Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Приближи му се на Јехова

Бог те повикува да се зближиш со него. Оваа книга, која се темели на Библијата, ќе ти помогне во тоа.

Предговор

Можеш да стекнеш пријателство со Јехова Бог што не ќе може ништо да го раскине.

ПОГЛАВЈЕ 1

„Гледај, тоа е нашиот Бог!“

Зошто Мојсеј го прашал Бог за неговото име кога веќе го знаел?

ПОГЛАВЈЕ 2

Можно ли е ,да му се приближиш на Бог‘?

Јехова Бог, Творецот на небото и Земјата, нѐ повикува да бидеме блиски со него и ни ветува дека и тој ќе се зближи со нас.

ПОГЛАВЈЕ 3

„Свет, свет, свет е Јехова“

Зошто Библијата ја поврзува светоста со убавината?

ПОГЛАВЈЕ 4

„Јехова... има огромна моќ“

Дали треба да се плашиме затоа што Бог е толку моќен? И да, и не. Дознај зошто.

ПОГЛАВЈЕ 5

Моќ да создава — „Творецот на небото и на земјата“

Од сето она што го создал Бог — од огромното Сонце до минијатурното колибри — учиме нешто многу важно за него.

ПОГЛАВЈЕ 6

Моќ да уништува — „Јехова е храбар воин“

Како може „Богот на мирот“ да војува?

ПОГЛАВЈЕ 7

Моќ да заштитува — „Бог ни е прибежиште“

Бог ги заштитува своите слуги на два начина, но едниот од нив е многу поважен.

ПОГЛАВЈЕ 8

Моќ да обновува — Јехова ‚прави сѐ ново‘

Јехова веќе ја обновил вистинската религија. Што ќе обнови во иднина?

ПОГЛАВЈЕ 9

‚Христос е Божја сила‘

Што дознаваме за Јехова од чудата и поуките на Исус Христос?

ПОГЛАВЈЕ 10

‚Угледај се на Бог‘ додека ја користиш својата моќ

Како можеш исправно да ја користиш својата моќ?

ПОГЛАВЈЕ 11

„Сите негови патишта се правда“

Зошто Божјата правда е прекрасна особина?

ПОГЛАВЈЕ 12

„Има ли кај Бог неправда?“

Ако Јехова ја мрази неправдата, зошто таа сѐ уште постои?

ПОГЛАВЈЕ 13

„Јеховиниот закон е совршен“

Како може еден правен систем да ги поттикнува луѓето да се сакаат?

ПОГЛАВЈЕ 14

Јехова обезбедува „откупнина за мнозина“

Прочитај за една едноставна, а длабока вистина која може да нѐ приближи до Бог.

ПОГЛАВЈЕ 15

Исус ‚воспоставува правда на земјата‘

Како Исус ја застапувал правдата во минатото? Како го прави тоа денес? И како ќе воспостави правда во иднина?

ПОГЛАВЈЕ 16

‚Постапувај праведно‘ додека одиш со Бог

Зошто Исус рекол: „Не судете, за да не бидете судени“?

ПОГЛАВЈЕ 17

,О длабочино на Божјата мудрост!‘

Зошто може да се каже дека Божјата мудрост ги надминува неговото знаење, разбирање и проникливост?

ПОГЛАВЈЕ 18

Мудроста од „Божјата Реч“

Зошто Бог одлучил неговата Реч да ја пишуваат луѓе, а не ангели или самиот тој?

ПОГЛАВЈЕ 19

„Божјата мудрост изразена во светата тајна“

Која е светата тајна што едно време Бог ја држел во тајност, но како ја разоткрил?

ПОГЛАВЈЕ 20

„Има мудро срце“, а сепак е понизен

Можно ли е Севишниот Господар на целата вселена да биде понизен?

ПОГЛАВЈЕ 21

Исус ја покажувал ,мудроста од Бог‘

Поттикнати од начинот на кој Исус поучувал, војниците кои биле испратени да го уапсат немале срце да го сторат тоа.

ПОГЛАВЈЕ 22

Дали те води „мудроста одозгора“?

Библијата опишува четири работи што ќе ти помогнат да ја стекнеш Божјата мудрост?

ЧЕТВРТИ ДЕЛ

„Бог е љубов“

ПОГЛАВЈЕ 23

„Прво тој покажа љубов кон нас“

Што значат зборовите „Бог е љубов“?

ПОГЛАВЈЕ 24

Ништо не може „да нѐ одвои од Божјата љубов“

Отфрли ја лагата дека Бог не те сака и дека си безвреден во негови очи.

ПОГЛАВЈЕ 25

„Длабокото сочувство на нашиот Бог“

Во кој поглед Божјето сочувство кон тебе е како сочувството на една мајка кон своето бебе?

ПОГЛАВЈЕ 26

Бог кој е ‚спремен да прости‘

Ако Бог памти сѐ, како може да прости и заборави?

ПОГЛАВЈЕ 27

„Колку е голема твојата добрина“

Што точно значи Божјата добрина?

ПОГЛАВЈЕ 28

„Само ти си лојален“

Која е разликата меѓу Божјата лојалност и Божјата верност?

ПОГЛАВЈЕ 29

„Да ја спознаете Христовата љубов“

Три аспекти на Исусовата љубов совршено ја одразуваат Јеховината љубов.

ПОГЛАВЈЕ 30

„Живејте во љубов“

Во 1. Коринќаните се истакнати 14 начини на кои можеме да покажеме љубов.

ПОГЛАВЈЕ 31

„Приближете му се на Бог, и тој ќе ви се приближи вам“

Кое е најважното прашање кое можеш да си го поставиш? Како ќе одговориш?