Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Онлајн Библија | СВЕТО ПИСМО - ПРЕВОД НОВ СВЕТ

Колошаните 1:1-29

1  Павле, преку Божјата волја апостол+ на Христос Исус, и Тимотеј,+ нашиот брат,  до светите и верни браќа во единство+ со Христос во Колоси: Бог, нашиот Татко нека ви даде незаслужена доброта и мир!+  Му благодариме на Бог,+ Таткото на нашиот Господар Исус Христос, секогаш кога се молиме* за вас,+  зашто чувме за вашата вера во Христос Исус и за љубовта што ја негувате кон сите свети+  поради надежта+ во она што се чува за вас на небесата.+ За таа надеж сте чуле уште порано преку проповедањето на вистината, односно на добрата вест,+  која дојде до вас и донесува плод+ и расте,+ како во целиот свет+ така и меѓу вас, од денот кога ја чувте и добро ја запознавте* вистината+ за Божјата незаслужена доброта.+  Тоа е она што го научивте од нашиот сакан Епафрас,+ кој заедно со нас му робува на Господарот.* Тој ви е верен слуга Христов наместо нас,  а тој и нѐ извести за вашата љубов+ на која ве поттикнува духот.  Затоа ние, од денот кога чувме за тоа, непрестајно се молиме за вас+ и бараме да се исполните со добро познавање*+ на неговата волја во сета мудрост+ и способност за сфаќање што ја дава духот,+ 10  за да водите живот достоен*+ на Јехова+ и така потполно да му угодите, донесувајќи плод во секое добро дело+ и сѐ подобро запознавајќи го Бог,+ 11  примајќи ја од неговата славна моќ сета потребна сила+ за потполно да истраете+ и да бидете долготрпеливи со радост 12  и упатувајќи му благодарења на Таткото, кој ве направил достојни да имате удел во наследството+ на светите,+ кои се во светлината.+ 13  Тој нѐ избави од власта на темнината+ и нѐ пренесе+ во царството+ на својот сакан Син,+ 14  преку кого сме ослободени со откупнина — простени ни се гревовите.+ 15  Тој е сликата+ на невидливиот+ Бог, првороден+ од сѐ што е создадено. 16  Зашто, преку него е создадено сѐ+ на небесата и на земјата, видливо и невидливо, било да се престоли било да се управи, било влади било власти.+ Сѐ е создадено преку него+ и за него. 17  Тој е пред сѐ друго+ и преку него настанало сѐ.+ 18  Тој е глава на телото, на собранието.*+ Тој е почетокот, првиот кој стана од мртвите,*+ за да биде прв+ во сѐ. 19  Зашто, Божјата волја беше во него да живее сета полнота+ 20  и преку него — откако воспостави мир+ преку неговата крв+ пролеана на маченичкиот столб*+ — да помири+ со себе сѐ,+ било на земјата било на небесата. 21  Навистина, вас, кои некогаш бевте отуѓени+ од Бог и му бевте непријатели бидејќи вашите мисли беа насочени кон зли дела,+ 22  Бог сега ве помири со себе+ преку неговото човечко тело, преку неговата смрт,+ за да ве доведе пред себе свети и неизвалкани+ и без никаква вина,+ 23  но само ако останете во верата,+ ако бидете утврдени+ и постојани+ во неа и ако не отстапите од надежта што ја стекнавте кога ја чувте добрата вест,+ која се проповедаше+ меѓу сите суштества+ под небото. На таа добра вест јас, Павле, ѝ станав слуга.+ 24  Сега се радувам што поднесувам страдања за ваше добро+ и сметам дека во своето тело уште не сум страдал доволно+ поради Христос, во корист на неговото тело, кое е собранието.+ 25  Јас станав негов слуга+ според управителството+ што ми го довери Бог за ваше добро, за во потполност да ја проповедам речта Божја, 26  светата тајна,+ која беше скриена во минатите векови*+ и поколенија, а сега им е објавена+ на неговите свети, 27  на кои Бог сакаше да им го објави славното богатство+ на оваа света тајна+ меѓу незнабошците. Таа тајна е Христос+ во единство со вас, надежта дека со него ќе ја делите неговата слава.+ 28  Него ние го проповедаме,+ опоменувајќи го секој човек и поучувајќи го секој човек во сета мудрост,+ за да можеме секој човек да му го претставиме на Бог како зрел*+ ученик на Христос. 29  За тоа и се трудам и се борам+ со помош на неговата сила која дејствува во мене.+

Фусноти

Или: „секогаш молејќи се“.
„Добро ја запознавте“ (грчки: епигино́ско) — види ја фуснотата за Ри 1:28.
Види го додатокот 11.
Во врска со изразите „добро познавање“ и „сѐ подобро запознавајќи го“ (грчки: епи́гноси) во стиховите 9 и 10, види ја фуснотата за Ри 1:28.
Буквално: „да одите достојно“.
Види ја фуснотата за изразот „собрание“ во Мт 16:18.
Буквално: „првородениот од мртвите“.
Види го додатокот 8.
Види ја фуснотата за Мт 12:32.
Или: „потполн; совршен“.