под закуп на злобни лозари.

ПОГЛАВЈЕ 107

Царот ги повикал поканетите да дојдат на свадбата

Споредбата што ја кажал Исус била пророштво.

ПОГЛАВЈЕ 108

Ги осуетил обидите на фарисеите да го фатат во замка

Најпрво ги замолчил фарисеите, потоа садукеите, а на крајот и здружените противници.

ПОГЛАВЈЕ 109

Исус јавно ги прекорил своите противници

Зошто Исус не ги оправдувал верските разлики?

ПОГЛАВЈЕ 110

Последниот ден на Исус во храмот

Кажал важна поука со примерот на сиромашната вдовица.

ПОГЛАВЈЕ 111

Апостолите побарале знак

Пророштвото на Исус најпрво се исполнило во првиот век. Дали има и второ, поголемо исполнување?

ПОГЛАВЈЕ 112

Поука од споредбата со девиците

Дали Исус сакал да каже дека половина од неговите ученици ќе биле глупави, а половина разборити?

ПОГЛАВЈЕ 113

Поука од споредбата со талантите

Споредбата на Исус покажува што значат следниве негови зборови: „Секому кој има, ќе му се даде уште“.

ПОГЛАВЈЕ 114

Царот Христос ќе им судел на овците и на јарците

Со една интересна споредба, Исус покажал што ќе било основа за траен суд.

ПОГЛАВЈЕ 115

Наближувала последната Пасха за Исус

Зошто е значајно тоа што верските водачи се согласиле да му платат на Јуда 30 сребреници за да им го предаде Исус?

ПОГЛАВЈЕ 116

Поука за понизноста на последната Пасха

Ги зачудил апостолите кога извршил задача што обично ја правеле слугите.

ПОГЛАВЈЕ 117

Господаровата вечера

Исус ја воспоставил Спомен-свеченоста која неговите следбеници требало да ја одбележуваат секоја година на 14 нисан.

ПОГЛАВЈЕ 118

Препирка околу тоа кој бил најголем

Апостолите брзо ја заборавиле поуката што Исус им ја дал истата вечер.

ПОГЛАВЈЕ 119

Исус — патот, вистината и животот

Исус кажал како може да му се приближиме на Бог.

ПОГЛАВЈЕ 120

Оние што носат плод му се пријатели на Исус

Во која смисла учениците на Исус требало ‚да донесуваат плод‘?

ПОГЛАВЈЕ 121

„Бидете храбри, јас го победив светот!“

Како Исус ќе го победел светот кога ќе бил погубен?

ПОГЛАВЈЕ 122

Последната молитва на Исус во горната соба

Објаснил дека постигнал нешто многу поважно од спасението на луѓето.

ПОГЛАВЈЕ 123

Исус се молел исполнет со немир

Зошто Исус се молел: „Тргни ја оваа чаша од мене“? Дали посакал да се откаже од својата улога на Откупител?

ПОГЛАВЈЕ 124

Христос бил предаден и уапсен

Јуда го нашол Исус иако било ноќ.

ПОГЛАВЈЕ 125

Исус бил одведен кај Ана, а потоа кај Кајафа

Судењето на Исус било извртување на правдата.

ПОГЛАВЈЕ 126

Петар се одрекол од Исус

Како можел Петар, кој претходно му бил верен на Исус, наеднаш да се одрече од него?

ПОГЛАВЈЕ 127

Изведен пред Судскиот совет, а потоа пред Пилат

Еврејските верски водачи ги откриле своите вистински намери.

ПОГЛАВЈЕ 128

Ниту Пилат ниту Ирод не нашле вина кај Исус

Зошто Пилат го пратил Исус кај Ирод? Дали Пилат немал право да му пресуди на Исус?

ПОГЛАВЈЕ 129

Пилат рекол: „Еве го човекот!“

Дури и Пилат увидел колку убави особини имал Исус.

ПОГЛАВЈЕ 130

Исус бил предаден на свештениците за да го убијат

Зошто на жените што тажеле Исус им рекол да не плачат за него, туку за себе и за своите деца?

ПОГЛАВЈЕ 131

Цар кој бил неправедно измачуван

На едниот од разбојниците кој бил погубен со него, Исус му ветил нешто што ќе се исполнело далеку во иднина

ПОГЛАВЈЕ 132

„Овој човек навистина беше Божји Син!“

Необичната темнина, земјотресот и расцепената завеса воделе до еден ист заклучок.

ПОГЛАВЈЕ 133

Исус бил погребан

Зошто морало Исус да биде погребан пред зајдисонце?

ПОГЛАВЈЕ 134

Гробот бил празен бидејќи Исус бил жив

Откако воскреснал, Исус најпрво им се појавил на некои жени, а потоа на апостолите.

ПОГЛАВЈЕ 135

Воскреснатиот Исус им се појавил на многумина

Како Исус ги уверил учениците дека воскреснал?

ПОГЛАВЈЕ 136

На брегот на Галилејското Море

Исус трипати го потсетил Петар како може да ја докаже љубовта кон него.

ПОГЛАВЈЕ 137

Стотици луѓе го виделе воскреснатиот Исус

Откако воскреснал и пред да се вознесе на небото, Исус повеќепати им кажал на учениците што ќе добијат и како да го користат тоа.

ПОГЛАВЈЕ 138

Христос од десната страна на Бог

Што требало да прави Исус додека не дошло времето да ги отстрани своите непријатели?

ПОГЛАВЈЕ 139

Исус ќе го обнови рајот и ќе ја доврши својата задача

Пред да му го предаде Царството на својот Бог и Татко, Исус треба да доврши уште многу работи.