Префрли се на текстот

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

Select language македонски

Еремија 50:1-46

50  Ова е речта што ја кажа Јехова за Вавилон,+ за халдејската земја,+ преку пророкот Еремија:  „Објавете меѓу народите и разгласете!+ Подигнете собирен знак!+ Разгласете! Не кријте ништо! Речете: ‚Вавилон е освоен.+ Вел е посрамен.+ Меродах е уплашен. Посрамени се вавилонските идоли.+ Исплашени се неговите одвратни идоли‘.*  Зашто, од север против него доаѓа народ+ кој ќе ја претвори неговата земја во грозна глетка, па никој нема да живее во неа.+ И луѓето и стоката бегаат+ и заминуваат“.+  „Во тие денови и во тоа време,“+ вели Јехова, „синовите на Израел и синовите на Јуда ќе дојдат заедно.+ Ќе одат плачејќи+ и ќе го бараат Јехова, својот Бог.+  Ќе те прашаат за патот кон Сион, таму ќе го насочуваат погледот,+ велејќи: ‚Дојдете, да стапиме со Јехова во траен сојуз, кој нема да се заборави!‘+  Мојот народ е стадо овци што гинат.+ Нивните пастири ги заведуваат.+ Бесцелно ги водат по планините,+ па лутаат по планините и по ридовите, го заборавиле своето почивалиште.+  Сите што ќе ги најдат ги проголтуваат,+ нивните непријатели велат:+ ‚Нема да бидеме виновни,+ бидејќи тие му згрешија на Јехова — оној кај кого се наоѓа правдата,+ на Јехова — надежта на нивните татковци.‘ “+  „Бегајте од Вавилон, излезете од халдејската земја+ и бидете како предводници на стадото!+  Зашто, еве, ќе подигнам и ќе доведам против Вавилон мноштво големи народи од северната земја,+ и тие ќе се наредат за бој против него.+ Оттаму ќе биде освоен.+ Нивните стрели се како кај силен човек кој им ги убива децата на родителите и не се враќа без успех.+ 10  Халдеја ќе стане плен.+ Сите што ќе ја опленат, ќе земат колку што сакаат“,+ вели Јехова. 11  „Зашто, вие се радувавте,+ извикувавте радосно пљачкајќи го моето наследство.+ Потскокнувавте како јуница во млада трева+ и ’ржевте како пастуви.+ 12  Вашата мајка многу се засрами.+ Се разочара онаа што ве роди.+ Еве, најбезначајна е меѓу народите — безводна пустелија и пустина.+ 13  Поради Јеховиниот гнев, нема да биде населена,+ сета ќе се запусти.+ Секој што ќе помине покрај Вавилон, ќе гледа вчудовидено и ќе потсвирнува од зачуденост поради сите негови неволји.+ 14  Наредете се против Вавилон од сите страни,+ сите вие што оптегнувате лак!+ Стрелајте во него!+ Не штедете ги стрелите, зашто му згреши на Јехова!+ 15  Огласете се со воен повик од сите страни!+ Тој ја подава раката!+ Паднаа неговите столбови. Се урнаа неговите ѕидишта.+ Зашто, тоа е Јеховина одмазда.+ Одмаздете му се! Направете му онака како што правеше тој!+ 16  Истребете ги сејачите од Вавилон+ и оние што замавнуваат со срп во времето на жетва! Поради свирепиот меч, секој ќе се врати кај својот народ, секој ќе побегне во својата земја.+ 17  Израел е залутана овца од стадо+ што го растераа лавовите.+ Првин го проголта асирскиот цар,+ а потоа Навуходоносор, царот на Вавилон, му ги изглода коските.+ 18  Затоа, вака вели Јехова над војските, Богот на Израел: ‚Еве, ќе ги казнам вавилонскиот цар и неговата земја онака како што го казнив асирскиот цар.+ 19  И ќе го вратам Израел на неговото пасиште+ и тој ќе пасе на Кармил+ и на Васан.+ По ридовите на Ефрем+ и на Галад+ ќе се наситува неговата душа.‘ “ 20  „Во тие денови и во тоа време,“+ вели Јехова, „ќе го бараат престапот на Израел,+ но ќе го нема, и гревовите на Јуда,+ но нема да ги најдат, зашто ќе им простам на оние што ќе ги оставам.“+ 21  „Против земјата Мератаим* — тргни против неа+ и против жителите на Пеход!+ Нека ги стигне колежот и истребувањето!“* — вели Јехова. „Направи сѐ како што ти заповедав!+ 22  Воена викотница има во земјата и голема пропаст.+ 23  О, како е соборен и скршен чеканот на целата земја!+ О, колку грозна глетка стана Вавилон меѓу народите!+ 24  Ти поставив стапица, и ти се фати, Вавилоне, а не знаеше.+ Затекнат си и фатен, бидејќи му се спротивставуваше на Јехова.+ 25  Јехова ја отвори својата оружарница и го извади оружјето на својата осуда.