Префрли се на текстот

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

Select language македонски

Зачувај ја Божјата љубов

Оваа публикација ќе ти помогне и понатаму да ги применуваш библиските начела во својот живот и на тој начин да ја зачуваш Божјата љубов.

Писмо од Водечкото тело

Водечкото тело на Јеховините сведоци ги поттикнува сите што го сакаат Јехова да го следат примерот на Исус, кој ја зачувал љубовта на својот Татко.

ПОГЛАВЈЕ 1

Што значи љубовта кон Бог

Со една едноставна реченица, Библијата објаснува како може да покажеме дека го сакаме Бог.

ПОГЛАВЈЕ 2

Како да задржиш чиста совест?

Можно ли е да имаме мирна совест која не е чиста во Божји очи?

ПОГЛАВЈЕ 3

Сакај ги оние што ги сака Бог

Јехова внимателно ги избира своите пријатели. Истото треба да го правиме и ние.

ПОГЛАВЈЕ 4

Зошто да ги почитуваме оние што имаат авторитет?

Библијата покажува на кои три важни полиња од животот Бог очекува да ги почитуваме оние што имаат авторитет.

ПОГЛАВЈЕ 5

Како да останеме одвоени од светот

Божјата Реч ни открива пет полиња на кои мора да бидеме одвоени од овој свет.

ПОГЛАВЈЕ 6

Како да избереме добра забава

Дознај кои три прашања можат да ти помогнат да донесеш мудри одлуки.

ПОГЛАВЈЕ 7

Го цениш ли животот како што го цени Бог?

Дали ќе покажеме ценење за животот само ако не убиваме?

ПОГЛАВЈЕ 8

Бог сака чисти луѓе

Библијата може да ти помогне да се чуваш од навиките кои ќе те направат нечист во Божји очи.

ПОГЛАВЈЕ 9

„Бегајте од блуд“

Секоја година, илјадници христијани прават неморал. Што ќе ти помогне да не паднеш во таа замка?

ПОГЛАВЈЕ 10

Бракот — дар од Бог

Како можеш да се подготвиш за среќен брак? Ако веќе си во брак, што можеш да направиш за твојата брачна врска да биде трајна?

ПОГЛАВЈЕ 11

„Бракот нека биде чесен“

Шест прашања можат да ви помогнат да се преиспитате и да си го подобрите бракот.

ПОГЛАВЈЕ 12

Зборувај го она што „изградува“

Нашите зборови можат да ги рушат другите, но и да ги изградуваат. Научи како можеш да го користиш дарот од Бог, односно говорот, како што замислил тој.

ПОГЛАВЈЕ 13

Празници и прослави што Бог не ги сака

Некои прослави и празници со кои навидум му се оддава чест на Бог, всушност, го повредуваат.

ПОГЛАВЈЕ 14

Биди чесен во сѐ

За да можеш да бидеш чесен со другите, најпрво мора да бидеш чесен со себе.

ПОГЛАВЈЕ 15

Уживај во резултатите од својот труд

Одговорот на пет клучни прашања може да ти помогне да процениш дали да прифатиш некое вработување.

ПОГЛАВЈЕ 16

Спротивстави му се на Ѓаволот и на неговите сплетки

Иако сме свесни дека Сатана е моќен, ние не се плашиме претерано од него. Зошто?

ПОГЛАВЈЕ 17

‚Изградувај се врз својата најсвета вера‘

Три чекори можат да ти помогнат да ја зајакнеш својата вера и да ја зачуваш Божјата љубов.

ДОДАТОК

Како да се однесуваме со исклучените

Дали е навистина неопходно да не се контактира со оние што се исклучени?

ДОДАТОК

Кога и зошто се носи покривало на главата?

Библијата открива три фактори кои ќе ти помогнат да го дознаеш одговорот.

ДОДАТОК

Поздравување на знамето, гласање и цивилна служба

Кои библиски начела можат да ти помогнат да зачуваш чиста совест во овие работи?

ДОДАТОК

Крвни фракции и медицински постапки

Неколку едноставни чекори ќе ти помогнат да донесеш добри одлуки во врска со одредени медицински постапки.

ДОДАТОК

Како да се прекине со мастурбирањето

Како можеш да ја победиш оваа нечиста навика?

ДОДАТОК

Што вели Библијата за разводот и за одвоеното живеење

Според Библијата, кога може некое разведено лице повторно да стапи во брак?

ДОДАТОК

Како да се решаваат деловните спорови

Дали еден христијанин може некогаш да покрене судска парница против некој соверник?