Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Онлајн Библија | СВЕТО ПИСМО - ПРЕВОД НОВ СВЕТ

Еремија 31:1-40

31  „Во тоа време“, вели Јехова, „ќе им бидам Бог на сите семејства на Израел, а тие ќе бидат мој народ.“+  Вака вели Јехова: „Народот што му избега на мечот најде милост во пустината,+ кога Израел одеше кон своето почивалиште“.+  Оддалеку ми се покажа Јехова, велејќи: „Те сакам со вечна љубов.+ Затоа те привлеков со својата милост.*+  Пак ќе те изѕидам и повторно ќе бидеш изѕидана,+ израелска девице. Ќе се украсиш со своите дајриња и ќе танцуваш со оние што се смеат.+  Ќе засадиш лозја на самариските ридови.+ Лозарите ќе ги садат и ќе го јадат нивниот род.+  Зашто, иде ден кога стражарите на ефремските планини ќе викаат: ‚Станете, да се искачиме на Сион, кај Јехова, нашиот Бог!‘ “+  Зашто, вака вели Јехова: „Воскликнувајте му од радост на Јаков, радосно извикувајте на чело на народите!+ Објавувајте!+ Дајте фалба и речете: ‚Спаси го, о Јехова, својот народ, остатокот од Израел!‘+  Еве, јас ќе ги доведам од северната земја,+ ќе ги соберам од краиштата на земјата.+ Меѓу нив ќе бидат слепите и сакатите, трудниците и родилките, сите заедно.+ Како голема заедница ќе се вратат ваму.+  Ќе дојдат плачејќи,+ ќе молат за милост додека ги водам. Ќе ги доведам до водни потоци,+ по прав пат на кој нема да се сопнуваат. Зашто, јас сум му Татко на Израел,+ а Ефрем е мојот првороден син“.+ 10  Чујте ја, народи, Јеховината реч, и објавете ја по далечните острови!*+ Речете: „Оној што го расеа Израел  ќе го собере повторно+ и ќе го чува како што овчарот го чува своето стадо.+ 11  Зашто, Јехова ќе го откупи Јаков+ и ќе го избави од раката на оној што е посилен од него.+ 12  И тие ќе дојдат и ќе воскликнуваат радосно на сионската височинка+ и ќе блескаат поради добрината на Јехова,+ поради житото, поради младото вино,+ поради маслото, поради јагнињата и телињата.+ Нивната душа ќе биде како добро наводнета градина,+ никогаш повеќе нема да папсаат“.+ 13  „Тогаш девојките ќе се радуваат и ќе танцуваат, и момчињата и старците, сите заедно.+ Нивната тага ќе ја претворам во радост, ќе ги утешам и ќе ги развеселам, за да не тажат.+ 14  Душите на свештениците ќе ги закрепнам со изобилство,+ и мојот народ ќе се насити со мојата добрина“,+ вели Јехова. 15  „Вака вели Јехова: ‚Во Рама+ се слуша глас, оплакување и горко плачење.+ Рахела+ плаче по своите синови.+ Не сака да се утеши за своите синови,+ зашто нив повеќе ги нема‘.“+ 16  Вака вели Јехова: „ ,Задржи го својот глас да не плаче и своите очи да не леат солзи,+ зашто има награда за твоите дела‘, вели Јехова. ‚Тие ќе се вратат од непријателската земја.‘+ 17  ‚Има надеж+ за твојата иднина,‘ вели Јехова, ‚твоите синови ќе се вратат во својот крај‘ “.+ 18  „Добро слушам како Ефрем се сожалува:+ ‚Ти ме укори за да се поправам,+ како теле што уште не е скротено.+ Врати ме кај себе, и јас ќе ти се вратам,+ зашто ти си Јехова, мојот Бог!+ 19  Кога ти се вратив, ми беше жал за моите дела,+ и кога бев поучен, се удирав од тага по бедрото.+ Се посрамив и се понизив,+ бидејќи го носам срамот од својата младост‘.“+ 20  „Зар Ефрем не ми е мил син или сакано дете?+ Зашто, колку и да зборувам против него, пак ќе се сетам на него.+ Затоа мојата утроба се вознемири поради него.