Префрли се на текстот

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

Select language македонски

3. Мојсеева 14:1-57

14  Јехова понатаму му рече на Мојсеј:  „Ова е законот за лепрозниот+ на денот на неговото прогласување за чист, кога треба да биде доведен кај свештеникот.+  Свештеникот нека излезе од логорот и нека го прегледа. Ако лепрата на лепрозниот е излечена,+  свештеникот нека заповеда тој за своето очистување да земе две живи чисти птици,+ кедрово дрво,+ светлоцрвен материјал+ и исоп.+  И свештеникот нека заповеда едната птица да се заколе над земјен сад во кој има вода од поток.+  Потоа нека ги земе живата птица, кедровото дрво, светлоцрвениот материјал и исопот, па сето тоа заедно со живата птица нека го натопи во крвта на птицата што е заклана над водата од поток.  Потоа со ова нека го попрска+ седумпати+ оној што се очистува од лепрата и нека го прогласи за чист.+ А живата птица нека ја пушти во полето.+  А оној што се очистува нека си ја испере облеката,+ нека ги избричи сите влакна и нека се искапе+ во вода, и така ќе биде чист. Потоа може да влезе во логорот, но нека живее надвор од својот шатор седум дена.+  Во седмиот ден нека ја избричи сета коса,+ брадата и веѓите. Сите влакна нека ги избричи, па нека си ја испере облеката и нека го искапе телото во вода, и ќе биде чист. 10  Во осмиот+ ден нека земе две машки јагниња без недостаток и едно женско јагне без недостаток,+ годиначе, три десеттини ефа фино брашно за житна жртва+ замесена со масло, како и еден лог* масло.+ 11  Свештеникот што го прогласува за чист оној што се очистува нека го постави, заедно со тие работи, пред Јехова на влезот во шаторот на средбата. 12  Потоа свештеникот нека го земе едното машко јагне и нека го принесе како жртва за вина+ заедно со логот+ масло и сето тоа нека го заниша како нишана жртва+ пред Јехова. 13  Машкото јагне нека го заколе на местото+ каде што обично се колат жртвата за грев и жртвата паленица, на светото место,+ бидејќи жртвата за вина, исто како и жртвата за грев, му припаѓа на свештеникот.+ Тоа е нешто најсвето. 14  Потоа свештеникот нека земе од крвта на жртвата за вина и нека му стави од неа на оној што се очистува на ресичката од десното уво, на палецот од десната рака и на палецот од десната нога.+ 15  Потоа нека земе од логот+ масло и нека го истури на дланката од левата рака. 16  И нека го натопи десниот прст во маслото што му е на левата дланка, па со маслото од прстот нека попрска седумпати+ пред Јехова. 17  Од преостанатото масло што му е на дланката свештеникот нека му стави на оној што се очистува на ресичката од десното уво, на палецот од десната рака и на палецот од десната нога, врз крвта од жртвата за вина.+ 18  А маслото што ќе му остане на дланката нека му го излее врз главата на оној што се очистува. Така свештеникот ќе го изврши за него пред Јехова обредот на очистување.+ 19  И свештеникот нека ја принесе жртвата за грев+ и нека го изврши обредот на очистување за оној што се очистува од својата нечистотија. Потоа нека ја заколе жртвата паленица. 20  И свештеникот+ нека ги принесе на жртвеникот жртвата паленица и житната жртва+ и нека го изврши за него обредот на очистување,+ и човекот ќе биде чист.+ 21  Но, ако е сиромашен+ и нема пари за да го набави сето тоа,+ нека земе едно машко јагне како жртва за вина за да биде принесено како нишана жртва и да се изврши за него обредот на очистување. И нека земе една десеттина ефа фино брашно замесено со масло како житна жртва, еден лог масло 22  и две грлици+ или два млади гулаба, според своите можности, едното како жртва за грев, а другото како жртва паленица. 23  Во осмиот ден+ нека му ги донесе на свештеникот на влезот во шаторот на средбата+ пред Јехова, за да биде прогласен за чист.+ 24  Свештеникот нека ги земе јагнето за жртва за вина+ и логот масло, па нека ги заниша пред Јехова како нишана жртва.+ 25  И нека го заколе јагнето како жртва за вина, па нека земе од крвта на жртвата за вина и нека му стави од неа на оној што се очистува на ресичката од десното уво, на палецот од десната рака и на палецот од десната нога.+ 26  Потоа свештеникот нека истури од маслото на дланката од левата рака.