Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Онлајн Библија | СВЕТО ПИСМО - ПРЕВОД НОВ СВЕТ

4. Мојсеева 32:1-42

32  А синовите на Рувим+ и синовите на Гад+ имаа многу, многу стока. Кога видоа дека земјата Јазер+ и земјата Галад се погодно место за стоката,  синовите на Гад и синовите на Рувим отидоа кај Мојсеј, кај свештеникот Елеазар и кај поглаварите на заедницата, па им рекоа вака:  „Атарот,+ Девон,+ Јазер, Нимра,+ Есевон,+ Елеали,+ Севам, Нево+ и Веон,+  земјата што ја покори Јехова+ пред израелската заедница е добра за стоката, а твоите слуги имаат стока“.+  Потоа продолжија: „Ако сме нашле милост во твои очи, оваа земја нека им биде дадена во сопственост на твоите слуги. Немој да нѐ испраќаш преку Јордан“.+  А Мојсеј им одговори на синовите на Гад и на синовите на Рувим: „Зарем вашите браќа да одат во војна, а вие да останете овде?+  Зошто ги одвраќате срцата на синовите на Израел да не преминат во земјата што им ја дава Јехова?  Така направија вашите татковци+ кога ги испратив од Кадис-Варни+ да ја извидат земјата.  Кога отидоа до долината на Есхол+ и ја извидоа земјата, ги одвратија срцата на синовите на Израел да не одат во земјата што им ја даде Јехова.+ 10  Затоа, на тој ден се разгоре гневот на Јехова и тој се заколна:+ 11  ‚Луѓето што излегоа од Египет, од дваесет години нагоре,+ нема да ја видат земјата која со заклетва им ја ветив на Авраам, Исак и Јаков,+ бидејќи не ме следеа во потполност, 12  освен Халев,+ синот на Јефониј од Кенезовци, и Исус,+ синот на Навин, бидејќи тие во потполност го следеа Јехова‘. 13  И Јехова пламна од гнев против Израел и направи да талкаат по пустината четириесет години+ додека не изумре целото поколение кое го правеше она што е зло во очите на Јехова.+ 14  А сега, еве, вие станувате наместо вашите татковци како род грешнички за уште повеќе да го разгорувате Јеховиниот гнев+ против Израел. 15  Ако се одвратите од него,+ тогаш тој ќе ги остави уште подолго во пустината,+ а вие ќе го упропастите сиот овој народ“.+ 16  Потоа пак му пристапија и рекоа: „Ќе подигнеме овде камени трла за својата ситна стока и градови за своите деца. 17  А ние вооружени ќе тргнеме во бојните редови+ пред синовите на Израел додека не ги доведеме на нивното место. Дотогаш нашите деца ќе бидат во утврдени градови, далеку од жителите на оваа земја. 18  Нема да се вратиме во своите куќи додека синовите на Израел не ја заземат својата земја, секој своето наследство.+ 19  А ние нема да го делиме со нив наследството од онаа страна на Јордан, ниту понатаму, бидејќи нашето наследство е од оваа страна на Јордан, кон исток“.+ 20  Тогаш Мојсеј им рече: „Ако направите така, ако се вооружите пред Јехова за војна+ 21  и ако сите вие вооружени го поминете Јордан пред Јехова, додека тој не ги протера своите непријатели од пред себе+ 22  и додека земјата не биде покорена пред Јехова,+ па потоа се вратите,+ тогаш ќе бидете без вина пред Јехова и пред Израел, а оваа земја ќе стане ваша сопственост пред Јехова.+ 23  Но, ако не направите така, ќе му згрешите на Јехова,+ и знајте дека вашиот грев ќе ве стигне.+ 24  Изградете си градови за своите деца и камени трла за своите стада и извршете го сето она што го кажавте со своја уста“.+ 25  Тогаш синовите на Гад и на Рувим вака му рекоа на Мојсеј: „Твоите слуги ќе направат како што ќе заповеда нашиот господар.+ 26  Нашите деца, жени, стока и сите наши животни ќе останат овде во градовите на Галад,+ 27  а твоите слуги, сите што се опремени за бој,+ ќе појдат пред Јехова во војна, како што вели нашиот господар“. 28  Тогаш Мојсеј им издаде заповед за нив на свештеникот Елеазар и на Исус, синот на Навин, и на родовските поглавари на израелските племиња. 29  И Мојсеј им рече: „Ако синовите на Гад и синовите на Рувим, сите што се вооружени за војна,+ поминат со вас преку Јордан пред Јехова и вие ја покорите земјата, тогаш дајте им ја во сопственост земјата Галад.+ 30  Но, ако не поминат вооружени со вас, тогаш нека се населат меѓу вас во ханаанската земја“.+ 31  Тогаш синовите на Гад и синовите на Рувим рекоа: „Како што им рече Јехова на твоите слуги, така ќе направиме.+ 32  Ќе поминеме вооружени пред Јехова во ханаанската земја,+ но нашиот посед што го добиваме во наследство нека ни биде од оваа страна на Јордан“.+ 33  Тогаш Мојсеј им го даде ним — на синовите на Гад,+ на синовите на Рувим+ и на половината од племето на Манасија,+ синот на Јосиф — царството на Сихон,+ аморејскиот цар, и царството на Ог,+ васанскиот цар, земјата што им припаѓа на градовите на тие подрачја и градовите по земјата наоколу. 34  Синовите на Гад ги изградија Девон,+ Атарот,+ Ароир,+ 35  Атрот-Софан, Јазер,+ Јогвеја,+ 36  Вет-Нимра+ и Вет-Аран,+ утврдени градови,+ и камени трла за стадата.+ 37  А синовите на Рувим ги изградија Есевон,+ Елеали,+ Киријатаим,+ 38  Нево+ и Ваал-Меон+ — им ги сменија имињата — и Сивма. Им дадоа свои имиња на градовите што ги изградија. 39  Синовите на Махир,+ синот на Манасија, тргнаа кон Галад, го освоија и ги истераа Аморејците што беа таму. 40  И Мојсеј му го даде Галад на Махир, синот на Манасија, и тој се насели во него.+ 41  Јаир, синот на Манасија, отиде и ги освои нивните села во кои живееја под шатори и им го даде името Авот-Јаир.+ 42  А Новах отиде и го освои Кенат+ со околните градови, па му го даде своето име, Новах.

Фусноти