Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Онлајн Библија | СВЕТО ПИСМО - ПРЕВОД НОВ СВЕТ

1. Летописи 6:1-81

6  Синовите на Леви+ се: Гирсон,+ Кат+ и Мерариј.+  Синови на Кат се: Амрам,+ Исар,+ Хеврон+ и Узиел.+  Синови на Амрам+ се: Арон+ и Мојсеј,+ а Маријам+ е нивна сестра. Синови на Арон се: Надав,+ Авиуд,+ Елеазар+ и Итамар.+  На Елеазар+ му се роди Финес.+ На Финес му се роди Ависуј.+  На Ависуј му се роди Вукиј, на Вукиј му се роди Озиј.+  На Озиј му се роди Зерај, на Зерај му се роди Мерајот.+  На Мерајот му се роди Амарија, на Амарија му се роди Ахитув.+  На Ахитув му се роди Садок,+ на Садок му се роди Ахимас.+  На Ахимас му се роди Азарија. На Азарија му се роди Јоанан. 10  На Јоанан му се роди Азарија.+ Тој служеше како свештеник во домот, кој Соломон го изгради во Ерусалим. 11  На Азарија му се роди Амарија.+ На Амарија му се роди Ахитув.+ 12  На Ахитув му се роди Садок.+ На Садок му се роди Салум. 13  На Салум му се роди Хелкија. На Хелкија+ му се роди Азарија. 14  На Азарија му се роди Сераја. На Сераја+ му се роди Јоседек.+ 15  Јоседек замина кога Јехова со раката на Навуходоносор ги одведе во изгнанство Јуда и Ерусалим. 16  Синови на Леви+ се: Гирсом,* Кат и Мерариј. 17  Ова се имињата на синовите на Гирсом: Ливниј+ и Симеј.+ 18  Синови на Кат+ се: Амрам,+ Исар, Хеврон и Узиел.+ 19  Синови на Мерариј се: Махли и Муси.+ Ова се семејствата на синовите на Леви според имињата на нивните прататковци:+ 20  од Гирсом — Ливниј,+ негов син, неговиот син Јаат, неговиот син Зима, 21  неговиот син Јоах,+ неговиот син Идо, неговиот син Зара, неговиот син Јетрај. 22  Синови на Кат се: Аминадав, негов син, неговиот син Кореј,+ неговите синови Асир, 23  Елкана и Евијасаф,+ неговиот син Асир, 24  неговиот син Тахат, неговиот син Урил, неговиот син Озија, неговиот син Саул. 25  Синови на Елкана+ се: Амасај и Ахимот. 26  Синови на Елкана се: Суфиј,+ негов син, неговиот син Нахат, 27  неговиот син Елијав,+ неговиот син Јероам, неговиот син Елкана.+ 28  Синови на Самоил+ се: првородениот Јоил и вториот Авија.+ 29  Синови на Мерариј се: Махли,+ неговиот син Ливниј, неговиот син Симеј, неговиот син Уза, 30  неговиот син Симеја, неговиот син Агија, неговиот син Асаија. 31  Ова се оние што Давид ги постави да го водат пеењето+ во Јеховиниот дом откако ковчегот го доби своето почивалиште.+ 32  И тие служеа+ како пејачи+ пред шаторот, шаторот на средбата, додека Соломон не го изгради Јеховиниот дом во Ерусалим.+ Ја вршеа својата служба така како што им беше пропишано.+ 33  Еве ги оние што беа поставени во служба и нивните синови: од синовите на Кат — Еман,+ пејач, син на Јоил,+ син на Самоил,+ 34  син на Елкана,+ син на Јероам, син на Елиел,+ син на Тоја, 35  син на Зуф,+ син на Елкана, син на Махат, син на Амасај, 36  син на Елкана, син на Јоил, син на Азарија, син на Софонија, 37  син на Тахат, син на Асир, син на Евијасаф,+ син на Кореј,+ 38  син на Исар,+ син на Кат, син на Леви, син на Израел. 39  Неговиот брат Асаф+ му служеше нему оддесно. Асаф е син на Верехија,+ син на Симеја, 40  син на Михаел, син на Васиј, син на Малхија, 41  син на Етниј, син на Зара, син на Адаија, 42  син на Етан, син на Зима, син на Симеј, 43  син на Јаат,+ син на Гирсом,+ син на Леви. 44  Ова се синовите на Мерариј,+ нивни браќа, кои стоеја на левата страна: Етан,+ синот на Киси,+ син на Авдиј, син на Малух, 45  син на Асавија, син на Амазија, син на Хелкија, 46  син на Амси, син на Вани, син на Семир, 47  син на Махли, син на Муси,+ син на Мерариј,+ син