Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Онлајн Библија | СВЕТО ПИСМО - ПРЕВОД НОВ СВЕТ

4. Мојсеева 17:1-13

17  И Јехова му рече на Мојсеј:  „Кажи им на синовите на Израел и земи од нив по еден стап+ за секое племе од сите нивни поглавари,+ според домовите на нивните татковци — дванаесет стапови. Името на секого напиши го на неговиот стап.  Името на Арон напиши го на Левиевиот стап, зашто има по еден стап за секој поглавар на племе.  И положи ги во шаторот на средбата пред Сведоштвото,+ каде што се среќавам со вас.+  И стапот на оној што ќе го изберам+ ќе расцвета и така ќе го стивнам мрморењето+ на синовите на Израел против вас“.+  Кога Мојсеј им го рече тоа на синовите на Израел, сите нивни поглавари му дадоа по еден стап за секој поглавар, според нивните племиња, по еден стап за секој поглавар — дванаесет стапови.+ Меѓу нивните стапови беше и Ароновиот стап.+  И Мојсеј ги положи стаповите пред Јехова во шаторот на Сведоштвото.+  Утредента Мојсеј влезе во шаторот на Сведоштвото, и гледај, Ароновиот стап за домот на Леви расцветал! Пуштил пупки, расцветале цветови и на него се родиле зрели бадеми.  Тогаш сите стапови што беа пред Јехова Мојсеј ги изнесе пред сите синови на Израел, а тие почнаа да ги гледаат и секој си го зеде својот стап. 10  И Јехова му рече на Мојсеј: „Врати го Ароновиот стап+ пред Сведоштвото да се чува како знак+ за бунтовните синови,+ да престане нивното мрморење против мене и да не загинат“. 11  Мојсеј веднаш направи така како што му заповеда Јехова. Токму така направи. 12  А синовите на Израел му рекоа на Мојсеј: „Ќе изумреме! Ќе изгинеме, сите ќе изгинеме!+ 13  Секој што ќе дојде и ќе се доближи+ до Јеховиниот шатор, ќе загине!+ Мораме ли сите така да завршиме и да изумреме?“+

Фусноти