Префрли се на текстот

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

Select language македонски

Запознај се со Божјата Реч

Запознај се со Божјата Реч

Дознај каков одговор дава Библијата на 20 важни прашања.

1. ПРАШАЊЕ

Кој е Бог?

Многу религии учат дека Бог е мистерија или безлична сила, но Библијата вели нешто друго.

2. ПРАШАЊЕ

Како можеме да дознаеме повеќе за Бог?

Дали е доволно само да ја читаме Библијата?

3. ПРАШАЊЕ

Кој ја напишал Библијата?

Дали Библијата е обична човечка книга или нешто друго?

4. ПРАШАЊЕ

Дали Библијата е научно точна?

Ако Библијата е книга од Бог, би требало да е точна кога зборува за наука.

5. ПРАШАЊЕ

Која е пораката од Библијата?

Десет стихови ни даваат увид во темата на Библијата.

6. ПРАШАЊЕ

Што прорекла Библијата за Месијата?

Исус немал контрола над многу пророштва што се исполниле во врска со него.

7. ПРАШАЊЕ

Што прорекува Библијата за нашето време?

На што укажува тоа што има сѐ повеќе војни, глад, беззаконие и неморал?

8. ПРАШАЊЕ

Дали Бог е виновен за страдањата на луѓето?

Дали Бог нѐ искушува со страдања?

9. ПРАШАЊЕ

Зошто страдаме?

Ако Бог не ги предизвикува страдањата, тогаш кој ги предизвикува?

10. ПРАШАЊЕ

Каква иднина ветува Библијата?

Може ќе се изненадиш каква прекрасна иднина ветува Библијата.

11. ПРАШАЊЕ

Што се случува кога некој ќе умре?

Дали смртта е само премин во друг облик на живот?

12. ПРАШАЊЕ

Каква надеж има за мртвите?

Дали смртта е крај на сѐ?

13. ПРАШАЊЕ

Што вели Библијата за работата?

За мнозина, работата е товар и го чекаат денот кога повеќе не ќе мораат да работат. Како гледа Бог на работата?

14. ПРАШАЊЕ

Како мудро да си ги организираме финансиите?

Проверената мудрост од Библијата може да ти помогне ти да имаш контрола над финансиите, а не тие над тебе.

15. ПРАШАЊЕ

Како да бидеме среќни?

Библијата ни ја открива формулата за среќен и исполнет живот.

16. ПРАШАЊЕ

Како да се носиме со грижите?

Ако мислиш дека стресот ќе те скрши, Библијата може да ти помогне.

17. ПРАШАЊЕ

Кои библиски совети им помагаат на семејствата?

Прочитај како во семејството да владеат мир и радост.

18. ПРАШАЊЕ

Како можеме да станеме блиски со Бог?

Можеш да бидеш близок со Бог.

19. ПРАШАЊЕ

Што содржат библиските книги?

Запознај се со содржината на Библијата.

20. ПРАШАЊЕ

Како да извлечеме најголема корист од читањето на Библијата?

За да извлечеш најголема корист од читањето на Библијата, барај го одговорот на четири едноставни прашања.