Префрли се на текстот

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

Select language македонски

 16. ПРАШАЊЕ

Како да се носиме со грижите?

Како да се носиме со грижите?

„Фрли го своето бреме на Јехова, и тој ќе те поткрепи. Никогаш нема да дозволи праведникот да се сопне.“

Псалм 55:22

„Замислите на трудољубивиот сигурно донесуваат корист, а секој што избрзува, сигурно оди кон немаштија.“

Изреки 21:5

„Не плаши се, зашто јас сум со тебе! Не свртувај се плашливо, зашто јас сум твојот Бог! Јас ќе те зајакнам и ќе ти помогнам. Ќе те потпрам со мојата праведна десница.“

Исаија 41:10

„Кој од вас може со својата загриженост да го продолжи својот животен век макар малку?“

Матеј 6:27

„И така, не бидете загрижени за утрешниот ден, зашто утрешниот ден ќе си има свои грижи. На секој ден му е доволно неговото зло.“

Матеј 6:34

 „[Треба] да процените што е најважно.“

Филипјаните 1:10

„Не бидете загрижени за ништо, туку во сѐ — со молитви и молби, со благодарење — изнесете му ги своите барања на Бог. И мирот Божји, кој ја надминува секоја мисла, ќе ги чува вашите срца и вашиот ум преку Христос Исус.“

Филипјаните 4:6, 7