Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Запознај се со Божјата Реч

 11. ПРАШАЊЕ

Што се случува кога некој ќе умре?

Што се случува кога некој ќе умре?

„Духот му излегува, и тој се враќа во својот прав — во тој ден пропаѓаат неговите мисли.“

Псалм 146:4

„Живите се свесни дека ќе умрат, а мртвите не се свесни за ништо... Сѐ што ќе ти дојде до рака да правиш, прави го со сета своја сила, зашто нема ни работа, ни размислување, ни знаење, ни мудрост во гробот во кој одиш.“

Проповедник 9:5, 10

„[Исус] додаде: ‚Нашиот пријател Лазар заспа, но јас одам да го разбудам‘. Но Исус зборуваше за неговата смрт, а тие си мислеа дека зборува за спиењето, за сонот. Тогаш Исус отворено им рече: ‚Лазар умре‘.“

Јован 11:11, 13, 14