Префрли се на текстот

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

Select language македонски

Естира 3:1-15

3  По овие настани, цар Ахасвер го возвиши Аман,+ синот на Амедата од племето на Агаг.+ Него го воздигна,+ а неговиот престол го постави над сите други кнезови што беа со него.+  И сите слуги на царот што беа при царската порта+ му се поклонуваа на Аман и паѓаа ничкум пред него, бидејќи така нареди царот. Но Мардохеј ниту му се поклонуваше ниту паѓаше ничкум пред него.+  А слугите на царот, кои беа при царската порта, му велеа на Мардохеј: „Зошто ја престапуваш царевата заповед?“+  И така, поради тоа што му зборуваа од ден на ден, а тој не ги слушаше, му јавија на Аман за да видат дали ќе му биде допуштено на Мардохеј да се однесува така,+ бидејќи им рече дека е Евреин.+  Кога виде дека Мардохеј не му се поклонува и не паѓа ничкум пред него,+ Аман се исполни со гнев.+  Но во негови очи не вредеше да дигне рака само на Мардохеј, зашто му кажаа од кој народ е Мардохеј. Затоа Аман почна да бара начин да ги истреби+ сите Евреи што живееја по целото царство на Ахасвер, односно народот на Мардохеј.+  Во првиот месец,+ односно во месецот нисан,* во дванаесеттата година+ на цар Ахасвер, пред Аман фрлија Пур,*+ односно ждрепка,+ и тоа го правеа за секој ден и за секој месец сѐ до дванаесеттиот месец, односно до месецот адар.*+  И Аман му рече на цар Ахасвер: „Во сите покраини на твоето царство+ има еден народ, распрснат+ меѓу народите и одвоен од нив. Неговите закони се разликуваат од законите на сите други народи, и тој народ не ги држи ни царските закони.+ Затоа не е добро царот да ги остави на мира.  Ако му е по волја на царот, нека се издаде писмен налог да бидат истребени, а јас ќе им избројам десет илјади+ таланти* сребро на рака на царските службеници+ да ги однесат во царската ризница“. 10  Тогаш царот го извади својот печатен прстен+ од раката и му го даде на Аман,+ синот на Амедата од племето на Агаг,+ непријателот на Евреите.+ 11  И царот му рече на Аман: „Ти се дава среброто,+ а и тој народ, па направи го со нив она што е добро во твои очи“.+ 12  Во првиот месец, на тринаесеттиот ден од тој месец, беа свикани царските писари+ и беше составен запис+ за сето она што им го заповеда Аман на царските сатрапи,* на управителите што беа над покраините+ и на кнезовите на различните народи, за секоја покраина со нејзиното писмо+ и за секој народ на неговиот јазик. Сѐ беше напишано во името+ на цар Ахасвер и запечатено со царевиот печатен прстен.+ 13  Потоа, по гласници+ беа испратени писма до сите царски покраини за да се истребат, да се убијат и да се сотрат сите Евреи — момци и старци, деца и жени — во еден ден,+ и тоа на тринаесеттиот ден од дванаесеттиот месец, односно од месецот адар,+ и да се заплени нивниот имот.+ 14  Препис од писмото, кое требаше да стане закон+ во сите покраини,+ им беше објавен на сите народи за да бидат подготвени за тој ден. 15  И гласниците тргнаа на пат. Се брзаа+ поради царевата заповед. Тој закон беше издаден и во тврдината Суза.+ А царот и Аман седнаа да пијат,+ додека во градот Суза+ владееше метеж.+

Фусноти

Види ја фуснотата за Не 2:1.
„Пур“ значи „ждрепка“. „Пурим“ (множина) со текот на времето станал назив на еврејскиот празник кој се слави во дванаесеттиот месец од нивниот верски календар. Види го додатокот 14.
Адар е името на дванаесеттиот месец од еврејскиот верски календар. Види го додатокот 14.
Види го додатокот 13.
Види ја фуснотата за Езр 8:36.