Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Онлајн Библија | СВЕТО ПИСМО - ПРЕВОД НОВ СВЕТ

Псалми 99:1-9

99  Јехова стана цар.+ Нека треперат народите!+ Тој седи на херувими.*+ Нека се тресе земјата!+   Голем е Јехова на Сион,+ возвишен е над сите народи.+   Нека го фалат твоето име!+ Големо е и влева страв, свето е.+   Ти си цар кој ја сака правдата и со својата сила ја поддржува.+ Ти ја зацврсти справедливоста.+ Правда и праведност ти спроведуваш во Јаков.+   Возвишувајте го Јехова, нашиот Бог,+ и поклонете се пред подножјето на неговите нозе!+ Тој е свет.+   Мојсеј и Арон беа меѓу неговите свештеници,+ и Самоил меѓу оние што го повикуваа неговото име.+ Го повикуваа Јехова, и тој им одговараше.+   Во столб од облак тој им зборуваше.+ Ги држеа неговите опомени* и уредбите што им ги даде.+   Јехова, Боже наш, ти ги услиши.+ За нив беше Бог кој простува,+ иако им се одмаздуваше за срамотните дела што ги направија.+   Возвишувајте го Јехова, нашиот Бог,+ и поклонете му се на неговата света гора!+ Зашто, Јехова, нашиот Бог, е свет.+

Фусноти

Херувими се ангели на висока положба.
Види ја фуснотата за Пс 119:2.