Префрли се на текстот

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

Select language македонски

1. Летописи 1:1-54

1  Адам,+ Сет,+ Енос,+   Кенан,+ Малелеил,+ Јаред,+   Енох,+ Метузалем,+ Ламех,+   Ное,+ Сем,+ Хам+ и Јафет.+  Синовите на Јафет се: Гомер, Магог,+ Мадај,+ Јаван,+ Тувал, Месех+ и Тирас.+  Синовите на Гомер се: Асхенас,+ Рифат+ и Тогарма.+  Синовите на Јаван се: Елиса,+ Тарсис,+ Китим+ и Роданим.*+  Синовите на Хам се: Хус,+ Мисраим,+ Фут+ и Ханаан.+  А синовите на Хус се: Сева,+ Авила, Савта,+ Рама+ и Савтека.+ Синовите на Рама се: Сава и Дедан.+ 10  А на Хус му се роди и Нимрод.+ Тој стана првиот моќен човек на земјата.+ 11  Од Мисраим потекнуваат: Лудим,+ Анамим, Леавим, Нафтухим,+ 12  Патрусим,+ Хаслухим+ (од кои потекнуваат Филистејците)+ и Кафторим.*+ 13  Од Ханаан потекнуваат: Сидон,+ неговиот првороден, Хет,+ 14  Евусејците,+ Аморејците,+ Гергесејците,+ 15  Евејците,+ Арукејците, Асенејците,+ 16  Арвадејците,+ Семарејците+ и Ематејците.+ 17  Синови на Сем+ се: Елам,+ Асур,+ Арфаксад,+ Луд,+ Арам, Уз,* Ул, Гетер и Маш.+ 18  На Арфаксад му се роди Сала,+ а на Сала му се роди Евер.+ 19  На Евер му се родија два сина. Едниот се викаше Фалек,*+ бидејќи во негово време земјата беше разделена. Неговиот брат се викаше Јоктан. 20  А на Јоктан му се родија: Алмодад, Салеф, Асермот, Јерах,+ 21  Адорам, Узал, Дикла,+ 22  Овал, Авимаел, Сава,+ 23  Офир,+ Авила+ и Јовав.+ Сите овие му беа синови на Јоктан. 24  Сем,+ Арфаксад,+ Сала,+ 25  Евер,+ Фалек,+ Рагав,+ 26  Серух,+ Нахор,+ Тара,+ 27  Аврам,+ односно Авраам.+ 28  Синови на Авраам се: Исак+ и Исмаел.+ 29  Ова се нивните потомци: Исмаеловиот првороден син Навајот,+ потоа Кидар,+ Авдеил, Мивсам,+ 30  Мишма, Дума,+ Маса, Адад,+ Тема, 31  Јетур, Нафис и Кедма.+ Тоа се синовите на Исмаел. 32  Синовите што ги роди Хетура,+ наложницата*+ на Авраам, беа: Зимран, Јоксан, Медан,+ Мадијам,+ Есвок+ и Суј.+ Синови на Јоксан се: Сава и Дедан.+ 33  Синови на Мадијам се: Ефа,+ Ефер, Анох, Авида и Елдаг.+ Сите овие се синови на Хетура. 34  На Авраам му се роди Исак. Синови на Исак+ се: Исав+ и Израел.+ 35  Синови на Исав се: Елифаз, Рагуил,+ Јеус, Јалам и Кореј.+ 36  Синови на Елифаз се: Теман,+ Омар, Сефо, Готом и Кенез,+ како и Амалик од Тимна.+ 37  Синови на Рагуил се: Нахат, Зара, Сама и Миза.+ 38  Синови на Сеир+ се: Лотан, Совал, Севегон, Анах,+ Дисон, Есер и Дисан.+ 39  Синови на Лотан се: Хори и Омам.* Сестра на Лотан е Тимна.+ 40  Синови на Совал се: Алван, Манахат, Евал, Сефиј и Онам.+ Синовите на Севегон се: Аја и Ана.+ 41  Син* на Анах е Дисон.+ Синови на Дисон се: Амадан, Есван, Итран и Херан.+ 42  Синови на Есер+ се: Валан, Заван и Акан.+ Синови на Дисан се: Уз и Аран.+ 43  А ова се царевите што владееја во едомската+ земја пред да почнат да владеат цареви+ над синовите на Израел: Вела, синот на Веор, а неговиот град се викаше Денава.+ 44  Кога умре Вела, наместо него завладеа Јовав, синот на Зара+ од Восор.+ 45  Кога умре Јовав, на негово место завладеа Хусам+ од земјата на Теманците.+ 46  Кога умре Хусам, на негово место завладеа Адад,+ синот на Ведад, кој ги порази Мадијамците+ во моавската земја. Неговиот град се викаше Авит.+ 47  Кога умре Адад, на негово место завладеа Самла од Масрека.+ 48  Кога умре Самла, наместо него завладеа Саул од Реховот+ на реката. 49  Кога умре Саул, наместо него завладеа Ваал-Анан, синот на Ахвор.+ 50  Кога умре Ваал-Анан, наместо него завладеа Адад.* Неговиот град се викаше Пау, а жена му се викаше Метевеил. Таа ѝ беше ќерка на Матраида, ќерката на Мезаав.+ 51  Потоа умре и Адад. Кнезови* во Едом беа: кнез Тимна, кнез Алва, кнез Јетет,+ 52  кнез Оливема, кнез Ила, кнез Финон,+ 53  кнез Кенез, кнез Теман, кнез Мивсар,+ 54  кнез Магдиел и кнез Ирам.+ Тоа беа кнезовите+ во Едом.

Фусноти

Во 1Мо 10:4 „Доданим“.
За имињата на потомците спомнати во 11. и 12. стих, види ги фуснотите за 1Мо 10:13, 14.
Во некои ракописи стои: „Синови на Арам се: Уз...“, како и во 1Мо 10:23.
„Фалек“ значи „поделба; струја“.
Види ја фуснотата за 1Мо 22:24.
Во 1Мо 36:22 „Емам“.
Буквално: „Синови“.
Во 1Мо 36:39 „Адар“.
Или: „Шеици“.