Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Приближи му се на Јехова

 ПОГЛАВЈЕ 9

‚Христос е Божја сила‘

‚Христос е Божја сила‘

1-3. а) Што им се случило на Исусовите ученици на Галилејското Море, и што направил Исус? б) Зошто Исус со право е наречен „Божја сила“?

УЧЕНИЦИТЕ биле преплашени. Додека пловеле по Галилејското Море, неочекувано ги зафатила бура. Без сомнение, не им било првпат да доживеат бура на ова езеро, со оглед на тоа што некои од нив долго време биле рибари * (Матеј 4:18, 19). Но, ова било „силна бура“ која за кратко време подигнала огромни бранови. Учениците избезумено се обидувале да управуваат со чамецот, но не можеле да се изборат со бурата. Високите бранови ‚удирале во чамецот‘ и тој почнал да се полни со вода. И покрај сета збрка што настанала меѓу рибарите, Исус цврсто спиел на крмата. Бил преморен бидејќи цел ден го поучувал народот. Преплашени, учениците го разбудиле и го молеле: „Господару, спаси нѐ, ќе изгинеме!“ (Марко 4:35-38; Матеј 8:23-25).

2 Но, Исус не се исплашил. Тој решително ги прекорил ветрот и морето со зборовите: „Смири се! Молкни!“ Во истиот миг, ветрот и морето го послушале — невремето стивнало, брановите се смириле и ‚настанала потполна тишина‘. Тогаш учениците ги обзел еден поинаков страв. „Кој е овој“, со шепот се прашувале еден со друг. И со право биле зачудени. Каков бил тој човек што можел со неколку збора да ги смири ветрот и морето како да прекорил некое непослушно дете? (Марко 4:39-41; Матеј 8:26, 27).

 3 Но, Исус не бил обичен човек. Јехова ја покажал својата моќ во корист на Исус — и преку Исус — на несекојдневни начини. Под водство на светиот дух, апостол Павле напишал дека „Христос... е Божја сила“ (1. Коринќаните 1:24). На кои начини Бог ја покажал својата моќ преку Исус? И каква врска со нашиот живот има тоа што Исус е толку моќен?

Моќта на Божјиот единороден Син

4, 5. а) Каква моќ и каква задача му дал Јехова на својот единороден Син? б) Што имал на располагање Синот за да создаде сѐ што осмислил неговиот Татко?

4 Да видиме каква моќ имал Исус Христос пред да се роди како човек на Земјата. Јехова ја употребил својата „вечна моќ“ за да го создаде својот единороден Син на небото (Римјаните 1:20; Колошаните 1:15). Потоа, Синот добил огромна моќ и власт, како и задача да ги направи созданијата што ги осмислил Јехова. Во врска со Божјиот Син, во Библијата пишува: „Сѐ настана преку него, и без него ништо не настана“ (Јован 1:3).

5 Ние едвај можеме да си претставиме што сѐ опфаќала таа задача. Замисли си колкава моќ била потребна за да се направат милионите моќни ангели, вселената со нејзините милијарди галаксии и Земјата со целиот жив свет на неа. За да ги изврши тие задачи, единородниот Син ја имал на располагање најголемата сила во вселената — Божјиот свет дух. Овој Син многу се радувал што бил „вешт градител“, кого Јехова го користел во создавањето на сѐ друго (Изреки 8:22-31).

6. Каква моќ и овластувања му биле дадени на Исус откако умрел и воскреснал?

6 Дали овој единороден Син можел да добие уште поголема моќ и овластувања? Откако го завршил својот живот на Земјата и воскреснал, Исус рекол: „Дадена ми е сета власт на небото и на земјата“ (Матеј 28:18). Да, на Исус му биле дадени способност и право да ја спроведува својата власт над сѐ што постои. Како „Цар над царевите и Господар над господарите“, добил овластување  да ја уништи „секоја влада и секоја власт и сила“ — видлива и невидлива — што му се противи на неговиот Татко (Откровение 19:16; 1. Коринќаните 15:24-26). Нема „ништо што не му е подложено“ на Исус, освен самиот Јехова (Евреите 2:8; 1. Коринќаните 15:27).

7. Зошто можеме да бидеме уверени дека Исус никогаш нема да ја злоупотреби моќта што му ја дал Јехова?

