Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Онлајн Библија | СВЕТО ПИСМО - ПРЕВОД НОВ СВЕТ

Езекиел 18:1-32

18  И повторно ми дојде Јеховината реч:  „Зошто ја кажувате оваа поговорка во Израеловата земја: ‚Татковците јадеа зелено грозје, а синовите имаат скомина‘?+  ‚Како што сум жив јас,‘ вели Севишниот Господар Јехова, ‚нема повеќе да ја кажувате таа поговорка во Израел!  Гледај, сите души ми припаѓаат мене.+ Душата+ на таткото и душата на синот ми припаѓа мене.+ Онаа душа што греши,+ таа и ќе умре.+  Ако е некој праведен и го прави она што е право и праведно,+  ако не јаде идолски жртви+ во светилиштата на планините+ и не ги подига очите кон одвратните идоли* на Израеловиот дом,+ и не ја обесчестува жената на својот ближен+ и не ѝ приоѓа на жена додека е нечиста,+  ако никого не угнетува,+ ако му го враќа на должникот она што му го зел во залог,+ ако ништо не граба од другите,+ ако го дели својот леб со гладниот+ и го облекува голиот со облека,+  ако ништо не дава со камати+ и нема добивка кога им дава заем на другите,+ ако ја воздржува раката од неправда,+ ако во сѐ суди праведно помеѓу човек и човек,+  ако живее* според моите одредби+ и се држи за моите закони постапувајќи според вистината,+ тој е праведен.+ Тој ќе остане жив‘,+ вели Севишниот Господар Јехова. 10  ‚Ако таткото има син кој е разбојник,+ пролева крв+ или прави нешто слично на тоа, 11  (а таткото не направил такво нешто), ако син му јаде идолски жртви во светилиштата на планините+ и ја обесчестува жената на својот ближен,+ 12  ако угнетува страдалник и сиромав,+ ако граба од другите+ и не го враќа она што го зел во залог,+ ако ги подига очите кон одвратните идоли,+ и со тоа прави гадост,+ 13  ако заради добивка му дава заем на друг+ и зема камати,+ тој нема да остане жив. Тој ги прави сите тие гадости,+ па затоа ќе умре. Неговата крв ќе падне врз него.+ 14  А ако таткото има син кој ги гледа сите гревови што ги прави неговиот татко, и иако ги гледа, самиот тој не прави такво нешто,+ 15  ако не јаде идолски жртви во светилиштата на планините и не ги подига очите кон одвратните идоли на Израеловиот дом,+ ако не ја обесчестува жената на својот ближен,+ 16  ако не угнетува никого,+ никому не му го одзема залогот+ и ништо не граба од другите,+ ако го дели својот леб со гладните+ и го облекува голиот со облека,+ 17  ако ја воздржува својата рака да не го гиба страдалникот, ако нема добивка+ и не зема камати+ кога им дава заем на другите, ако се држи за моите закони+ и живее* според моите одредби,+ тој нема да умре поради престапот на својот татко,+ туку ќе остане жив.+ 18  А татко му, затоа што пред очите на сите им скратувал на другите,+ грабал од својот брат+ и правел сѐ што не чини среде својот народ,+ еве, тој ќе умре поради својот престап.+ 19  А вие ќе речете: „Зошто синот не ја сноси вината за престапот на својот татко?“+ Затоа што синот го прави она што е право и праведно,+ се држи за моите одредби и ги извршува,+ и затоа ќе остане жив.+ 20  Онаа душа што ќе греши, таа и ќе умре.+ Синот нема да ја сноси вината за престапот на таткото, и таткото нема да ја сноси вината за престапот на синот.+ Врз праведникот ќе биде неговата правда,+ а врз злосторникот ќе биде неговата злоба.+ 21  А ако злосторникот се одврати од сите свои гревови што ги направил+ и почне да се држи за сите мои одредби и да го прави она што е право и праведно,+ ќе остане жив. Нема да умре.+ 22  Сите престапи што ги направил ќе му бидат заборавени.+ Поради тоа што го прави она што е праведно, ќе остане жив.‘+ 23  ‚Зарем мене ми е мило да умре злосторникот,‘+ вели Севишниот Господар Јехова, ‚а не да се одврати од своите патишта и да остане жив?‘+ 24  ‚А кога праведникот ќе се одврати од својата праведност и ќе почне да врши неправда,+ па продолжи да живее правејќи ги сите гадости што ги прави злосторникот,+ ќе се заборават сите праведни дела што ги правел.+ Поради неверството што го направил и поради гревот со кој згрешил, поради нив ќе умре.+ 25  А вие ќе речете: „Јеховиниот пат не е прав“.+ Чуј ме, те молам, доме Израелов! Зар мојот пат не е прав?+ Зар не се криви вашите патишта?+ 26  Кога праведникот ќе се одврати од својата праведност и ќе почне да врши неправда,+ па поради тоа умре, ќе умре поради својата неправда што ја вршел.+ 27  А кога злосторникот ќе се одврати од своето зло што го правел и ќе почне да го прави она што е право и праведно,+ тој ќе ја зачува жива својата душа.+ 28  Кога ќе го согледа тоа+ и ќе се одврати од сите свои престапи што ги прави,+ ќе остане жив. Нема да умре.+ 29  А домот на Израел ќе рече: „Јеховиниот пат не е прав“.+ Зар моите патишта не се прави, о доме Израелов?+ Зар не се криви вашите патишта?‘+ 30  ‚Затоа, о доме Израелов, секому од вас ќе му судам според неговите патишта‘,+ вели Севишниот Господар Јехова.+ ‚Покајте се, одвратете се од сите свои престапи,+ и не дозволувајте ништо да ви стане камен на кој ќе се спрепнете и ќе паднете во грев!+ 31  Отфрлете ги од себе сите свои престапи што сте ги направиле+ и направете си ново срце+ и нов дух!+ Зошто да умирате,+ о доме Израелов?‘ 32  ‚Зашто, мене не ми е мила смртта на оној што умира‘,+ вели Севишниот Господар Јехова. ‚Затоа, одвратете се и живејте!‘ “+

Фусноти

Или: „лепешкавите идоли“.
Буквално: „оди“.
Буквално: „оди“.