Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Мојата книга со библиски приказни

Приказна 19: Јаков има големо семејство

Приказна 19: Јаков има големо семејство
Јаков и неговите синови

ПОГЛЕДНИ ГО ова големо семејство. Тоа се 12-те синови на Јаков. Тој имал, исто така, и ќерки. Дали знаеш како се викале овие деца? Ајде да дознаеме некои имиња.

Лија ги родила Рувим, Симеон, Леви и Јуда. А Рахела, кога видела дека не може да има деца, била многу тажна. Затоа му ја дала на Јаков својата слугинка Вилха, па Вилха имала два сина, кои се викале Дан и Нефталим. Тогаш и Лија му ја дала на Јаков својата слугинка Зелфа, и Зелфа ги родила Гад и Асер. По некое време Лија добила уште два сина, Исахар и Завулон.

На крајот и Рахела можела да роди дете. Му го дала името Јосиф. Подоцна ќе дознаеме многу повеќе работи за Јосиф, бидејќи тој станал мошне важен човек. Ова се 11-те синови што му се родиле на Јаков додека живеел кај Лаван, таткото на Рахела.

Јаков имал и ќерки, но Библијата спомнува само една од нив. Таа се викала Дина.

Дошло време кога Јаков одлучил да го напушти Лаван и да се врати во Ханаан. Затоа го собрал своето големо семејство, како и своите големи стада овци и говеда, и тргнал на долг пат.

По некое време откако Јаков и неговото семејство биле повторно во Ханаан, Рахела родила уште еден син. Тоа се случило додека биле на пат. На Рахела ѝ било многу тешко, и на крајот умрела при породувањето. Но со детето било сѐ во ред. Јаков му го дал името Венијамин.

Сакаме да ги запомниме имињата на 12-те синови на Јаков затоа што целиот израелски народ потекнал од нив. Всушност, 12-те племиња на Израел добиле имиња според 10-те синови на Јаков и двата сина на Јосиф. Исак живеел уште многу години откако се родиле сите овие деца, и сигурно бил многу среќен што имал толку многу внучиња. Но, да видиме што се случило со неговата внука Дина.

1. Мојсеева 29:32-35; 30:1-26; 35:16-19; 37:35.Прашања

 • Како се викале шесте сина на Јаков, кои ги добил од својата прва жена Лија?
 • Кои два сина му ги родила на Јаков Зелфа, слугинката на Лија?
 • Како се викале двата сина кои му ги родила на Јаков Вилха, слугинката на Рахела?
 • Кои два сина ги родила Рахела, но што се случило кога го родила вториот син?
 • Според сликата, колку сина имал Јаков, и кој потекнал од нив?

Дополнителни прашања

 • Прочитај 1. Мојсеева 29:32-35; 30:1-26 и 35:16-19.

  Како ги добивале имињата еврејските машки деца во старо време, гледано од примерот на 12-те синови на Јаков?

 • Прочитај 1. Мојсеева 37:35.

  Иако само Дина е спомната по име во Библијата, од каде знаеме дека Јаков имал повеќе ќерки? (1. Мој. 37:34, 35).

Нешто повеќе

БИБЛИСКИ СТРИПОВИ

Стрип за синовите на Јаков

Како треба да реагираш ако брат ти, сестра ти или некое твое другарче добие нешто што ти би сакал да го имаш?