Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Онлајн Библија | СВЕТО ПИСМО - ПРЕВОД НОВ СВЕТ

1. Јованово 5:1-21

5  Секој што верува дека Исус е навистина Христос,* роден е од Бог,+ и секој што го сака родителот, го сака и оној што е роден од него.+  По тоа знаеме дека ги сакаме+ децата Божји:+ кога го сакаме Бог и ги вршиме неговите заповеди.+  Зашто, љубовта кон Бог значи+ да се држат неговите заповеди,+ а неговите заповеди не се тешки,+  бидејќи сѐ што е родено од Бог+ го победува светот.+ А ова е победата+ која го победи+ светот: нашата вера.+  Кој е тој што го победува+ светот,+ ако не оној што верува+ дека Исус е Син Божји?+  Тој, Исус Христос, дојде со посредство на вода и крв; не само со водата,+ туку со водата и со крвта.+ И духот+ е тој што сведочи, бидејќи духот е вистината.  Зашто, три се што сведочат:  духот+ и водата+ и крвта,+ и тие три се сложни.+  Сведоштвото на Бог е поголемо од сведоштвото на луѓето,+ кое го прифаќаме. Зашто, тоа е сведоштво од Бог: тој посведочи+ за својот Син. 10  Кој верува во Синот Божји, го прифаќа сведоштвото+ што му е дадено. Кој не верува во Бог, го направил лажливец,+ бидејќи не верува во сведоштвото+ со кое Бог сведочи+ за својот Син. 11  А ова е тоа сведоштво: Бог ни даде вечен живот,+ и тој живот е во неговиот Син.+ 12  Кој го има Синот, го има тој живот, кој го нема Синот Божји, го нема тој живот.+ 13  Ви го пишувам ова за да знаете дека имате живот вечен,+ вие кои верувате во името на Синот Божји.+ 14  А во ова се надеваме на Бог:+ што и да бараме во склад со неговата волја, тој нѐ слуша.+ 15  А ако знаеме дека тој нѐ слуша, што и да побараме,+ знаеме дека ќе го добиеме она што сме го барале, зашто тоа сме го барале од него.+ 16  Ако некој го види својот брат како греши со грев кој не води во смрт,+ нека моли, и Бог ќе му даде живот+ — на оние што не прават грев кој води во смрт.+ Постои грев кој води во смрт. За тој грев не му велам да моли.+ 17  Секоја неправедност е грев,+ а сепак постои грев кој не води во смрт. 18  Знаеме дека никој што е роден од Бог,+ не оди во грев, туку него го чува оној што е роден од Бог,*+ и Злобниот не го држи под своја власт.+ 19  Знаеме дека потекнуваме од Бог,+ а целиот свет е под власта на Злобниот.+ 20  Но знаеме дека Синот Божји дојде+ и ни даде разум+ за да можеме да го запознаеме вистинскиот Бог.+ Преку неговиот Син, Исус Христос, ние сме во единство+ со вистинскиот Бог. Тоа е вистинскиот Бог+ и животот вечен.+ 21  Дечиња, чувајте се од идоли!+

Фусноти

Или: „Помазаник, Месија“. Види ја фуснотата за Мт 2:4.
Изразот „оној што е роден од Бог“ се однесува на Исус Христос, Божјиот Син. Види го 1. стих.