Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Божјето Царство владее!

Милиони уште денес водат среќен и сигурен живот под Божјата совршена влада. Дали и ти сакаш да бидеш нејзин поданик?

Писмо од Водечкото тело

Зошто може да кажеме дека важната објава што ја дал брат Расел на 2 октомври 1914 год. била точна?

ПОГЛАВЈЕ 1

„Да дојде царството твое“

Исус поучувал за Божјето Царство почесто отколку за која и да било друга тема. Како и кога ќе дојде тоа Царство?

ПОГЛАВЈЕ 2

Божјето Царство е родено на небото

Кој им помогнал на следбениците на Исус да бидат подготвени за Царството? Од каде знаеме дека Царството е вистинска влада?

ПОГЛАВЈЕ 3

Јехова ја открива својата намера

Дали во почетокот Царството било дел од Божјата намера? Како Исус фрлил светлина врз Царството?

ПОГЛАВЈЕ 4

Јехова го возвишува своето име

Што постигнало Царството во поглед на Божјето име? Како ти лично можеш да го светиш Јеховиното име?

ПОГЛАВЈЕ 5

Царот ја расветлува вистината за Царството

Божјите слуги стекнуваат појасно разбирање за Божјето Царство, за неговите владетели и поданици, и за тоа што значи да се биде лојален на Царството.

ПОГЛАВЈЕ 6

Проповедници на добрата вест — „твојот народ спремно ќе се понуди“

Зошто Исус бил уверен дека ќе има цела војска од спремни проповедници во последните денови? Како можеш да покажеш дека го бараш најнапред Царството?

ПОГЛАВЈЕ 7

Методи на проповедање — добрата вест се шири во невидени размери

Дознај какви методи користеле Божјите слуги за да им ја пренесуваат добрата вест на што е можно повеќе луѓе пред да дојде крајот.

ПОГЛАВЈЕ 8

Библиска литература — публикации за луѓето во целиот свет

Како преведувањето на нашата литература покажува дека Царот е со нас? Кои факти во врска со нашите публикации ти покажуваат дека Царството навистина владее?

ПОГЛАВЈЕ 9

Резултати од проповедањето — ,полињата се зрели за жетва‘

Исус ги поучил своите ученици за две важни работи во врска со големата духовна жетва. Како неговите зборови влијаат врз нас денес?

ПОГЛАВЈЕ 10

Царот им помага на поданиците да бидат духовно чисти

Што е заедничко за Божиќ и крстот?

ПОГЛАВЈЕ 11

Морална чистота — одраз на Божјата светост

Од 1914 год., стражарниците и влезовите од видението што го добил Езекиел во врска со храмот имаат посебно значење за Божјиот народ.

ПОГЛАВЈЕ 12

Организирани да му служиме на „Богот на мирот“

Во Библијата се вели дека мирот, а не редот, е спротивен на нередот. Зошто? Како одговорот на ова прашање ги засега христијаните денес?

ПОГЛАВЈЕ 13

Законско потврдување на нашето право да проповедаме

Судиите во некои денешни високи судови имаат сличен став како Гамалиел, кој бил учител по Законот во првиот век.

ПОГЛАВЈЕ 14

Лојални само на Божјата влада

„Земјата“ неочекувано ја проголтала „реката“ од прогонство со кое се соочиле Јеховините сведоци поради нивната политичка неутралност.

ПОГЛАВЈЕ 15

Правни битки за слобода на вероисповед

Божјите слуги се бореле за своето право да бидат послушни на законот — законот на Божјето Царство.

ПОГЛАВЈЕ 16

Состаноци на кои го славиме Бог

Како може да извлечеме најголема корист од состаноците на кои го славиме Јехова?

ПОГЛАВЈЕ 17

Обука за објавителите на Царството

Како теократските школи ги оспособуваат објавителите на Царството да ја извршуваат својата служба?

ПОГЛАВЈЕ 18

Како се финансира делото за Царството

Од каде ги добиваме потребните материјални средства? Како се користат?

ПОГЛАВЈЕ 19

Градежни проекти кои му носат слава на Јехова

Иако салите за состаноци му носат слава на Бог, за него нешто друго е поважно од самите градби.

ПОГЛАВЈЕ 20

Помагање на соверниците — света служба во чест на Јехова

Од каде знаеме дека помагањето на браќата кои се во неволја е дел од нашата света служба за Јехова?

ПОГЛАВЈЕ 21

Божјето Царство ги победува своите непријатели

Можеш уште сега да се подготвиш за Армагедон.

ПОГЛАВЈЕ 22

Царството ја извршува Божјата волја на Земјата

Зошто сме сигурни дека Јеховините ветувања ќе се исполнат?