Префрли се на текстот

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

Select language македонски

5. Мојсеева 23:1-25

23  Ниту еден човек+ кој е осакатен така што му се здробени семениците+ или му е отсечен половиот орган, не смее да биде примен во Јеховината заедница.  Во Јеховината заедница не смее да биде примен ниту некој незаконски+ син. Никој од неговите не смее да биде примен во Јеховината заедница дури ни до десеттото колено.  Ниту Амонец ниту Моавец не смее да биде примен во Јеховината заедница.+ Никој од нивните не смее да биде примен во Јеховината заедница ни до десеттото колено, довека,  зашто не ви дојдоа на помош+ со леб и со вода кога бевте на пат, откако излеговте од Египет,+ и затоа што го најмија против тебе Валаам, синот на Веор, од Петор во Месопотамија,* за да те проколне.+  Но Јехова, твојот Бог, не сакаше да го послуша Валаам,+ туку Јехова, твојот Бог, за тебе го претвори проклетството во благослов,+ зашто Јехова, твојот Бог, те сакаше.+  Не придонесувај за нивниот мир, ниту за нивната благосостојба во сите свои денови довека.+  Не гнаси се од Едомец, зашто тој ти е брат.+ Не гнаси се од Египќанец, зашто беше дојденец во неговата земја.+  Синовите што ќе им се родат во третото колено смеат да бидат примени во Јеховината заедница.  Ако појдеш со војска против своите непријатели, чувај се од секое зло.+ 10  Ако некој меѓу вас стане нечист поради ноќен излив,+ нека излезе од логорот. Не смее да влезе во логорот.+ 11  А приквечер, нека се измие со вода, па по заоѓањето на сонцето може да влезе во логорот.+ 12  Имај скришно место надвор од логорот, место каде што ќе вршиш нужда. 13  Во својата опрема имај и лопатка, па кога ќе излезеш да вршиш нужда, со неа ископај дупка, па сврти се и покриј го својот измет.+ 14  Зашто, Јехова, твојот Бог, оди среде твојот логор за да те избави+ и да ти ги предаде твоите непријатели.+ Затоа, твојот логор нека биде свет,+ за да не се најде кај тебе ништо недолично, и тој да не се одврати од тебе.+ 15  Не предавај го робот на неговиот господар кога ќе пребега кај тебе откај својот господар.+ 16  Нека остане со тебе во кое и да е место што ќе го избере во еден од твоите градови,+ таму каде што сака. Не постапувај лошо со него.+ 17  Храмска блудница+ да нема меѓу Израеловите ќерки и храмски блудник*+ да нема меѓу Израеловите синови. 18  Не донесувај блудничка плата+ ниту цена од пес*+ во домот на Јехова, својот Бог, за никаков завет, зашто двете му се одвратни на Јехова, твојот Бог. 19  Не барај камата+ од својот брат: ни камата за пари, ни камата за храна,+ ни камата за што и да е друго за кое се бара камата. 20  Од туѓинец+ смееш да бараш камата, но од својот брат не смееш да бараш камата+ за да те благослови Јехова, твојот Бог, во сето она со кое ќе се зафатиш во земјата во која одиш за да ја заземеш.+ 21  Ако му заветуваш некаков завет на Јехова,+ својот Бог, не одолговлекувај со исполнувањето,+ зашто Јехова, твојот Бог, ќе бара од тебе да го исполниш. Ако не го исполниш, тоа ќе ти биде грев.+ 22  А ако не се заветуваш, тоа нема да ти биде грев.+ 23  Изврши го она што ќе ти мине преку усните+ и направи сѐ што си му заветувал на Јехова, својот Бог, како доброволна жртва што си ја кажал со своите усни.+ 24  Ако влезеш во лозјето на својот ближен, јади грозје додека не се насити твојата душа, но не ставај ништо во својот сад.+ 25  Ако влезеш во неожнеаното жито на својот ближен, со рака смееш да кинеш класје, но немој да замавнеш со срп во житото на својот ближен.+

Фусноти

Или, според хебрејскиот јазик: „Арам-Нахараим“.
Односно машко дете кое го искористуваат за задоволување на некоја сексуално изопачена желба.
По сѐ изгледа дека изразот „пес“ се однесува на хомосексуалец што има анални полови односи и е особено склон кон машки деца.