Префрли се на текстот

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

Select language македонски

2. Мојсеева 26:1-37

26  Светиот шатор направи го од десет парчиња шаторско платно+ изработено од фин испреден лен, сина преѓа, црвеникаво-виолетова волна и светлоцрвен материјал.+ На нив нека бидат извезени херувими.+  Должината на секое парче шаторско платно нека биде дваесет и осум лакти, а ширината четири лакти. Истата мерка нека биде за сите парчиња шаторско платно.+  Пет парчиња нека бидат составени во еден низ, а другите пет парчиња во друг низ.+  И направи петелки од сина преѓа на работ од последното парче платно во едниот низ, а истото направи го и на работ од последното парче платно во другиот низ, на местото каде што ќе се составуваат низовите.+  Направи педесет петелки на работ од едниот низ и педесет петелки на работ од другиот низ, на местото каде што ќе се составуваат низовите, така што петелките ќе стојат една спроти друга.+  И направи педесет куки од злато и потоа со куките состави ги низовите еден со друг. Така шаторот ќе биде една целина.+  Направи шаторско платно од козји влакна+ за покров врз шаторот. Направи единаесет парчиња такво платно.  Должината на секое парче нека биде триесет лакти,+ а ширината четири лакти. Истата мерка нека биде за сите единаесет парчиња шаторско платно.  Состави пет парчиња одделно и останатите шест парчиња одделно,+ а шестото парче свиткај го на предната страна од шаторот. 10  И направи педесет петелки на работ од последното парче во едниот низ, и педесет петелки на работ од последното парче во другиот низ, на местото каде што ќе се составуваат низовите. 11  Направи педесет куки од бакар,+ стави ги куките во петелките и состави го покровот за да биде една целина.+ 12  А тоа што ќе преостане од шаторското платно нека виси, половината парче платно што ќе преостане нека виси преку задната страна на шаторот. 13  Од она што ќе преостане од должината на платното, нека виси по еден лакот на двете страни од шаторот, за да го покрива од едната и од другата страна. 14  Освен тоа, направи покров за шаторот од црвено бојадисани овнешки кожи, а преку тоа покров од фокини кожи. 15  Направи за шаторот ѕидни рамки*+ од дрвото акација, кои ќе стојат исправено. 16  Должината на секоја рамка нека биде десет лакти, а ширината лакот и пол. 17  Секоја рамка нека има по два клина еден до друг. Ова направи го на сите рамки од шаторот. 18  Направи ги рамките на шаторот, дваесет рамки за страната што гледа кон Негев, за јужната страна. 19  Направи четириесет подножја*+ од сребро под дваесетте рамки. По две подножја под една рамка со нејзините два клина, и така по ред, по две подножја под секоја рамка со нејзините два клина. 20  И за другата страна на шаторот, за северната страна, дваесет рамки,+ 21  и нивните четириесет подножја од сребро, по две подножја под една рамка, и така по ред, по две подножја под секоја рамка.+ 22  За задната страна на шаторот, за западната страна, направи шест рамки.+ 23  А две рамки направи како аголни столбови на шаторот+ на неговата задна страна. 24  Нека бидат удвоени при дното, двете нека бидат удвоени сѐ до врвот, до првата алка. Така нека бидат направени двете. Нека служат како два аголни столба. 25  Нека има осум рамки со нивните подножја од сребро, вкупно шеснаесет подножја, по две подножја под една рамка, и така по ред, по две подножја под секоја рамка. 26  Направи напречници од дрвото акација,+ пет за рамките од едната страна на шаторот, 27  пет напречници за рамките од другата страна на шаторот и пет напречници за рамките од задната страна на шаторот, на западната страна.+ 28  Средниот напречник нека минува по средината на ѕидните рамки од едниот крај до другиот. 29  Рамките обложи ги со злато+ и направи им алки од злато низ кои ќе се провлекуваат напречниците. И напречниците обложи ги со злато. 30  Подигни го шаторот според описот што го доби на планината.+ 31  Направи завеса+ од сина преѓа, црвеникаво-виолетова волна, светлоцрвен материјал и фино испреден лен. На неа нека бидат извезени херувими.+ 32  И закачи ја на четири столба од дрвото акација обложени со злато, со клинови од злато. Нека бидат поставени на четири подножја од сребро. 33  Закачи ја завесата под куките и внеси го ковчегот на сведоштвото+ зад завесата. Завесата нека ви ја одделува Светињата+ од Светињата над светињите.+ 34  Стави го поклопецот на ковчегот на сведоштвото во Светињата над светињите. 35  Стави ја масата надвор пред завесата, а светилникот+ спроти масата, на јужната страна од шаторот. Масата стави ја на северната страна. 36  На влезот од шаторот направи завеса+ исткаена од сина преѓа, црвеникаво-виолетова волна, светлоцрвен материјал и фино испреден лен. 37  А за завесата направи пет столбови од дрвото акација и обложи ги со злато. Клиновите на нив нека бидат од злато. Излеј за нив пет подножја од бакар.

Фусноти

Тоа биле монтажни ѕидови, кои се состоеле од дрвени елементи во форма на рамки.
Тоа биле подножја во кои влегувале клиновите од ѕидните рамки.