7 Дали треба да се плашиме дека еден ден Исус би можел да ја злоупотреби својата моќ? Ни најмалку! Исус многу го сака својот Татко и никогаш не би го разочарал (Јован 8:29; 14:31). Тој добро знае дека Јехова никогаш не ја злоупотребува својата безгранична моќ. Исус лично се уверил дека Јехова бара прилики „да ја покаже својата сила штитејќи ги оние што му се оддадени со цело срце“ (2. Летописи 16:9). Значи, Исус ги сака луѓето исто како што ги сака и неговиот Татко. Затоа можеме да бидеме уверени дека секогаш ќе ја користи својата моќ за доброто на другите (Јован 13:1). Тоа го покажал на дело безброј пати. Да видиме каква моќ имал додека бил на Земјата, и како ја користел.

„Силен на... збор“

8. Каква моќ добил Исус откако бил помазан, и како ја користел?

8 По сѐ изгледа Исус не направил ниедно чудо додека живеел како дете во Назарет. Но, сѐ се сменило кога се крстил во 29 год. од н.е., на возраст од околу 30 години (Лука 3:21-23). Во Библијата пишува: „Бог го помаза со свет дух и сила, а тој минуваше низ земјата правејќи добро и лекувајќи ги сите кои Ѓаволот ги угнетуваше“ (Дела 10:38). Изразот „правејќи добро“ јасно покажува дека Исус ја користел својата моќ на исправен начин. Откако бил помазан, тој станал „пророк силен на дело и на збор“ (Лука 24:19).

9-11. а) Каде најчесто поучувал Исус, и што требало да постигне со своето поучување? б) Зошто мноштвата биле восхитени од начинот на кој поучувал Исус?

9 Во која смисла Исус бил силен на збор? Тој често поучувал под ведро небо — на езерскиот брег и на ритчињата, на улиците и на пазарите (Марко 6:53-56; Лука  5:1-3; 13:26). Луѓето можеле слободно да си заминат ако не им било интересно она што им го зборувал. Бидејќи во тоа време сѐ уште немало печатени книги, оние што ги ценеле неговите поуки морале добро да ги запомнат. Затоа, Исус требало да го задржи нивниот интерес и да ги објасни работите така што лесно ќе ги разберат и ќе ги запамтат. Но, на Исус воопшто не му било тешко да поучува на таков начин. Да ја наведеме како пример Проповедта на гората.

10 Едно утро во почетокот на 31 год. од н.е., мноштво луѓе се собрале на еден рид близу Галилејското Море. Некои дошле од Јудеја и Ерусалим, кои биле оддалечени 100 до 110 километри. Други дошле од приморските краеви на север, каде што се наоѓале градовите Тир и Сидон. Многу болни му приоѓале на Исус за да го допрат, и тој ги излечил. Кога меѓу присутните веќе немало ниту еден тешко болен човек, Исус почнал да поучува (Лука 6:17-19). Откако престанал да им зборува, луѓето биле восхитени од она што го чуле. Зошто?

11 Многу години подоцна, еден човек што ја слушал таа проповед напишал: „Мноштвата беа восхитени од неговото поучување, зашто ги поучуваше како некој зад чии зборови стои Бог“ (Матеј 7:28, 29). Тие можеле да ја почувствуваат силата на Исусовите зборови. Исус зборувал во името на Бог и она што го кажувал го поткрепувал со Божјата Реч (Јован 7:16). Тој зборувал јасно и убедливо и изнесувал непобитни аргументи. Со своите зборови допирал до суштината на работите и до срцата на луѓето. Ги поучувал како да бидат среќни, како да се молат, како да го бараат Божјето Царство и како да си постават темел за сигурна иднина (Матеј 5:3 — 7:27). Неговите зборови длабоко влијаеле врз луѓето кои биле жедни за вистина и правда. Тие биле спремни да се ‚одречат од себе‘ и да остават сѐ за да го следат (Матеј 16:24; Лука 5:10, 11). Каков доказ за моќта на Исусовите зборови!

 „Силен на дело“

12, 13. Во која смисла Исус бил „силен на дело“, и какви сѐ чуда правел?

12 Освен што бил силен на збор, Исус бил и „силен на дело“ (Лука 24:19). Во евангелијата се запишани преку 30 чуда што ги направил со „Јеховината сила“ * (Лука 5:17). Чудата што ги правел Исус биле за доброто на илјадници луѓе. Во само две чуда — кога нахранил 5.000, а подоцна 4.000 мажи „не сметајќи ги жените и децата“ — веројатно биле вклучени околу 20.000 души! (Матеј 14:13-21; 15:32-38).

