Префрли се на текстот

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

Select language македонски

5. Мојсеева 15:1-23

15  На крајот од секоја седма година прогласи простување на долговите.  А простувањето нека биде на следниов начин:+ секој заемодавец нека му го прости долгот со кој неговиот ближен се задолжил кај него. Нека не врши притисок врз својот ближен или врз својот брат за да му го врати долгот,+ зашто е прогласено простување на долговите во чест на Јехова.+  Од туѓинецот+ смееш да го бараш долгот, но она што ќе се најде твое кај брат ти, нека му го прости твојата рака.  А никој кај тебе не треба да биде сиромашен, зашто Јехова ќе те благослови+ во земјата што ти ја дава Јехова, твојот Бог, да ја заземеш како наследство.+  Јехова, твојот Бог, ќе те благослови само ако го слушаш неговиот глас и ако совесно постапуваш според сите овие заповеди што ти ги давам денес.+  Ќе те благослови Јехова, твојот Бог, како што ти вети, па на многу народи ќе им даваш на заем+ со залог, а самиот нема да земаш на заем. И ќе господариш над многу народи, а тие нема да господарат над тебе.+  Ако осиромаши некој од твоите браќа кај тебе во еден од твоите градови, во земјата што ти ја дава Јехова, твојот Бог, нека не ти закорави срцето и не затворај ја раката за својот сиромашен брат.+  Туку отвори ја раката дарежливо+ и дај му го на заем она што му недостасува, колку и да му треба, и тој нека ти даде залог.  Внимавај да не ти се појави во срцето опака мисла,+ па да речеш: ‚Се приближува седмата, прошталната година‘+ — и окото твое да стане скржаво кон твојот сиромашен брат,+ па ништо да не му дадеш. Зашто, тој ќе го повика Јехова и ќе му се пожали од тебе,+ и тоа ќе ти биде грев.+ 10  Дај му,+ и срцето нека не ти биде скржаво кога му даваш, зашто поради тоа Јехова, твојот Бог, ќе те благослови во секое твое дело и во секој твој потфат.+ 11  Зашто сиромаси ќе има секогаш во твојата земја.+ Затоа ти заповедам: ‚Дарежливо отвори ја раката за својот брат што е страдалник и сиромав во твојата земја‘.+ 12  Ако ти се продаде тебе твојот брат, Евреин или Еврејка,+ и ти служи шест години, во седмата година пушти го да си оди откај тебе како слободен човек.+ 13  И ако го пуштиш да си оди како слободен човек, немој да го пуштиш со празни раце.+ 14  Дарувај му нешто од својата стока, од своето гумно и од своето гмечало за масло и за вино. Како што те благослови тебе Јехова, твојот Бог, така и ти дај му нему.+ 15  Сети се дека и ти беше роб во египетската земја и дека Јехова, твојот Бог, те откупи.+ Затоа ти го заповедам денес сето ова. 16  Но, ако тој ти рече: ‚Не сакам да си одам откај тебе!‘ — затоа што те сака тебе и твојот дом, зашто му било добро кај тебе,+ 17  земи шило и дупни му го увото на вратата, и нека ти биде роб довека.+ Истото направи го и со робинката. 18  Нека не ти биде тешко кога ќе го пуштиш да си оди слободен откај тебе,+ зашто заслужил двојна наемничка плата+ за шесте години во коишто ти служел, и Јехова, твојот Бог, те благословил во сѐ што си работел.+ 19  Секое првородено машко од твојата крупна и ситна стока посвети му го на Јехова, твојот Бог.+ Не врши никаква работа со првородениот бик и не стрижи го првороденото од својата ситна стока.+ 20  Секоја година јадете го пред Јехова, својот Бог, ти и твојот дом на местото што ќе го избере Јехова.+ 21  Ако има некаков недостаток, било да е хромо, било да е слепо, било да има каков и да е друг грд недостаток, не смееш да му го жртвуваш на Јехова, својот Бог.+ 22  Јади го во својот град, а може да јаде и оној што е нечист и оној што е чист,+ како што се јаде газела или елен.+ 23  Само не смееш да ја јадеш неговата крв.+ Излеј ја на земја како вода.+

Фусноти