на Леви. 48  Нивните браќа, левитите,+ беа дарувани за сета служба+ во шаторот, во домот на вистинскиот Бог. 49  Арон+ и неговите синови ги гореа приносите+ на жртвеникот за жртви паленици+ и на кадилниот жртвеник+ за да ги исполнат сите свои најсвети должности и за да извршат очистување+ за Израел+ според сето она што го заповеда Мојсеј, слугата на вистинскиот Бог. 50  Ова се синовите на Арон:+ Елеазар,+ негов син, неговиот син Финес,+ неговиот син Ависуј,+ 51  неговиот син Вукиј, неговиот син Озиј, неговиот син Зерај,+ 52  неговиот син Мерајот,+ неговиот син Амарија, неговиот син Ахитув,+ 53  неговиот син Садок,+ неговиот син Ахимас.+ 54  Ова се местата во кои живееја на своето подрачје,+ а кои синовите на Арон, од семејството на Кат,+ ги добија со ждрепка. 55  Им го дадоа Хеврон+ во земјата на Јуда со пасиштата околу него. 56  Полето и местото околу тој град+ му ги дадоа на Халев,+ синот на Јефониј.+ 57  На синовите на Арон им ги дадоа градот-прибежиште*+ Хеврон,+ Ливна+ со пасиштата, Јатир,+ Естемоја+ со пасиштата, 58  Илон+ со пасиштата, Девир+ со пасиштата, 59  Асан+ со пасиштата и Вет-Семес+ со пасиштата. 60  Од племето на Венијамин ги добија: Гева+ со пасиштата, Алемет+ со пасиштата и Анатот+ со пасиштата. Вкупно тринаесет+ града според нивните семејства. 61  А на останатите синови на Кат со ждрепка им припаднаа десет+ града од семејствата на некое друго племе и од племето на Манасија, од половината племе. 62  На синовите на Гирсом+ според нивните семејства им припаднаа тринаесет града од племето на Исахар,+ од племето на Асер,+ од племето на Нефталим+ и од племето на Манасија+ во Васан. 63  На синовите на Мерариј,+ според нивните семејства, со ждрепка им припаднаа дванаесет града од племето на Рувим,+ од племето на Гад+ и од племето на Завулон.+ 64  Така синовите на Израел им ги дадоа на синовите на Леви+ градовите со околните пасишта.+ 65  Од племето на синовите на Јуда,+ од племето на синовите на Симеон+ и од племето на синовите на Венијамин+ со ждрепка им беа доделени следниве градови наведени по име. 66  Некои семејства на Катовите синови ги добија градовите на подрачјето на Ефремовото племе.+ 67  Тие им ги дадоа градот-прибежиште* Сихем+ со пасиштата, во ефремските планини, Гезер+ со пасиштата, 68  Јокмеам+ со пасиштата, Вет-Орон+ со пасиштата, 69  Ајалон+ со пасиштата и Гат-Римон+ со пасиштата. 70  Од половината племе на Манасија — Анир+ со пасиштата и Вилеам+ со пасиштата за семејствата на останатите синови на Кат.+ 71  На синовите на Гирсом+ им ги дадоа од семејствата на половината племе на Манасија: Голан+ во Васан со пасиштата и Астарот+ со пасиштата. 72  Од племето на Исахар: Кедес+ со пасиштата, Даврат+ со пасиштата, 73  Рамот+ со пасиштата и Анем+ со пасиштата. 74  Од племето на Асер: Масал со пасиштата, Авдон+ со пасиштата, 75  Хукок+ со пасиштата и Рехов+ со пасиштата. 76  Од племето на Нефталим:+ Кедес+ во Галилеја,+ со пасиштата, Хамон со пасиштата и Киријатаим+ со пасиштата. 77  На преостанатите синови на Мерариј им ги дадоа од племето на Завулон:+ Римоно+ со пасиштата и Тавор со пасиштата. 78  Во јорданскиот крај кај Ерихон, од источната страна на Јордан, од племето на Рувим+ им ги дадоа: Везер+ во пустината со пасиштата, Јаса+ со пасиштата, 79  Кедимот+ со пасиштата и Мефат+ со пасиштата. 80  Од племето на Гад:+ Рамот+ во Галад, со пасиштата, Маханаим+ со пасиштата, 81  Есевон+ со пасиштата и Јазер+ со пасиштата.

Фусноти

Во 1. стих „Гирсон“.
Буквално: „градовите-прибежишта“.
Буквално: „градовите-прибежишта“.