Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Онлајн Библија | СВЕТО ПИСМО - ПРЕВОД НОВ СВЕТ

Еремија 27:1-22

27  На почетокот од царувањето на Јоаким,* синот на Јосија,+ царот на Јуда, оваа реч му дојде на Еремија од Јехова:  „Вака ми рече Јехова: ‚Направи си окови и јарем+ и стави си ги на вратот!+  И испрати ги кај едомскиот цар,+ кај моавскиот цар,+ кај царот на синовите на Амон,+ кај тирскиот цар+ и кај сидонскиот цар+ по гласниците што доаѓаат во Ерусалим кај Седекија, царот на Јуда!  И заповедај им да им порачаат на своите господари: „Вака вели Јехова над војските, Богот на Израел,+ вака кажете им на своите господари:  ‚Јас ги направив земјата,+ луѓето+ и животните+ што се на земјата, со својата голема сила+ и со својата подигната рака,+ и јас му ја давам на оној кому сакам.+  А сега јас ги давам сите тие земји во раката на Навуходоносор, вавилонскиот цар,+ мојот слуга.+ Му ги давам и полските ѕверови за да му служат.+  И сите народи ќе му служат нему+ и на неговиот син и на неговиот внук, додека не дојде време и за неговата земја,+ па многу народи и големи цареви да го направат и него свој слуга‘.+  ‚А народот и царството кои нема да му служат нему, на Навуходоносор, вавилонскиот цар, и кои не го ставаат својот врат под јаремот на вавилонскиот цар, тој народ ќе го казнувам со меч,+ со глад+ и со помор‘,+ вели Јехова, ‚додека не ги истребам со неговата рака‘.+  ‚А вие не слушајте ги своите пророци,+ ниту своите гаталци, ниту оние што сонуваат соништа,+ ниту оние што се занимаваат со магија, ниту своите маѓепсници,+ кои ви зборуваат: „Нема да му служите на вавилонскиот цар“!+ 10  Зашто, тие ви пророкуваат лага за да ве одведат далеку од вашата земја. Навистина, јас ќе ве расеам и вие ќе изгинете.+ 11  А народот што ќе го стави својот врат под јаремот на вавилонскиот цар и ќе му служи, него ќе го оставам во мир на неговата земја,‘ вели Јехова, ‚и тој ќе ја обработува и ќе живее на неа‘ “ ‘ “.+ 12  Сите тие зборови му ги кажав+ на Седекија,+ царот на Јуда, велејќи: „Ставете го својот врат под јаремот на вавилонскиот цар и служете му нему и на неговиот народ, и ќе останете живи!+ 13  Зошто ти и твојот народ да умрете од меч,+ од глад+ и од помор,+ како што рече Јехова за народот што нема да му служи на вавилонскиот цар? 14  Не слушајте ги зборовите на пророците што ви велат: ‚Нема да му служите на вавилонскиот цар‘,+ зашто тие ви пророкуваат лага.+ 15  ‚Јас не ги испратив,‘ вели Јехова, ‚туку лажно пророкуваат во мое име, за да ве расеам,+ и да изгинете,+ и вие и пророците што ви пророкуваат‘ “.+ 16  А на свештениците и на целиот овој народ им реков: „Вака вели Јехова: ‚Не слушајте ги зборовите на своите пророци што ви пророкуваат: „Еве, приборот од Јеховиниот дом наскоро ќе се врати од Вавилон!“+ Тие ви пророкуваат лага.+ 17  Не слушајте ги! Служете му на вавилонскиот цар, и ќе останете живи!+ Зошто овој град да се претвори во урнатини?+ 18  А ако се тие навистина пророци и ако е кај нив навистина Јеховината реч, нека го молат Јехова над војските+ да не го однесат во Вавилон приборот што преостана во Јеховиниот дом и во дворецот на царот на Јуда и во Ерусалим‘. 19  Зашто, вака вели Јехова за столбовите,+ за морето,+ за количките+ и за остатокот од приборот што остана во овој град,+ 20  кој Навуходоносор, вавилонскиот цар, не го зеде кога од Ерусалим го одведе Јехонија,+ синот на Јоаким, царот на Јуда, во изгнанство во Вавилон, заедно со сите достоинственици на Јуда и на Ерусалим,+ 21  навистина, вака вели Јехова над војските, Богот на Израел, за приборот што остана во Јеховиниот дом и во домот на царот на Јуда и во Ерусалим:+ 22  ‚„Во Вавилон ќе го однесат+ и таму ќе остане до денот кога ќе дојдам по него“,+ вели Јехова. „И ќе го донесам и ќе го вратам на ова место“ ‘ “.+

Фусноти

Или: „Седекија“, според сирискиот и арапскиот превод, како и според три хебрејски ракописи.