Префрли се на текстот

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

Select language македонски

 19. ПРАШАЊЕ

Што содржат библиските книги?

Што содржат библиските книги?

ХЕБРЕЈСКО-АРАМЕЈСКИ СПИСИ („СТАР ЗАВЕТ“)

ПЕТОКНИЖИЕ (5 КНИГИ):

1. Мојсеева, 2. Мојсеева, 3. Мојсеева, 4. Мојсеева и 5. Мојсеева

Од создавањето до основањето на древниот Израел

ИСТОРИСКИ КНИГИ (12 КНИГИ):

Исус Навин, Книга за судиите, Рут

Влегувањето на Израелците во Ветената земја и настаните што следеле потоа

1. Самоилова, 2. Самоилова, 1. Царевите, 2. Царевите, 1. Летописи и 2. Летописи

Историја на израелскиот народ до уништувањето на Ерусалим

Езра, Неемија, Естира

Историја на Евреите по враќањето од изгнанството во Вавилон

ПОЕТСКИ КНИГИ (5 КНИГИ):

Јов, Псалми, Мудри изреки, Проповедник, Песна над песните

Збирки со песни и мудри изреки

ПРОРОЧКИ КНИГИ (17 КНИГИ):

Исаија, Еремија, Плач Еремиин, Езекиел, Даниел, Осија, Јоил, Амос, Авдија, Јона, Михеј, Наум, Авакум, Софонија, Агеј, Захарија, Малахија

Пророштва во врска со Божјиот народ

 ХРИСТИЈАНСКИ ГРЧКИ СПИСИ („НОВ ЗАВЕТ“)

ЧЕТИРИТЕ ЕВАНГЕЛИЈА (4 КНИГИ):

Матеј, Марко, Лука, Јован

Животот и службата на Исус

ДЕЛА НА АПОСТОЛИТЕ (1 КНИГА):

Извештај за основањето на христијанското собрание и за почетоците на мисионерското дело

ПОСЛАНИЈА (21 КНИГА):

Римјаните, 1. Коринќаните, 2. Коринќаните, Галатите, Ефешаните, Филипјаните, Колошаните, 1. Солуњаните и 2. Солуњаните

Писма до различни христијански собранија

1. Тимотеј, 2. Тимотеј, Тит, Филимон

Писма до некои христијани

Евреите, Јаков, 1. Петрово, 2. Петрово, 1. Јованово, 2. Јованово, 3. Јованово, Јуда

Други писма до христијаните

ОТКРОВЕНИЕ (1 КНИГА):

Пророчки виденија што ги добил апостол Јован