„Го видоа Исус како оди по морето“

13 Исус правел најразлични чуда. Тој имал власт над демоните и ги истерувал без никаква тешкотија (Лука 9:37-43). Имал моќ и над материјата и затоа можел да ја претвори водата во вино (Јован 2:1-11). Еднаш, неговите ученици занемеле од вчудовиденост затоа што одел по разбрануваните води на Галилејското Море (Јован 6:18, 19). Исус имал власт над болестите и можел да излекува заболен орган или, пак, хронична или смртоносна болест (Марко 3:1-5; Јован 4:46-54). Тој ги лекувал мноштвата на најразлични начини. Некои луѓе биле излекувани иако тој бил далеку од нив, додека други лично го почувствувале неговиот допир (Матеј 8:2, 3, 5-13). Кај некои оздравувањето настапило веднаш, а други биле излекувани постепено (Марко 8:22-25; Лука 8:43, 44).

14. Во какви околности Исус покажал дека има моќ над смртта?

14 Највпечатливо од сѐ е тоа што Исус имал моќ дури и над смртта. Во Библијата можеме да прочитаме дека вратил во живот три лица што биле мртви. Воскреснал едно 12-годишно девојче, го вратил во живот синот единец на некоја вдовица и го оживеал својот драг пријател Лазар (Лука 7:11-15; 8:49-56; Јован 11:38-44). Ниту  еден случај не бил претежок за него. Го воскреснал 12-годишното девојче кратко време откако умрело. Синот на вдовицата го воскреснал додека бил на мртовечка носилка, без сомнение на денот на неговата смрт. А Лазар бил воскреснат откако четири дена лежел мртов во гробот.

Моќта ја користел несебично, одговорно и обѕирно

15, 16. Од каде знаеме дека Исус не ја употребувал својата моќ за лична корист?

15 Можеш ли само да си замислиш колкава штета ќе настанела ако моќта што ја имал Исус била доверена во рацете на некој несовршен владетел? Но, Исус бил совршен (1. Петрово 2:22). Врз него не влијаеле себичноста, амбициозноста и лакомоста — особини поради кои луѓето ја користат својата моќ за да ги повредуваат другите.

16 Исус никогаш не ја употребувал својата моќ за лична корист. Кога бил гладен, одбил да ги претвори камењата во леб (Матеј 4:1-4). Тоа што не поседувал многу во материјален поглед покажува дека не ја користел својата моќ за да заработува (Матеј 8:20). Но, има и други докази дека Исус не правел чуда од себични мотиви. За секое чудо тој морал да вложи напор. На пример, кога ги лекувал болните, од него излегувала сила. Тоа го чувствувал дури и кога станувало збор за лекување на само еден човек (Марко 5:25-34). Сепак, им дозволувал на цели мноштва да го допрат за да бидат излекувани (Лука 6:19). Тој навистина бил несебичен човек!

17. Како Исус покажал дека својата моќ ја користи на одговорен начин?

17 Исус ја користел својата моќ на одговорен начин. Тој никогаш не направил некое чудо само за да се покаже пред другите или за да предизвика одушевеност кај нив (Матеј 4:5-7). Не сакал да направи чудо само за да ја задоволи љубопитноста на цар Ирод (Лука  23:8, 9). Исто така, не сакал насекаде да се разгласува за неговата моќ туку на оние што ќе ги излечел честопати им велел да не кажуваат никому за тоа (Марко 5:43; 7:36). Не сакал луѓето да оформуваат мислење за него на темел на сензационални извештаи (Матеј 12:15-19).

18-20. а) Што влијаело врз начинот на кој Исус ја користел својата моќ? б) Што мислиш за начинот на кој Исус излекувал еден глув човек?

18 Иако имал огромна моќ, Исус не бил како владетелите што ја спроведувале својата моќ без да покажат обѕир кон потребите на другите и кон нивните страдања. Исус искрено ги сакал луѓето. Самата глетка на болни и измачени луѓе го допирала толку длабоко што сакал да им го олесни страдањето (Матеј 14:14). Тој бил свесен за нивните чувства и потреби, и затоа бил поттикнат да ја користи својата моќ на сочувствителен начин. Еден пример за тоа е трогателниот извештај запишан во Марко 7:31-37.

19 Во таа прилика, околу Исус се насобрал многу народ. Имало и голем број болни луѓе, кои Исус ги излекувал (Матеј 15:29, 30). Но, на еден човек му посветил посебно внимание. Тој човек бил глув и едвај зборувал. Можеби Исус почувствувал дека човекот е особено растревожен и збунет. Затоа, обѕирно го тргнал настрана, каде што немало никој. Тогаш Исус со знаци му покажал што ќе направи. Извештајот вели: „Му ги стави прстите во ушите, а потоа плукна и му го допре јазикот“ * (Марко 7:33). Потоа Исус погледнал кон небото и воздивнал. Со тоа како да сакал да му каже на човекот: ‚Она што сега ќе го направам за тебе е со помош на силата од Бог‘. На крајот Исус рекол: „Отвори се“  (Марко 7:34). Така, на човекот му бил вратен слухот и можел нормално да зборува.