+ Зашто, Севишниот+ Господар, Јехова над војските, има работа во халдејската земја.+ 26  Тргнете против неа од крајот на земјата!+ Отворете ги нејзините житници!+ Соберете го на куп сето тоа, како што се собира на куп жито,+ и уништете ја!*+ Никој да не остане во неа!+ 27  Заколете ги сите нејзини млади бикови!+ Нека слезат на колење!+ Тешко ним, зашто им дојде денот, времето да бидат казнети!+ 28  Се слушаат оние што бегаат, кои трчаат од вавилонската земја+ за да му јават на Сион за одмаздата на Јехова, нашиот Бог,+ одмаздата за неговиот храм.+ 29  Повикајте стрелци против Вавилон, сите што оптегнуваат лак!+ Улогорете се околу него! Никој да не побегне!+ Платете му според неговите дела!+ Направете му точно така како што правеше тој!+ Зашто, дрско му се спротивстави на Јехова, Светецот на Израел.+ 30  Затоа неговите момчиња ќе испопаѓаат по неговите плоштади+ и сите негови воини ќе изгинат* во тој ден“,+ вели Јехова. 31  „Еве, доаѓам против тебе,+ Горделивецу,“+ вели Севишниот+ Господар, Јехова над војските, „зашто ќе дојде твојот ден, времето да те казнам! 32  Горделивецот ќе се спрепне и ќе падне,+ и ќе нема кој да го подигне.+ Ќе запалам оган во неговите градови, и тој ќе ја проголта целата негова околина.“+ 33  Вака вели Јехова над војските: „И синовите на Израел и синовите на Јуда се угнетени. Сите што ги заробија ги држат цврсто+ и не сакаат да ги пуштат.+ 34  Моќен е нивниот Откупител,+ Јехова над војските му е името.+ Тој ќе ја води нивната парница+ за да ѝ донесе мир на земјата+ и за да ги збуни жителите на Вавилон“.+ 35  „Меч доаѓа против Халдејците“,+ вели Јехова, „и против жителите на Вавилон,+ против неговите кнезови+ и против неговите мудреци.+ 36  Меч доаѓа против оние што кажуваат празни зборови,+ и тие ќе постапат безумно.+ Меч доаѓа против неговите јунаци,+ и тие ќе се исплашат.+ 37  Меч доаѓа против неговите коњи,+ против бојните коли и против сите туѓинци* што се среде него,+ и тие ќе станат како жени.+ Меч доаѓа против неговите ризници,+ па ќе бидат опљачкани. 38  Опустошување доаѓа против неговите води, и тие ќе пресушат.+ Зашто, тоа е земја на режани ликови.+ Луѓето полудуваат од своите застрашувачки виденија. 39  Затоа, таму ќе се населат животни што живеат во безводни подрачја и животни што завиваат, и ноевите ќе живеат во него.+ Никогаш повеќе нема да биде населен, ќе го нема повеќе во ниту едно идно поколение.“+ 40  „Кога Бог ќе го разурне, како што ги разурна Содом и Гомор,+ и нивните соседни градови“,+ вели Јехова, „ниту еден човек нема да живее таму, ниту еден човечки син нема да се насели во него.+ 41  Еве, ќе дојде народ од север, голем народ+ и велики цареви+ ќе се кренат од краиштата на земјата.+ 42  Ќе носат лак и копје.+ Ќе бидат сурови и немилосрдни.+ Нивната викотница ќе биде како бучавата од морето.+ Ќе јаваат на коњи,+ наредени како еден за војна против тебе, вавилонска ќерко.+ 43  Царот на Вавилон ја чу веста за нив,+ и рацете му премалеа.+ Го обзеде мака. Го фатија тешки болки, како кај родилка.+ 44  Гледај, непријателот ќе излезе како лав од јорданските честаци и ќе ги нападне оние што се на пасиштата кои секогаш се зеленеат.+ За миг ќе ги натерам Вавилонците да избегаат од својата земја.+ А над нивната земја ќе го поставам својот избраник.+ Зашто, кој е како мене?+ Кој ќе ме предизвика?+ Кој пастир може да опстане пред мене?+   45  Затоа, чујте што наумил+ Јехова да направи против Вавилон+ и што замислил да направи против халдејската земја:+ најмалите од стадото ќе бидат одвлечкани.+ Поради нивните дела, тој ќе го опустоши нивното живеалиште.+ 46  Од громогласниот пад на Вавилон, земјата ќе се затресе+ и викотница ќе се чуе меѓу народите.“+

Фусноти

Или: „лепешкави идоли“.
„Мератаим“ значи „двојна побуна“ или „двојно горчило“.
Или: „и херемот“. Види ја фуснотата за 2Мо 22:20.
Или: „уништете ја како херем“.
Буквално: „ќе бидат замолчени“.
Буквално: „целото мешано мноштво; сета мешавина од народи“.