Префрли се на текстот

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

Select language македонски

Откровение 20:1-15

20  И видов еден ангел како слегува од небото со клучот од бездната+ и со голем синџир во раката.  И го фати змејот,+ празмијата,+ кој е Ѓавол+ и Сатана,+ и го врза за илјада години.  И го фрли во бездната,+ која ја заклучи и ја запечати над него, за да не ги заведува повеќе народите додека не завршат тие илјада години. Потоа треба да биде одврзан за кратко време.+  И видов престоли.+ На оние што седеа на нив им беше дадено да судат.+ Ги видов душите на оние што беа погубени* затоа што сведочеа за Исус и зборуваа за Бог, оние што не му се поклонија* ниту на ѕверот+ ниту на неговиот кип+ и не примија жиг на челото, ниту на раката.+ И оживеаја и царуваа+ со Христос илјада години.  (Останатите мртви+ не оживеаја сѐ додека не завршија тие илјада години.)+ Ова е првото воскресение.+  Среќен е+ и свет+ секој што има удел во првото воскресение. Над нив втората смрт+ нема власт,+ туку ќе бидат свештеници+ на Бог и на Христос, и ќе царуваат со Христос илјада години.+  А штом ќе завршат тие илјада години, Сатана ќе биде пуштен од својот затвор.  И ќе излезе да ги заведува народите од четирите краишта на земјата, Гог и Магог, за да ги собере за војна. Нивниот број ќе биде како морскиот песок.+  И видов како напредуваа по ширината на земјата и го опколија логорот на светите+ и саканиот град.+ Но оган слезе од небото и ги проголта.+ 10  А Ѓаволот,+ кој ги заведуваше, беше фрлен во езерото огнено и сулфурно, каде што веќе се наоѓаа и ѕверот+ и лажниот пророк.+ И тие ќе бидат мачени дење и ноќе во сета вечност. 11  И видов еден голем бел престол и оној што седи на него.+ Пред него побегнаа земјата и небото,+ и за нив не се најде повеќе место. 12  И ги видов мртвите, големите и малите,+ како стојат пред престолот, и свитоци се отворија. А се отвори и еден друг свиток — свитокот на животот.+ И мртвите беа судени според нивните дела на темел на она што е напишано во свитоците.+ 13  И морето ги предаде мртвите што беа во него, и смртта и гробот* ги предадоа мртвите+ што беа во нив. И секому му беше судено според неговите дела.+ 14  А смртта+ и гробот* беа фрлени во огненото езеро. Тоа огнено езеро+ ја претставува втората смрт.+ 15  И секој што не се најде запишан во книгата на животот,+ беше фрлен во огненото езеро.+

Фусноти

Буквално: „погубени со секира“.
Или: „почитуваа (обожаваа)“.
Буквално: „адот“.
Буквално: „адот“.