+ 27  Со десниот прст нека земе од маслото што му е на левата дланка, па нека попрска+ седумпати пред Јехова. 28  Потоа од маслото што му е на дланката нека му стави на оној што се очистува на ресичката од десното уво, на палецот од десната рака и на палецот од десната нога, врз крвта на жртвата за вина.+ 29  А маслото што ќе му остане на дланката нека му го излее на главата+ на оној што се очистува, за да го изврши за него пред Јехова обредот на очистување. 30  И нека принесе една од грлиците или еден од младите гулаби, за кои имал пари за да ги набави,+ 31  едното што успеал да го набави како жртва за грев,+ а другото како жртва паленица+ заедно со житната жртва. И свештеникот нека го изврши пред Јехова обредот на очистување+ за оној што се очистува. 32  Тоа е законот за оној што заболел од лепра, а нема пари за да го набави она што се бара кога го прогласуваат за чист“. 33  Јехова понатаму им рече на Мојсеј и на Арон: 34  „Кога ќе дојдете во ханаанската земја,+ која ви ја давам да ја поседувате,+ ако пуштам лепра на некоја куќа во земјата што ќе ја заземете,+ 35  оној чија е куќата нека дојде и нека му го јави тоа на свештеникот, велејќи: ‚Во куќата ми се појави нешто што изгледа како болест‘. 36  И свештеникот нека нареди куќата да се испразни пред да дојде тој да ја види болеста, за да не прогласи за нечисто сѐ што е во куќата. Потоа свештеникот нека дојде да ја прегледа куќата. 37  Доколку при прегледот установи дека болеста се наоѓа на ѕидовите од куќата, и тоа во вид на жолтеникаво-зелени или црвеникави вдлабнатини, и дека тие изгледаат подлабоки од површината на ѕидот, 38  свештеникот нека излезе од куќата низ куќната врата и нека го забрани пристапот+ во куќата за седум дена. 39  На седмиот ден свештеникот нека се врати и нека ја прегледа+ куќата. Ако болеста се проширила по ѕидовите на куќата, 40  свештеникот нека нареди да ги извадат+ камењата на кои има болест и да ги фрлат надвор од градот на некое нечисто место. 41  И нека заповеда целата куќа однатре да се иструже и глинениот малтер што го истругале да се истури надвор од градот на некое нечисто место. 42  Потоа нека земат други камења и нека ги вметнат на местото на претходните. И нека заповеда да земат друга глина и куќата повторно да се малтериса. 43  Но ако болеста се врати и пак избие во куќата, откако камењата биле извадени, а куќата била истругана и повторно малтерисана, 44  тогаш свештеникот+ нека дојде и нека ја прегледа куќата. Ако болеста се проширила по куќата, тогаш во куќата има заразна лепра.+ Куќата е нечиста. 45  Нека заповеда куќата да се урне, а нејзините камења, дрвената граѓа и сета глина со која била малтерисана куќата да се однесат надвор од градот на некое нечисто место.+ 46  И секој што ќе влезе во куќата во кој и да е ден додека е забранет пристапот во неа,+ ќе биде нечист до вечерта.+ 47  Оној што ќе легне во куќата, нека си ја испере облеката,+ и оној што ќе јаде во куќата, нека си ја испере облеката. 48  Но, ако свештеникот дојде и ја прегледа куќата, па види дека болеста не се проширила по куќата откако била малтерисана, свештеникот нека ја прогласи куќата за чиста, зашто болеста е излечена.+ 49  За да ја очисти обредно куќата* нека земе две птици,+ кедрово дрво,+ светлоцрвен материјал+ и исоп. 50  Нека ја заколе едната птица над земјен сад во кој има вода од поток.+ 51  Потоа нека ги земе кедровото дрво, исопот,+ светлоцрвениот материјал и живата птица и сето тоа нека го натопи во крвта на закланата птица и во поточната вода, па со тоа нека попрска+ накај куќата седумпати.+ 52  И нека ја очисти обредно куќата* со крвта на птицата, со поточната вода, со живата птица, со кедровото дрво, со исопот и со светлоцрвениот материјал. 53  Потоа нека ја пушти живата птица во полето надвор од градот, и нека го изврши за куќата обредот на очистување,+ па ќе биде чиста. 54  Тоа е законот за секој вид лепра,+ за неприродно паѓање на влакната,+ 55  за лепра на облеката+ и на куќата, 56  за бронки, за красти и за дамки по кожата,+ 57  за да се поучи народот+ кога е нешто нечисто, а кога чисто. Тоа е законот за лепра“.+

Фусноти

Еден лог е 0,31 литар. Види го додатокот 13.
Буквално: „За да ја очисти куќата од грев“.
Буквално: „нека ја очисти куќата од грев“.