+ Навистина ќе му се смилувам“,+ вели Јехова. 21  „Постави си патокази! Постави си знаци!+ Насочи го своето срце кон друмот, кон патот по кој треба да одиш!+ Врати се, израелска девице! Врати се во овие свои градови!+ 22  До кога ќе талкаш,+ неверна ќерко?+ Зашто, Јехова создаде нешто ново на земјата: жена ќе му се умилкува на маж.“ 23  Вака вели Јехова над војските, Богот на Израел: „Кога ќе ги соберам нивните заробеници, во земјата на Јуда и во неговите градови уште ќе зборуваат вака: ‚Нека те благослови Јехова,+ о праведно живеалиште,+ о света горо!‘+ 24  Во неа заедно ќе живеат Јуда и сите негови градови, земјоделците и оние што одат по стадата.+ 25  Зашто, ќе ја закрепнам изморената душа, ќе ја наситам секоја премалена душа“.+ 26  Тогаш се разбудив и почнав да гледам, а сонот ми беше сладок. 27  „Еве, доаѓаат денови“, вели Јехова, „кога во домот на Израел и во домот на Јуда ќе посеам човечко семе и семе од стока.“+ 28  „И како што порано бдеев+ за да ги искоренам, за да ги урнам, за да ги разорам, за да ги уништам и да ги оштетам,+ така ќе бдеам за да ги изградам и за да ги насадам“,+ вели Јехова. 29  „Во тие денови повеќе нема да велат: ‚Татковците јадеа зелено грозје, а синовите имаат скомина‘.+ 30  Туку секој ќе умре за својот престап.+ Секој што ќе јаде зелено грозје, тој ќе има скомина.“ 31  „Еве, доаѓаат денови“, вели Јехова, „кога ќе склучам нов сојуз+ со домот на Израел+ и со домот на Јуда,+ 32  не како оној сојуз што го склучив со нивните татковци во денот кога ги зедов за рака за да ги изведам од египетската земја,+ ‚мојот сојуз што тие го раскинаа,+ иако јас им бев маж‘,*+ вели Јехова.“ 33  „Зашто, ова е сојузот+ што ќе го склучам со домот на Израел по тие денови“,+ вели Јехова. „Ќе го ставам својот закон во нив+ и ќе го запишам во нивните срца.+ Јас ќе им бидам Бог, а тие ќе бидат мој народ.“+ 34  „И никој повеќе нема да го учи својот другар, ниту својот брат,+ и нема да му вели: ‚Запознајте го Јехова!‘+ Зашто, ќе ме познаваат сите, од најмал до најголем“,+ вели Јехова. „И ќе им го простам нивниот престап и повеќе нема да се сеќавам на нивниот грев.“+ 35  Вака вели Јехова, кој му дава на сонцето да свети дење+ и одредби+ на месечината+ и на ѕвездите да светат ноќе,+ кој го разбранува морето за да му бучат брановите,+ чие име е Јехова над војските:+ 36  „ ,Кога тие уредби би исчезнале пред мене,‘+ вели Јехова, ‚тогаш и оние што се потомство на Израел засекогаш би престанале да бидат народ пред мене‘ “.+ 37  Вака вели Јехова: „ ,Кога би можеле да се измерат небесата горе и да се истражат темелите на земјата долу,+ тогаш би можел и јас да го отфрлам целото потомство на Израел поради сѐ што направија‘,+ вели Јехова“. 38  „Еве, доаѓаат денови“, вели Јехова, „кога ќе му биде изграден град+ на Јехова од кулата на Ананел+ до Аголната Порта.+ 39  И ќе отиде мерното јаже+ право до ридот Гарив и ќе се сврти накај Гоат. 40  И целата долина во која се фрлаат труповите+ и мрсната пепел*+ и сите ниви* до долината на Кедрон,+ сѐ до аголот на Коњската Порта+ на исток, ќе му бидат свети на Јехова.+ Повеќе нема да ја сотруваат и нема да ја разурнуваат довека.“+

Фусноти

Или: „лојална љубов“. Види ја фуснотата за 1Мо 19:19.
Или: „приморски краишта“.
Буквално: „сопственик (господар)“.
Види ја фуснотата за 2Мо 27:3.
Или: „тераси; терасовидни ниви“.