20 Замисли си, дури и кога ги лекувал болните со помош на моќта што ја добил од Бог, Исус покажувал сочувство кон луѓето и ги земал предвид нивните чувства! Зарем не е убаво да се знае дека Јехова го доверил месијанското Царство во рацете на еден таков грижлив и обѕирен Владетел?

Покажал што ќе направи во иднина

21, 22. а) Каква гаранција ни даваат чудата што ги правел Исус? б) Бидејќи Исус има контрола над природните сили, од што нема да се плашиме кога ќе владее над Земјата?

21 Моќните дела што Исус ги правел на Земјата ни даваат гаранција дека во времето кога ќе владее како Цар ќе донесе уште поголеми благослови. Во Божјиот нов свет, Исус повторно ќе прави чуда, но во глобални размери. Да спомнеме некои прекрасни работи што ќе ги доживееме тогаш.

22 Исус повторно ќе воспостави совршена рамнотежа на сите еколошки циклуси на Земјата. Како што веќе видовме, со тоа што стивнал една бура, докажал дека може да ги контролира природните сили. Според тоа, кога Христос ќе владее како Цар над Земјата, луѓето нема да се плашат дека ќе бидат погодени од земјотреси, урагани, вулкански ерупции и други природни катастрофи. Бидејќи е ‚вештиот градител‘ кого Јехова го употребил за да ја создаде Земјата и животот на неа, Исус многу добро го познава составот на нашата планета. Тој знае како најдобро да се користат природните богатства. Под негова власт, целата Земја ќе стане рај (Лука 23:43).

23. Како Исус ќе ги задоволи потребите на луѓето кога ќе владее како Цар над Земјата?

23 А како ќе бидат задоволени потребите на луѓето? Тоа што Исус нахранил илјадници луѓе со само неколку намирници ни потврдува дека за време на неговото  владеење никој нема да биде гладен. Кога ќе има изобилство храна која ќе биде правилно распределена, засекогаш ќе му дојде крај на гладот (Псалм 72:16). Тоа што имал власт над болестите ни покажува дека болните, слепите, глувите и сакатите ќе бидат излечени — потполно и трајно (Исаија 33:24; 35:5, 6). Бидејќи во минатото покажал дека има моќ да воскреснува мртви, можеме да бидеме уверени дека, како небесен Цар, тој ќе има моќ да ги воскресне милионите луѓе кои се во Божјето сеќавање (Јован 5:28, 29).

24. Што треба да имаме на ум кога размислуваме за моќта на Исус, и зошто?

24 Додека размислуваме за моќта на Исус, да имаме на ум дека тој совршено ја одразува личноста на својот Татко (Јован 14:9). Начинот на кој Исус ја користи својата моќ ни дава јасна слика за тоа како и Јехова ја користи својата моќ. На пример, помисли на тоа колку нежно постапил Исус кога излекувал еден лепрозен човек. Поттикнат од сочувство, тој го допрел човекот и рекол: „Сакам, исчисти се“ (Марко 1:40-42). Преку ваквите извештаи, Јехова како да ни вели: ‚Вака јас ја користам мојата моќ!‘ Зар не си поттикнат да го фалиш нашиот семоќен Бог и да бидеш благодарен што ја користи својата моќ со толку љубов?

^ пас. 1 На Галилејското Море не е ништо необично одеднаш да се појави бура. Поради ниската надморска височина (околу 200 метри под нивото на морето), воздухот таму е многу потопол од воздухот во околното подрачје. Тоа создава атмосферска нестабилност. Силните северни ветрови кои дуваат од планината Хермон брзо се спуштаат во Јорданската Долина. Затоа, во еден момент водите на морето може да бидат мирни, а веќе во следниот да се разбеснат.

^ пас. 12 Иако некои од тие чуда се водат како едно, всушност опфаќаат многу поединечни чуда. На пример, читаме дека во една прилика „целиот град“ дошол да го види Исус и дека тој излекувал „мнозина“ болни (Марко 1:32-34).

^ пас. 19 Плукањето било знак или начин на лекување прифатен и од Евреите и од не-Евреите. Во некои рабински списи стои дека плунката се користела за лекување. Можеби Исус плукнал само за да му покаже на човекот дека ќе го излекува. Како и да е, Исус не ја користел својата плунка како средство за лекување.